NATO Rusya’nın Saldırı Kararı Hakkında Açıklama Yaptı

NATO Devlet ve Hükümet Başkanları, Ukrayna’daki gelişmeler kapsamındaki güvenlik durumunu görüşmek üzere telekonferans yoluyla bir araya geldi. NATO, Ukrayna zirvesi sonrası yaptığı açıklamada, “Putin’in saldırı kararı korkunç stratejik bir hata” dedi. Stoltenberg, “Topyekün bir işgal görüyoruz. Kiev’e silah yardımı yapılacak” ifadelerini kullandı.

NATO Devlet ve Hükümet Başkanları, Ukrayna’daki gelişmeler kapsamındaki güvenlik durumunu görüşmek üzere bugün telekonferans yoluyla bir araya geldi.

NATO Olağanüstü Zirvesi’nde, liderler, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesini ve son gelişmeleri ele aldı.

NATO, Ukrayna zirvesi sonrası yaptığı açıklamada, “Putin’in saldırı kararı korkunç bir hata” dedi.

Genel Sekreter Stoltenberg, “Topyekün bir işgal görüyoruz. NATO topraklarının her santimetrekaresini koruyacağız” derken, “Kara, hava ve denizde müdahale gücünü harekete geçirdik” diye konuştu. 

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’in açıklamalarından satır başları:

Stoltenberg, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı nedeniyle olağanüstü toplanan ve Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın temsil ettiği NATO Zirvesi bitiminde basın toplantısı düzenledi.

Rusya’nın son aylarda Ukrayna civarında yaptığı büyük yığınak sonrasında NATO’nun caydırıcılığı ve savunmasını güçlendirdiğini hatırlatan Stoltenberg, Rusya’ya “anlamsız savaşı” sonlandırma, güçlerini çekme ve diplomasiye dönme çağrısında bulundu.

Stoltenberg, şöyle konuştu:

“Dün NATO müttefikleri savunma planlarımızı harekete geçirmişti. Bunun sonucu olarak havada, karada ve denizde duruşumuzu güçlendirmek ve olasılıklara hızlıca karşılık verebilmek için NATO Mukabele Kuvveti unsurlarını konuşlandırıyoruz. ABD, Kanada ve Avrupalı müttefikler ittifakın doğusuna birlerce ilave asker gönderdi. Farklı yerlerde alarm durumunda 100’den fazla savaş uçağımız ve Kuzey’den Akdeniz’e kadar üç uçak gemisi grubunu da içeren 120 gemimiz bulunuyor. Yanlış anlaşılmalara ve yanlış hesaplara yer olmamalı. Her bir müttefiki, ittifakın her bir santimetresini korumak ve savunmak için ne gerekiyorsa yapacağız.”

NATO Mukabele Kuvveti’nin bazı unsurlarının halihazırda hareket halinde olduğunu dile getiren Stoltenberg, kara güçlerinin birkaç gün içinde harekete geçeceğini söyledi.

Stoltenberg, NATO Mukabele Kuvveti’nin toplu savunma bağlamında ilk kez konuşlandırılacağını, bu kuvvetin ABD’li ve Avrupalı askerleri içerdiğini aktardı.

“DURUMU YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ”

Stoltenberg, bir soru üzerine Rus birliklerinin Ukrayna’nın başkenti Kiev’e doğru hareket ettiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Rusya’nın mesajlarının ve söylemlerinin gösterdiği şeyin demokratik yollarla seçilmiş Ukrayna hükümetini değiştirmek olduğuna şahit oluyoruz. Ukrayna hükümeti ile yakın temas halindeyiz. Durumu yakından takip ediyoruz. Halen belirsiz bir durum var ama gördüğümüz şey Ukrayna güçlerinin cesurca savaştığı ve Rus güçlerine hasar verdikleridir.”

UKRAYNA’YA HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİ DESTEĞİ

NATO ülkelerinin Ukrayna’ya desteğinin sürdüreceğini vurgulayan Stoltenberg, Ukrayna’ya uçaksavar ve hava savunma sistemleri gönderilip gönderilmeyeceğinin sorulması üzerine şunları söyledi:

“Bugünkü NATO zirvesinde müttefikler Ukrayna’ya desteklerinin ve verilen silahların çeşitleri hakkında diğer üyelere bilgi verdiler. Bunların bazıları hava savunma sistemlerini de kapsıyor. NATO müttefikleri Ukrayna’ya askeri ve diğer çeşit ekipman desteğini sürdürecek.”

SİBER SALDIRILAR

Stoltenberg, Rusya’nın NATO müttefiklerine siber saldırılar düzenlemesi durumunda “bir müttefike yapılan saldırının tüm müttefiklere yapıldığını kabul eden” 5. Madde’nin harekete geçip geçmeyeceğinin sorulması üzerine “Siber saldırılar 5’inci maddeyi harekete geçirebilir.” dedi.

