ABD Başkanı Donald Trump’ın Kanada’yı ABD’nin 51. eyaleti olarak “ilhak” etme fikrinin gerçek bir tehdit olduğu iddia edildi. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Toronto’daki Kanada-ABD Ekonomi Zirvesi’nde yaptığı açıklamada, “Trump, Kanada’yı sınırlarına almanın en kolay yol olduğunu düşünüyor ve bu gerçek bir mesele” dedi.
Trump, Kanada’yı ABD’ye Bağlamayı mı Planlıyor?
Kanada medyasına yansıyan haberlere göre, Trudeau’nun bu sözleri özel bir toplantıda dile getirildi. Trudeau, Trump’ın Kanada’nın kritik maden kaynaklarına erişmek için böyle bir planı gündeme getirdiğini açıkladı.
Trump, daha önce de sosyal medya paylaşımlarında ve gazetecilere yaptığı açıklamalarda Kanada’yı ABD’ye katmayı “ciddi bir alternatif” olarak gördüğünü belirtmişti. Hatta Kanada Başbakanı’na “Başkan” yerine “Vali Trudeau” diye hitap ettiği de iddialar arasındaydı.
Kanada’ya Ağır Vergi Tehdidi
Trump yönetimi, Kanada’dan gelen tüm ihracat ürünlerine %25 gümrük vergisi uygulama tehdidinde bulunmuştu. Enerji ihracatı için bu oran %10 olarak belirlenirken, Kanada ve Meksika’ya son dakika 30 günlük bir erteleme verilmişti.
Trump, bu konuda “Kanada bizim 51. eyaletimiz olursa, bu vergilere gerek kalmaz” diyerek, konunun ciddi bir ekonomik ve siyasi pazarlık unsuru olduğunu ima etti.
Kanada Halkı ve Siyasetçiler Ayakta!
Kanada halkının %80’i, ülkelerinin ABD’nin bir parçası olmasına karşı çıkıyor. Bu yüzden ülkede Trump’a tepki olarak “yerli malı” kampanyaları başlatıldı. Bazı Kanadalılarsa ABD seyahatlerini bile iptal etti.
Kanada Enerji Bakanı Jonathan Wilkinson, Washington’a giderek ABD’li yetkililerle görüşmeler yaptı. “Enerji ve kritik mineraller konusunda ortaklık, her iki ülke için de kazan-kazan olur” dedi.
Trudeau ise zirvede yaptığı konuşmada, “ABD ile uzun vadede daha zorlu bir siyasi sürece giriyoruz. Kanada, ekonomisini ve ticari bağlarını güçlendirmek için yeni yollar bulmalı” ifadelerini kullandı.