Fransa’nın ev sahipliğinde düzenlenen Yapay Zeka Eylem Zirvesi, ABD ve İngiltere’nin aşırı düzenlemelere karşı çıkması nedeniyle gergin geçti.
Zirvede Neler Oldu?
Fransa ve Çin dahil 61 ülke, “açık, kapsayıcı ve etik” yapay zeka geliştirme konusunda uzlaştı. Ancak ABD ve İngiltere, zirvenin sonuç bildirgesini imzalamadı. Düzenlemelerin inovasyonu engelleyebileceğini savunan ABD, sektörün özgür bırakılması gerektiğini belirtti.
“Düzenlemeler tehlikeli”
ABD Başkan Yardımcısı JD Vance geçtiğimiz gün, katı düzenlemelerin yapay zeka sektörünü öldürebileceğini açıkladı. Amerikan modellerinin “otoriter sansürlerden” uzak olduğunu söyledi.
“Yapay zekanın tarafsız olması gerektiğini düşünmüyoruz,” ifadelerini kullandı.
“Ulusal çıkarlar öncelikli”
İngiltere de sonuç bildirgesini imzalamadı ancak Sürdürülebilir Yapay Zeka Koalisyonu’na katıldı. İngiltere Başbakanlık Sözcüsü ise “Ulusal güvenlik ve küresel yönetişim konusundaki endişelerimiz var” açıklamalarında bulundu.
Peki bu bildirgede neler var?
Zirve sonunda imzalanan bildirgenin içinde tekelleşmeye karşı önlemler, yapay zekanın iş dünyasına etkilerine yönelik farkındalık artırımı, yapay zekanın sürdürülebilir ve erişilebilir olması yer aldı.
AB ve Fransa’dan Büyük Yatırımlar
Yapay zekanın gelişimi ve kullanım alanının arttırması için yatırımlar da gündemdeydi. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Avrupa’da yapay zeka alanında 200 milyar avroluk kamu ve özel sektör yatırımı hedeflediklerini açıkladı.
Fransa Devlet Başkanı Emanuel Macron ise önümüzdeki yıllarda yapay zeka alanında 109 milyar avroluk yatırım yapacaklarını duyurdu.