Londra merkezli yapay zeka girişimi Synthesia, dijital avatarlarını oluşturan oyunculara şirket hissesi vererek sektörde yeni bir dönemin kapılarını aralıyor. Şirket, avatar oluşturulmasında emeği geçen oyunculara uzun vadeli ortaklıklar sunmak amacıyla toplam 1 milyon dolar değerinde bir hisse havuzu oluşturdu.
Halihazırda 2,1 milyar dolar değerlemeye sahip olan Synthesia, en popüler avatarlarının aktör ve aktrislere hisse vererek onları doğrudan şirketin büyümesine ortak etmeyi hedefliyor. Şirket, oyuncuların yüz ifadeleri ve seslerini üç yıllığına lisanslarken, aynı zamanda avatarı oluşturulan aktörlere projeden diledikleri zaman ayrılma özgürlüğü de tanıyor.
Yapay zeka ve telif hakkı tartışmaları
Synthesia’nın bu hamlesi, içerik üreticilerinin emeğinin ne kadar adil ödüllendirildiğine dair tartışmaları da beraberinde getiriyor. Yapay zeka şirketleri, modellerini geliştirmek için medya kuruluşlarıyla büyük lisans anlaşmaları imzalarken, aynı zamanda telif hakkı sorunları nedeniyle yasal zorluklarla karşılaşıyor.
Bu adım, yaratıcı sektör çalışanlarının katkılarının daha etik bir şekilde ödüllendirilmesi açısından örnek bir uygulama olarak görülse de uzmanlar, üretici yapay zeka ve deepfake teknolojilerinin kötüye kullanım risklerinin tamamen ortadan kaldırılamayacağını vurguluyor. Ayrıca, oyuncuların avatarlarının kullanımı üzerinde uzun vadeli tam bir kontrol sağlayamayabileceği de belirtiliyor.
Daha önce avatarlarının siyasi amaçlarla kullanılması nedeniyle eleştirilen Synthesia, içerik denetimini güçlendirdiğini ve bazı müşteri gruplarını platformdan çıkardığını açıklamıştı. Şirketin attığı bu yeni adım, yapay zeka ile yaratılan dijital içeriklerde etik ve adil iş modelleri geliştirme yolunda önemli bir örnek oluşturuyor.