• Dolar Alış 32.5599TL
  • Dolar Satış 32.4299TL
  • Euro Alış 34.9406TL
  • Euro Satış 34.8011TL

12 MİLYAR DOLARLIK SAMUMED’İN KURUCUSU: OSMAN KİBAR

 

Tam 11 yıl önce Biyoteknoloji alanında kurulan Samumed, 2017 yılında aldığı 300 milyar dolarlık yatırımla şirketin değerini 12 milyar dolara yükseltmişti. Pek çok genç girişimciye ilham kaynağı olabileceğini düşündüğümüz Samumed firmasının sahibi bir Türk. Samumed, “yaşlılığa karşı” araştırma ve ilaç geliştirme yapıyor. Dünya üzerinde büyük problemlerden biri olan kelliğe, eklem iltihabını iyileştirmeye ve derideki kırışıklıkları giderecek ilaçlar üzerine çalışmalarda bulunuyor.

 

OSMAN KİBAR KİMDİR?

En zengin 100 Türk’ün sıralandığı “Forbes 100” dergisinde 4.  Sıraya yerleşen Osman Kibar, 45 yaşında ve İzmir doğumlu. İzmir eski belediye başkanı Osman Kibar’ın torunu olan Samumed firmasının CEO’su Osman Kibar, Robert Koleji’nden mezun oldu. Ardından, üniversite öğrenimini tamamlamak üzere Kaliforniya’ya gitti ve eğitimine Pomona Koleji’nde devam etti. Burada matematik, Caltech’te mühendislik ve UC San Diego’da biofotonik eğitimi alan Kibar, lisansüstü eğitimi sırasında bio-teknoloji firması olan Gennoptix’i kurdu.

2011 yılında Gennoptix, ilaç devi Novartis firması tarafından 470 milyon dolara satın alındı. Kibar’ın kurduğu bir diğer elektronik şirket ise de Intel tarafından satın alındı.

 

3 TÜRK BU ŞİRKETİ KURDUK

samumedd

 

Okuldan ayrılan Osman Kibar New York’a taşındı ve bir süre teknoloji girişimlerini takip eden Pequot Capital firması ile çalıştı. San Diego’ya geri dönmeye karar veren Kibar’ın, havaalanında karşılaştığı eski dostu Cevdet Şamikoğlu’na dünyayı değiştirecek teknolojilere odaklanacak iş planını anlatması dönüm noktaları oldu. Şamikoğlu, bu girişimin hayata geçmesi için ona 3,5 milyon dolarlık fon sağladı. Şu an şirketin finanstan sorumlu başkanı olan Cevdet Şamikoğlu ile Kibar’ın dostluğu Robert Koleji’nden bu yana tam 30 yıla dayanıyor. Kibar ve Şamikoğlu’nun Robert Koleji’nden arkadaşı olan Yusuf Yazıcı ise tıptan sorumlu başkan.

Osman Kibar, girişimcilik üzerine düşüncelerini ise şöyle ifade ediyor: “Girişimcilik sadece yaratıcılıktan ibaret değil. Hem bir yeni fikriniz olacak hem de onu olabilecek en doğru şekilde uygulayacaksınız, en doğru takımı bir araya getireceksiniz, en iyi sonucu alacaksınız. Eğer fikri belli bir biçimde uygulamazsanız hiçbir sonuç alamazsınız. Çoğu biyoteknoloji firması sadece bilime odaklandığı için pazar ihtiyaçlarını gözden kaçırıyor. Biz bu açığı kapattığımız için şanslı firmalardan biriyiz.”

 

AmerikadaBugun.com

Tuğçe Coşkun

SOSYAL MEDYADA TAKİP EDİN