Virüse dayalı ölüm sayısı 100 bini aşmışken bütün dünyada bu cuma itibariyle salgına yakalananların sayısı ise 1.6 milyonu aştı.
9 Ocak’ta Wuhan’da ilk ölümün yaşanmasından tam 83 gün sonra 50 bin ölümü gördük ve bu sayının 100 bin olması içinse 8 gün daha geçmesi yetti.
Geçtiğimiz hafta salgının etkisi %6 ile %10 arasında değişirken perşembe günü ise dünya çapında 7 bin 300 kişi yaşamını yitirdi.
Koronanın bilançosu, 1660’ların ortalarında Londra’da gerçekleşen, şehrin nüfusunun üçte biri olan 100 bin kişiyi öldüren Büyük Veba ile karşılaştırılmaya başlandı.
Ancak 1918’de başlayıp 1920’de sona erene kadar yaklaşık 20 milyon insanın ölümüne neden olan İspanyol Gribi ile karşılaştırdığımızda şuan ki vaziyetin o kadar da kötü görünmediğini anlıyoruz.
İtalya, Fransa, Cezayir, Hollanda, İspanya ve İngiltere gibi bazı ülkeler, teyit edilen tüm vakaların %10’undan fazlasının ölümcül olduğunu bildirmektedir.
Fakat Çin’de yapılan ve hastalığın ölümcüllüğüyle ilgili en büyük araştırma olan 44 bin hastanın ele alındığı çalışma ölüm oranını 2.9 verdi.
Aynı çalışma, kaydedilen ölümlerin %93’ünün 50 yaşın üzerindeki kişilerden ve yarısından fazlasının 70 yaşın üzerindeki kişilerden oluştuğunu bildirmiştir.
Kuzey Amerika şu anda vakaların %30’undan fazlasını barındırırken, Avrupa’da İspanya ve İtalya gibi yüksek yaşlı nüfusa sahip ülkeler yüksek ölüm oranları bildirmiştir.
Güney Avrupa dünya çapında vaka sayısının beşte birine ev sahipliği yaparken ölümlerin ise üçte birini oluşturmaktadır.
AmerikadaBugun.com
Asil Burak Yürük