TechCrunch Disrupt San Francisco 2017‘nin ikinci gününde tekrar sizler için haberlerimizi derliyoruz. Etkinliğin ikinci gününde Alibaba, Airbnb, Flipboard, Houzz ve Square gibi mühim girişimlerin yatırımcısı GGV Capital‘in yönetici ortağı Jenny Lee sahnedeydi. Katılımcılarla Çin’in teknoloji alanında gelişen ve potansiyel vaadeden piyasalarını paylaştı.
Başarılı bir girişim için ABD’ye gelmeye gerek yok
Lee için başarılı bir girişimde bulunabilmek için ABD tek yer değil, mesele Çin hükümet olarak, yeni gelişimleri desteklemeye tamamen açık. Çin’in Apple’ı olarak bilinen akıllı telefon markası Xiaomi’yi misal olarak gösteren Lee konusuna devam etmeden evvel sizlere Xiaomi’nin giyilebilir teknolojide ne kadar ileriye gittiğinden bahsettiğimizi hatırlatalım.
Çin’in nüfus ve coğrafi büyüklüğü ile de ayrıca şirket içi çeşitliliği sağlamak açısından da ulaşılabilecek bir yol olduğunu belirten Lee bunu Çin’deki sadece belli aka şehirlere yayılabilmek bile fazla güzel bir adım olarak değerlendiriyor.
ABD ve Çin pazarı
Girişimler açısından ABD ve Çin birbirine fazla bağlı. Jenny Lee iki ülkedeki herhangi bir girişim projesinin birbiriyle kolayca işbirliği yapabileceğini söylüyor. Ancak girişimci olarak mahalli rekabete bakmanın da ne kadar mühim bir öğe olduğunu ekliyor. Örneğin Uber ilk kez Çin‘de piyasaya sürüldüğünde, Çin’in kendi içindeki rekabet zaten fazla hızlıydı. Liderler daha aka şirketler için birleşme peşindelerdi.
Ancak ABD her vakit için inovatif pazarda ilk sırada yer alamıyor. Lee bu konuda ilginç olarak Çin’in bazen vakit ABD’nin önünde olduğuna değiniyor. Bu konuda tekrar akıllı telefon piyasası mesela, farklı bir piyasa olmasıyla beraber, yeni gelişen ve birleşmeye amade bir piyasa. Lee’ye göre en mühim nokta bu konudaki aka piyasanın nerede olduğunu anlayabilmek. Örneğin dünyanın 7 milyar nüfusunun 1,4 milyarının Çin’de olduğunu düşünürsek bu konuda Lee için ABD’ye yatırım için gelmek ne kadar yararlı olabilecek olsa da, uluslararası piyasaya açılmak için tek çözüm bu değil. Yeniden Xiaomi örneğine değinen Lee, şayet yeni gelişen pazarlara ulaşmak isterlerse uluslararası hedef olarak hali hazırda akıllı telefonların temeli olan ABD yerine Hindistan veya Endonezya’ya yönelmenin daha mantıklı olacağını söylüyor.
Bilgi ulaşımı ve talebe pazarı fazla önemli
Jenny Lee, suni zeka alanındaki verilere erişebilmenin öneminden bahsediyor. Bu konudaki araştırmaların veriler için ne kadar mühim olduğu ve bilhassa bu alanda çalışan profesör ve öğrencilerin önemini vurguluyor. Amerika’daki son zamanlarda değişen göçmenlik düzenlemeleri için ise Çin’in bu konuda, yetenekleri kendi içinde tutma veya art kazanma konusunda daha aleni görüşlü olduğunu da ekliyor.
Diğer dikkatimizi çeken nokta ise inovatif ulaşımın Çin’de gelişen bir sektör olduğu. Lee elektrikli vasıta pazarının devamlı gelişmekte olduğunu ve Çin’in 3 sene içinde 5 milyon elektrikli vasıta ve 5 milyon şarj noktasına ulaşmayı amaçladığını söylüyor. Kısacası, GGV Capital yönetici ortağı Jenny Lee, Çin’in teknolojik gelişmelerde devamlı ileriye giden bir piyasa olduğunu ve başarılı bir girişim için tek yolun Amerika pazarını fethetmenin yeterli olmadığını vurguluyor.
Workup by Türkiye İş Bankası‘nın katkılarıyla Webrazzi ekibi olarak katıldığımız TechCrunch San Francisco 2017 etkinliğinden sizlere yeni haberlerimizi aktarmaya devam edeceğiz.