• Dolar Alış 32.5599TL
  • Dolar Satış 32.4299TL
  • Euro Alış 34.9406TL
  • Euro Satış 34.8011TL

ABD, Karadeniz’e Gemi Göndermekten Vazgeçti

Geçtiğimiz günlerde Karadeniz’e 2 savaş gemisi göndereceğini duyuran ABD dünya kamuoyunda gündem olmuştu. Gelen son habere göre, ABD, Dışişleri Bakanlığı’na ilettiği gemi bildirimini geri çekti ve Karadeniz’e gitmekten vazgeçti.

Ukrayna’nın güneydoğusunda bulunan Donbass bölgesinde Rusya askeri varlığını artırmış ve bu durum tedirginlik yaratmıştı. Rusya’nın hamlesi karşısında Ukrayna da bölgeye asker gönderdi ve tüm dünyanın gözü Donbass bölgesine çevrildi.

Donbass açıklamaları art arda geliyor: Rusya, Ukrayna ve Batı'yı korkutmak  için asker yığıyor - Son Dakika Haberler

ABD iki gemisini Karadeniz’e geçirecekti

Yaşanan gelişmelerin ardından ABD, savaş gemileri USS Roosevelt ve USS Donald Cook’un Karadeniz’e geçeceğini Montrö Sözleşmesi uyarınca Türkiye’ye bildirilmişti. Bu karar ABD ile Rusya arasındaki süren gerilimi daha da artırdı.

U.S. slams Chinese warplanes' flights, but says carrier wasn't at risk |  The Japan Times

Rusya’dan sert açıklama

ABD’nin bu kararından sonra Rusya’nın, ABD gemilerinin gideceği noktada tatbikat başlattığı açıklandı. Rusya Dışişleri Bakan Yardımıcısı Mihail Ryabkov açıklamada bulundu ve “Görünen o ki ABD kendisini denizlerin efendisi olarak görüyor. Gene de anlamalılar ki birtakım olaylar yaşanması riski oldukça yüksek. ABD’yi uzak durmaları konusunda uyarıyoruz, Kırım’dan uzak, Karadeniz kıyımızdan uzak dursunlar. Bunu kendi iyilikleri için yapsınlar” dedi.

Ryabkov: ABD, 'sınırlı nükleer savaş' konsepti hazırlıyor - Sputnik Türkiye
Mihail Ryabkov

İki ülke yetkilileri art arda açıklama yaparken, son olarak ABD Rusya’yı gerilimi azaltmaya davet etti. Günlerdir karşılıklı yapılan açıklamaların ardından dün, ABD Devlet Başkanı Joe Biden ile Rusya lideri Vladimir Putin telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Putin ile Biden arasındaki görüşme sonrası ABD Karadeniz’e gitmekten vazgeçti

Bölgedeki duruma dair fikir alışverişi yapan ikilinin nasıl tavır alacağı merak konusu olurken, bugün önemli bir gelişme yaşandı. ABD, Dışişleri Bakanlığı’na ilettiği gemi bildirimini geri çekti ve Karadeniz’e gitmekten vazgeçti.

Rusya – Ukrayna krizi

2014’ten bu yana Rusya ve Ukrayna arasında devam eden çatışmalarda Rusya yanlısı ayrılıkçıların ağırlıkta olduğu Donetks ve Lugansk şehirlerini içine alan Donbass bölgesinde bugüne kadar çok sayıda Ukraynalı asker ve sivil hayatını kaybetti. Geçtiğimiz günlerde Ukrayna Genelkurmay Başkanı Ruslan Homçak’ın Rusya’ya bağlı 28 askeri taburun “tatbikat” bahanesiyle Ukrayna sınırlarına konuşlandırıldığını duyurmasıyla gözler bir kez daha Ukrayna-Rusya sınırına çevrildi.

En son gelişmeleri takip etmek için Instagram kanalımız: amerikadabugun

SOSYAL MEDYADA TAKİP EDİN