Kongre Baskınında Sağcı Grup Lideri ve 10 Kişi Komplo Kurmak ile Suçlandı

ABD’de eski ABD Başkanı Donald Trump destekçileri tarafından Kongre binasına yapılan baskınla ilgili aralarında “Oath Keepers” adlı aşırı sağcı grubun lideri Steward Rhodes’un da bulunduğu toplam 11 kişiyi “isyana teşvik eden komplo kurmak” ile suçlandı.

ABD’de geçtiğimiz sene 6 Ocak’ta eski ABD Başkanı Donald Trump destekçileri tarafından Kongre binasına yapılan baskınla ilgili dava devam ediyor. Savcılar, Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından gözlatına alınan “Oath Keepers” adlı aşırı sağcı grubun lideri Steward Rhodes’unda bulunduğu toplam 11 kişiyi baskındaki rolleri nedeniyle “isyana teşvik eden komplo kurmak” ile suçladı.

Savcılar, Aralık 2020’de Rhodes’un 6 Ocak’ta Washington DC’ye seyahat etmeyi planlamak için şifreli iletişim kullandığını belirterek, Rhodes ve diğerlerinin baskını desteklemek için bölgeye silah getirmeyi planladıklarını ifade etti. Örgüt üyelerinin bazılarının baskın sırasında taktik teçhizat giyerek Kongre binasına koştuklarını aktaran savcılar, diğer üyelerin ise hızla silah taşımak için “hızlı müdahale gücü” olarak dışarıda kaldıklarını aktardı.

Kongre Saldırısında Oath Keepers Üyelerine Karşı Yeni Deliller

Söz konusu suçlama, “Amerika Birleşik Devletleri hükümetini devirmeye, yıkmaya veya zorla yok etmeye” teşebbüs olarak tanımlanırken, sanıklar bu suçtan 20 yıla kadar hapis cezası alabiliyor.

ABD Başsavcısı Merrick Garland geçen hafta saldırının yıldönümünden bir gün önce yaptığı açıklamada, kanlı Kongre baskınına karışan herkesten hesap soracağına söz vermişti.

Kongre baskını soruşturmasında flaş gelişme: FBI yakaladı - DÜNYA Haberleri

Adalet Bakanlığı, 725’ten fazla kişiyi baskındaki şiddet olayları ilgili suçlarken, söz konusu kişilerden yaklaşık 165’i suçunu kabul etti ve en az 70’i hapis cezasına çarptırıldı. Kasım 2021’de bir mahkeme ise, boynuzlu ve kürklü şapkası, boyalı yüzü ile elindeki 2 metrelik mızrakla kongre baskınına katılan ve baskının sembolü haline gelen “QAnon Şamanı” lakaplı Jacob Chansley’in 41 ay hapis cezasına çarptırılmasına hükmetmişti.

Kongre baskını

ABD’de 3 Kasım 2020’deki ABD Başkanı Joe Biden’ın kazandığı başkanlık seçimlerinin sonuçlarını kabul etmeyen Trump destekçileri, 6 Ocak 2021’de seçim sonuçlarının onaylanması için oturumun yapıldığı sırada Kongre binasını basmış, baskın sırasında protestocular ve güvenlik güçleri arasında çıkan olaylarda 1’i polis olmak üzere 5 kişi hayatını kaybetmiş, 140 polis ise yaralanmıştı. Halkı isyana teşvikten azil istemiyle yargılanan Trump, Senato’da yapılan oylamada aklanmıştı. Trump, iki kez azil istemi ile yargılanan ilk başkan olmuştu.

En son gelişmeleri takip etmek için Instagram kanalımız: amerikadabugun

Öne Çıkanlar

Vize İşlemleri Durduruldu

18 Mart itibariyle ABD Büyükelçiliği Ankara, ABD İstanbul Konsolosluğu, ABD...

“Ekonomi Uyumlu Bir Para Politikasına İhtiyaç Duyacak”

Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları ve ABD Merkez Bankası'nın ( Fed)...

ABD’de Cumhuriyetçi Florida Valisi Ron DeSantis 2024 başkanlık seçimlerine aday

ABD'de Cumhuriyetçi Florida Valisi Ron DeSantis, 2024 başkanlık seçimlerine...

Yeşil Kart Çekilişi ile Daimi Oturum Hakkı Kazanmak

Giriş Her yıl dünya çapında, toplamda 50.000 kişiye Yeşil Kart...

Evlilik Yoluyla Yeşil Kart (Green Card) Nasıl Alınır?

Evlilik Başvurusu Yaparak Yeşil Kart Almak Evlilik yaparak ABD vatandaşlığı...

Çin’den ABD’ye Sert Tepki: “Sıfır Toplamlı Oyun Mantığını Bırakın!”

Çin, çelik ve alüminyum ithalatına %25 gümrük vergisi getiren...

ABD’de İşsizlik Maaşı Başvurularında Sürpriz Düşüş

ABD’de işsizlik maaşı başvurularında dikkat çeken bir düşüş yaşandı....

Trump’ın “İstifa Karşılığı Tazminat” Teklifine 75 Bin Çalışan “Evet” Dedi

ABD’de federal hükümeti küçültme planı kapsamında Başkan Donald Trump’ın...

Google Maps’ten “America Körfezi” Hamlesi

ABD merkezli teknoloji devi Google, haritalar uygulamasında Meksika Körfezi’nin...

TikTok Yasağına Karşı ABD’de Alternatif Çözüm: “Sideloading” Patlaması

ABD’de TikTok’un geleceği belirsizliğini korurken, kullanıcılar uygulamayı cihazlarına yüklemek...

Trump’tan Fed’e Çağrı: Faiz Oranları Düşürülmeli!

ABD Başkanı Donald Trump, faiz oranlarının düşürülmesi gerektiğini belirterek,...

Musk’ın yetkileri arttırılıyor

ABD Başkanı Donald Trump, iş insanı Elon Musk’ın başında bulunduğu Hükümet Verimliliği...

Los Angeles Yangınları Sonrası Sigorta Planına 1 Milyar Dolarlık Destek

California’da 29 kişinin hayatını kaybettiği devasa yangınlar sonrası, mağdurların...
spot_img

İlgili Yazılar

Popüler Kategoriler

spot_imgspot_img