ABD Başkanı Biden temerrüt görüşmeleri için Asya turunu kısa kesecek

Must read

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, ülkesinin temerrüde düşmesini önlemek için görüşmelere odaklanmak amacıyla Asya turu kapsamında Papua Yeni Gine ve Avustralya’ya yapacağı ziyareti iptal etti.

Dünyanın en gelişmiş ekonomilerinden oluşan G7 toplantısı için Japonya’nın Hiroşima kentine gitmeye hazırlanan Biden, seyahat öncesinde Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi Kevin McCarthy başta olmak üzere Senato’daki grup liderleri ve Temsilciler Meclisi’nde Demokratların lideri Hakeem Jeffries ile yeniden bir araya geldi.

Toplantıya katılan liderlerin çoğunun görüş birliğinde olduğunu belirten Biden “Temerrüt bir seçenek değil. Ekonomimiz resesyona girer” uyarısı yaptı.

Anlaşmaya varabilmek için yapılacak işler olduğunu vurgulayan Biden’ın temerrütle ilgili görüşmelere odaklanabilmek için Asya gezisini kısa keseceği bildirildi.

Biden, Japonya’daki G7 toplantısının ardından Papua Yeni Gine’ye giden ilk Amerikan başkanı olmayı ve daha sonra Avustralya’ya geçerek Quad toplantısına katılmayı planlıyordu. 80 yaşındaki Biden’ın 2024 seçimleri için aday olduğunu açıklamasının ardından yapacağı bu ilk yurt dışı seyahat, yaşına rağmen görev için uygun olduğunu göstermesi bakımında da önem taşıyordu.

Öte yandan, Biden’ın ziyaretini ertelemesi üzerine Avustralya hükümeti Sidney kentinde düzenlenecek olan Quad toplantısını iptal etti.

Başbakan Anthony Albanese, Avustralya, Japonya, ABD ve Hindistan’dan oluşan ve Hint-Pasifik bölgesinde Çin’in yükselen nüfuzuna karşı işbirliğini amaçlayan Quad grubunun Japonya’daki G7 zirvesi sırasında görüşeceğini duyurdu.

 

McCarthy: Anlaşmak mümkün

Bir saatlik görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yapan McCarthy, “Sanırım görüşmelere devam etmek için zemin hazırladık… Kısa sürede yapacak çok işimiz var.” diye konuştu.

İki tarafın hala birbirinden uzak olduğunu belirten McCarthy yine de “Hafta sonuna kadar bir anlaşma yapmak mümkün. Bir anlaşmaya varmak o kadar da zor değil.” değerlendirmesinde bulundu.

Demokratlar anlaşmanın zaman çizelgesi konusunda Cumhuriyetçiler kadar iyimser olmasa da görüşmelerin olumlu ilerlediği görüşünde.

Toplantıya katılan Senato’nun Demokrat grubu lideri Chuck Schumer de toplantının iyi ve verimli geçtiğini ifade ederek “Herkes temerrüdün en kötü sonuç olduğunun farkında. Bu Amerika ve Amerikan aileleri için korkunç bir durum olur.” dedi.

 

Yellen’den temerrüt uyarısı

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ülkenin temerrüde düşmesinin “benzeri görülmemiş ekonomik ve mali felakete” yol açacağı uyarısını tekrarladı.

Katıldığı bir bankacılık toplantısında temerrüt konusuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yellen “Temerrüde düşmek, zar zor kazandığımız tüm ilerlemeyi tersine çevirir ve bizi daha da geriye götürür.” dedi.

Temerrüdün ülke için ekonomik ve mali bir felaket anlamına geleceğini belirten Yellen, “Amerikalılar geçinmek için ihtiyaç duydukları geliri kaybederken, temerrüde düşmek büyük zorluklara neden olabilir. Ortaya çıkan gelir şoku, birçok iş ve işletmeyi yok eden bir resesyona yol açabilir. Ekonomik kriz, federal hükümetin operasyonlarındaki olası aksamalarla daha da kötüleşebilir.” uyarısında bulundu.

Cumhuriyetçiler, Biden ve Demokratların federal bütçede kesinti yapmayı kabul etmemesi halinde 31,3 trilyon dolarlık borç tavanını yükseltme teklifini reddedeceklerini belirtiyor.

Borç tavanının yükseltilmemesi halinde Amerikan hükümeti 1 Haziran gibi yakın bir zamanda temerrüde düşebilir. Ekonomistler bunun önüne geçmek için Kongre’de yapılacak oylamada ret sonucu çıkması halinde ekonominin resesyona sürükleneceği endişesini dile getiriyor.

ABD Kongresi 1960 yılından bu yana 78 defa borç tavanını yükseltti.

amerikadasirket.com

Son Yazılar