Japonya merkezli sağlık girişimi Craif, kanser hastalıklarının erken teşhisini mümkün kılan teknolojisiyle dikkat çekmeye devam ediyor. Şirket, X&KSK liderliğinde gerçekleşen C Serisi yatırım turunda 22 milyon dolar yatırım aldı. Tura Unreasonable Group, TAUNS Laboratories, Daiwa House Industry ve Aozora Bank Group da katıldı.
Yeni yatırımla ABD pazarına giriş yapmayı, Ar-Ge faaliyetlerini hızlandırmayı ve erken teşhis testlerini geliştirmeyi hedefleyen Craif, invaziv olmayan bir yöntemle mikroRNA analizi yaparak kanseri erken evrede tespit ediyor.
Evde uygulanabilen kanser testi
2018 yılında Ryuichi Onose ve Takao Yasui tarafından kurulan girişim, idrar örnekleri üzerinden çalışan bir test geliştirdi. Bu yöntem, özellikle hastaneye gitmekte zorlanan veya düzenli tarama yaptırmaktan kaçınan bireyler için önemli bir kolaylık sunuyor.
Craif’in ilk ticari ürünü olan miSignal, pankreas, kolon, akciğer, mide, yemek borusu, meme ve yumurtalık kanserlerini erken evrede saptayabiliyor. Geleneksel hücresiz DNA analizlerinin aksine, kanserli hücreler tarafından erken safhalarda salgılanan mikroRNA’ları hedef alarak daha etkili bir teşhis imkanı sunuyor.
Japonya’da 1000’den fazla kurumla iş birliği
Craif şu anda Japonya genelinde 1000’den fazla tıbbi kurum ve yaklaşık 600 eczane ile iş birliği içinde. Kullanıcılar tek seferlik testlerin yanı sıra düzenli tarama için abonelik bazlı hizmetlerden de yararlanabiliyor.
Şirket, ilerleyen dönemde ürün gamını 10 farklı kanser türünü kapsayacak şekilde genişletmeyi ve Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıkların erken teşhisine yönelik çözümler geliştirmeyi planlıyor.