İlk olarak ABD’de ışık mikroskobunu icat ettiğinde duyuran Veysel Berk, 1,2 milyon dolar yatırım aldığı sanal duvar Wallit, PayPad ve Çaycı girişimlerinin kurucusu. Ofisini temizletecek birini bulamadığı için evebirilazım.com’u kuran başarılı Türk girişimci Berk, Türkiye’nin bir girişim cenneti olduğundan bahsediyor. “Vaktim olsa 10 şirket daha kurarım” diyen Berk’in bu sıra dışı öyküsü eminiz ki birçok genç girişimciye ilham kaynağı olacaktır.
İŞTE VEYSEL BERK’İN GİRİŞİMCİLİK ÖYKÜSÜ
1980 doğumlu, Kabataş Erkek Lisesi ve ardından Boğaziçi Üniversitesi Biyoloji ve Genetik bölümü mezunu olan Veysel Berk aslında tam bir bilim insanı. Boğaziçi’nden sonra eğitimine MIT (Massachusetts Institute of Technology)’de devam eden Berk, Kaliforniya’da doktora eğitimine davet edildi. Berkeley Üniversitesi’nde doktora eğitimini tamamladıktan sonra da Amerikan Enerji Bakanı ve Nobel ödüllü Fizikçi Steven Chu ile birtakım çalışmalar yürüttü. O dönem Amerika’da Obama başkan seçilince Enerji Bakanı olarak Washington DC’ye giden Steven Chu, Veysel Berk’i laboratuvarda kendiyle baş başa bıraktı. Berk’in hayali de şöyleydi: Bir ışık mikroskobu yapmak fakat elektron mikroskobu kalitesinde elde etmek. Bir diğer deyişle, nanometrenin milyarda biri kadar küçük şeyleri, hücrelerin içindeki molekülleri dahi görebilmek. Bu zor projeye sabah akşam demeden çalışan Veysel Berk, zorlu süreçlerden geçti hatta çoğu zaman Amerika’daki meşhur bilim insanlarının “böyle bir şey mümkün değil, kariyerini yakacaksın” uyarılarıyla tek başına mücadele etmesi gerekti. Chu’nun desteğiyle 4 yıl içinde mikroskobu tamamlayan Berk, bu mikroskobun sayesinde kronik hastalıklara sebep olan mikropların vücudumuza nasıl girdiğini ve nasıl yerleştiğini hatta vücudumuza kale kurmuş olan mikropları parçalamayı başardıklarını ifade etti. 2013 yılında, Science dergisinde yaptığı buluşlara yer verildi. Aynı yıl içinde, Silikon Vadisi’nde tohumunu attığı Wallit girişimi için çok kısa bir süre zarfında 1 milyon doların üzerinde yatırım aldı. Yatırımcıları arasında Silikon Vadisi’nin dev şirketleri var.
GELECEĞİN UYGULAMASI: WALLIT
Veysel Berk sıra dışı girişimi Wallit için şunları söylüyor: “2010 yılında bu mikroskop çalışmalarını yaparken 4-5 yıl zeminin 3 kat altında, karanlık, 4 metrekarelik bir odadaydık. Bu enstitüde binlerce insan var ve bunların çoğunu tanımıyorum diye düşündüm. Binanın önünde sanal bir duvar olsaydı da buradan o sanal duvara yazabilseydik, böyle canlı bir sohbet yapabilseydik dedim. Bu fikir, insanların çok hoşuna gitti. Bu arada yatırımcılar fikrimi duydu. Proje 1,5 hafta gibi bir sürede 1,2 milyon dolar yatırım aldı. 6 ay sonra ürünü Apple’a gönderdik. Apple tarafından 2012’de dünyanın 127 ülkesinde “future app” seçildi. İnsanlar, cep telefonu uygulamalarıyla bu duvara yani Wallit’e mesajlar yazabiliyor. Fotoğraf ya da video koyabiliyorlar.”
AMERİKA BANA ÇOK ŞEY KATTI
Silikon Vadisi deneyimlerinden sonra çok farklı bir vizyona sahip olduğunu söyleyen Veysel Berk, Amerika’nın ona çok şey kattığını, hayata geçirdiği tüm girişimlerin Silikon Vadisi deneyimlerini barındığını ifade etti.
Tuğçe Coşkun
AmerikadaBugun.com