Birchbox, Dollar Shave Club, Webrazzi Summit sahnesinde de yer almış olan Hotel Tonight, Jet gibi önemli yatırımlara ve çıkışlara imza atmış Forerunner Venture partneri Kirsten Green TechCrunch Disrupt 2017 sahnesinde. Kısaca bahsedelim Unilever Dollar Shave Club’ı 1 milyar dolara, Walmart Jet’i 3 milyar dolara satın almıştı.
Şirketlerin tüketicilerine ne kadar odaklı olduklar fazla önemli
Her vakit daha fazla yardım etmeye aleni olan ve hayır demekte zorlanan bir insan olduğunu söyleyen Green, her ay yaklaşık 185-200 şirkete hayır demek zorunda kalıyor. Şirket, geçen seneyi 6, bu seneyi 9 yatırımla kapattıklarını belirten Green, rekabetçi bir ortama değiniyor. Önemli noktayı ise iş yatırıma gelince o şirketlerin arasından nasıl sivrilmek gerektiği olarak açıklıyor. Bunun için de farklı birçok iş plan modelleriyle çalıştıklarına değinen Green, bilhassa B2C tarafında şirketleri daha fazla tüketicileriyle özdeşleştirdiklerini belirtiyor. Tüketicilere ne kadar odaklı oldukları, tüketici önceliklerine ne kadar odaklı oldukları gibi. Her ne kadar kulağa fazla kolay gibi gelse de, Green bunun fazla mühim olduğunun altını çiziyor.
Ünlülerin yatırımcısı olduğu şirketlerle de beraber çalışan Kirsten Green’e göre, meşhur birine bu açıdan sahip olmak aka bir şans. Özellikle sosyal medya ve takipçiler açısından düşünülürse son radde faydalı bir plan. Ancak bu her vakit demek değildir ki, her takipçi hedef kitleniz olmayabilir. Bu biraz daha olayın pazarlama tarafı olduğu için Green ve şirketi bu konuya fazla fazla girmiyorlar.
Çoğu kişinin aksine, Kirsten Green’e göre mağazaların hala tüketiciyi gözlemlemek, nasıl karar verdiklerini görmek için faydalı bir fırsat. Green ayrıca teknolojinin de mağazaları tüketicilerden uzaklaştırmanın aksine, daha aka bir kitleye ulaşma şansı verdiğini düşünüyor. Perakende satışın bu tarafının oldukça ilginç olduğunu söyleyen Green, bir perakende satış girişimi için onu mağazalara taşıyamadıktan sonra iş imkanlarının sınırlanma ihtimali üzerinde duruyor.
“Markaya dinamik getirmek şart”
Tabi ki önceden olduğu gibi bir mağaza açmakla yetecek bir şey değil. Green için bu konudaki en mühim ipucu markayı hayata geçirip, markaya bir dinamik getirmekle alakalı. Her yapılan harcamanın karşı getirisinin ne olduğunu düşünebilmek önemli. Bunun için hususi bir pazarlama stratejisi malesef ki yok. Bazı araçlar bazı markalar için fazla faydalı olabilirken, başkası için olmayabilir. Kirsten Green o yüzden bu konuda belirli bir yol olmadığını söylüyor.
En son yatırımlarından olan, ufak bir market dolabını evlere taşıyan Bodega‘nın geçtiğimiz hafta beklendiği gibi eleştirilere hedef olan piyasaya sürümü üzerine yatırımla ilgili gelen yorumları, Bodega’nın birçok alana uyarlamaya müsait bir girişim olduğu ve bunun daha fazla mahalli işletmelerden fazla farklı her köşeye konabilecek ve erişimi kolaylaştıracak bir otomat olarak düşündüklerini söylüyor.