Siber güvenliği güçlendirmeye yoğunlaştıklarını, bu alanın riskli olduğunu bildiklerini vurgulayan Stoltenberg, ayrıca örneğin Karadeniz’de istenmeyen olaylar ve kazaların önlenmesi için ayrıştırma mekanizmalarının bulunduğunu belirterek, ABD’nin bu tür mekanizmayı Suriye’de bunu uzun süredir kullandığını hatırlattı.

Gürcistan, Moldova ve Bosna Hersek gibi ülkelere demokratik reformlarında başarı sağlamaları için destek verileceğini de belirten Stoltenberg, transatlantik bağın önemine vurgu yaptı.

‘EN GÜÇLÜ ŞEKİLDE KINIYORUZ’

NATO’nun Ortak Sefer Gücü (JEF) ülkelerinin liderleri, “Rusya’nın Ukrayna’ya askeri saldırısını mümkün olan en güçlü şekilde kınadıklarını” açıkladı. 

NATO’nun Ortak Sefer Gücü (JEF) İngiltere, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Latvia, Litvanya, Hollanda, Norveç ve İsveç’ten oluşuyor.

NATO’nun Birleşik Krallık liderliğindeki görev grubu ortak bir açıklamada, “özgür ve egemen bir Avrupa ülkesine yapılan bu vahşi ve sebepsiz saldırıdan dehşete düştüklerini” söyledi. Yetkililer, saldırının “Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nin ve Rusya’nın Helsinki Nihai Senedi, Paris Şartı ve Budapeşte Memorandumu’nun temel taahhütlerin ciddi bir ihlali olduğunu” açıkladı.

Yapılan açıklamaya şu şekilde devam edildi:

“Rusya’yı akan kanı durdurmaya, gerilimi derhal azaltmaya ve kuvvetlerini Ukrayna’nın egemen ve uluslararası kabul görmüş sınırlarının dışındaki mevzilere çekmeye çağırıyoruz. Ukrayna’nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ‘güçlü bir şekilde’ destekliyoruz.”

En son gelişmeleri takip etmek için Instagram kanalımız: amerikadabugun

Öne Çıkanlar

Vize İşlemleri Durduruldu

18 Mart itibariyle ABD Büyükelçiliği Ankara, ABD İstanbul Konsolosluğu, ABD...

“Ekonomi Uyumlu Bir Para Politikasına İhtiyaç Duyacak”

Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları ve ABD Merkez Bankası'nın ( Fed)...

ABD’de Cumhuriyetçi Florida Valisi Ron DeSantis 2024 başkanlık seçimlerine aday

ABD'de Cumhuriyetçi Florida Valisi Ron DeSantis, 2024 başkanlık seçimlerine...

Yeşil Kart Çekilişi ile Daimi Oturum Hakkı Kazanmak

Giriş Her yıl dünya çapında, toplamda 50.000 kişiye Yeşil Kart...

Evlilik Yoluyla Yeşil Kart (Green Card) Nasıl Alınır?

Evlilik Başvurusu Yaparak Yeşil Kart Almak Evlilik yaparak ABD vatandaşlığı...

Trump yönetimi Chicago’yu mahkemeye verdi

ABD Adalet Bakanlığı, göçmenlik politikalarını sıkılaştırma hedefiyle Chicago yönetimine...

Alaska’da 10 Kişiyi Taşıyan Uçak Kayboldu

ABD’nin Alaska eyaletinde 10 kişiyi taşıyan bir yolcu uçağının...

ABD’den Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne Yaptırım Kararı

ABD Başkanı Donald Trump, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) yetkililerine...

ABD askerleri San Diego-Tijuana sınırına tel çekmeye başladı

ABD, yasadışı göçle mücadele kapsamında Meksika sınırında güvenlik önlemlerini artırıyor....

Trump’tan ‘hasta göçmenleri’ sınır dışı planı

ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin, ülkenin güney sınırındaki göçmenleri...

ABD’deki Yumurta Fiyatları, Kuş Gribi Nedeniyle %20 Artabilir

ABD’nin önde gelen yumurta üreticilerinden birinin, kuş gribi nedeniyle...

ABD’de İşsizlik Maaşı Başvuruları Beklentileri Aştı!

ABD’de işsizlik maaşı başvurularında dikkat çeken bir artış yaşandı....

ABD’den DeepSeek’e Veto

ABD'de Kongre üyeleri, Çin merkezli yapay zeka modeli DeepSeek'in ulusal...
spot_img

İlgili Yazılar

Popüler Kategoriler

spot_imgspot_img