GİRİŞİMLERİ BULUŞTURAN ETOHUM

 

Türkiye’nin girişimcilik ekosistemini genişleten, birçok girişimcinin buluşmasını ve fikir alışverişi yapılmasını sağlayan, önde gelen yatırımcılarla tanışma fırsatını sunan Etohum 2008 yılında Burak Büyükdemir tarafından hayata geçirildi.

 

Etohum Nedir?

Yeni ekonomi konusunda bilgili, kendi internet şirketini kurmak isteyen girişimcilerle; şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri buluşturmayı hedefleyen bir pazar yeri. Başvuru yöntemiyle çalışan bu sistem, başvuru yapanlar arasından 40 girişimi eleyerek, girişimlerin Etohum Yatırım Kulübüne sunmalarına olanak sağlıyor. Seçilen girişimler ise Startup Turkey’de yer alabilecek, girişimciler, iş planlarını hazırlamada koçluk ve yönlendirme desteği alacak, girişimlerini yatırımcılara sunmaları sağlanacak. Etohuma başvurmak için ise şirket kurmuş olmanız gerekmiyor. İnternet konusunda yeni iş fikri olan henüz şirketini kurmamış, iş fikrini gerçekleştirmek için şirketini kurmak üzere olan, internet şirketini / girişimini kurmuş, sermaye, yönetim, pazarlama ve diğer desteğe ihtiyacı olan herkes Etohum’a başvuru yapabilir.

 

Etohumdan Önce

23 yıldır aktif olarak iş hayatında olan başarılı girişimci Burak Büyükdemir, Boğaziçi Üniversitesi İşletme Mühendisliği bölümünden mezun. Ardından, aynı üniversitede İşletme Yönetimi programında yüksek lisansını tamamladı.

1995 yılında, Interbank’ın yönetici eğitim programına katılan Büyükdemir, iki yıl bankacılık sektöründe çalıştı. 1999 yılından 2002’ye kadar Vestelnet’te “Elektronik Ticaret ve Mevcut Müşteriler Müdürü” olarak iş hayatına devam etti. Aynı zamanda da “Türkiye’de internet içerik projelerinin desteklenmesi” adlı projede liderlik yaptı. 2002-2003 yılları arasında Habertürk televizyon kanalında “com.tr” adlı teknoloji programının yapımcılığını ve sunuculuğunu üstlenen Büyükdemir, 2005 yılında, Türk Eğitim Vakfı ve Alman Hükümeti Bursu ile Berlin İşletme ve Teknik Üniversitesi’nde Uluslararası İşletme Yüksek Lisans programını en iyi derece ile tamamladı. Aynı yıl, “Kümesteki Kartal Neden Uçamaz” adlı Türk internet girişimcileriyle ilgili kitabı yayınlandı. Bilişimin bu kadar içindeyken, 2008 yılında Kerim Türe ile birlikte Etohum’u kurdu.

 

Etohumdan Sonra

Türkiye’deki girişimci-yatırımcı buluşma platformunun eksikliği ve girişimcilerin fikirlerini hızla hayata geçirme sürecini hızlandırmayı amaçlayan Etohumu kuran Burak Büyükdemir, Avrupa ve Amerika’da halihazırda olan modelleri Türkiye’yenin girişimcilik ekosistemine uyarladı. İlk Etohum toplantılarına maksimum on kişiyle başladı. İkinci, üçüncü, dördüncü toplantı derken Rixos’ta gerçekleşen zirvede 20.000 kişi online olarak toplantıyı izledi. O günden bu yana büyüyen Etohum şu ana kadar 1,2 milyon dolar fonlanmayı başardı. T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı tarafından 2013 yılında akredite edilmiş olan Türkiye’nin ilk Bireysel Katılım Yatırımcı Ağlarından biri olarak çalışmalarımıza devam eden Etohum Erol Bilecik, Hasan Aslanoba, Faruk Eczacıbaşı ve Sina Afra gibi iş dünyası, girişim ve melek yatırım ekosisteminin başarılı isimleriyle bir arada. Sadec yurtiçinde değil, yurtdışında da faaliyet gösteren Etohum, ABD-Türkiye arasındak potansiyel iş fırsatlarını yakalamak ve Türkiye’nin yaratıcı girişimcilerini tanıtmak amacıyla da San Francisco’da birçok Girişimcilik Zirvesi düzenledi. Dolayısıyla, teknolojinin kalbi Silikon Vadisi’nde birçok önemli yatırımcıya sunum yapma fırsatı buldu.

 

“GİRİŞİMCİLİK ÖĞRETİLEBİLİR”

Bütün bu girişimcilik ekosisteminin gelişmesi için ihtiyaç duyulan yatırımcı, insan kaynağı, üniversite ve devlet teşvikleri gibi olanakların günden güne arttığını, melek yatırımcıların sayısındaki artışın sebebiyle de girişimcilerin şanslarının arttığını belirten Büyükdemir, girişimcilik öğretilebilir olduğuna inandığını şu sözlerle vurguluyor:

“Sanat, müzik dersleri ne kadar bu alanlarda yaratıcılığı destekliyorsa, girişimcilik dersleri genç öğrencilerin ilerleyen yıllarda ekonomiye katkı sağlayacak girişimler kurmasının önünü açacaktır.”

 

Tuğçe Coşkun

AmerikadaBugun.com

Öne Çıkanlar

Bir Anadolu Doktoruna Veda: Dr. Ömer Yıldırım

Anadolu’da bazı insanlar vardır; sadece yaşamakla kalmaz, yaşadığı yere...

Vize İşlemleri Durduruldu

18 Mart itibariyle ABD Büyükelçiliği Ankara, ABD İstanbul Konsolosluğu, ABD...

“Ekonomi Uyumlu Bir Para Politikasına İhtiyaç Duyacak”

Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları ve ABD Merkez Bankası'nın ( Fed)...

ABD, Meksika Sınırına 1500 Asker Daha Gönderiyor

Trump yönetimi, Meksika sınırından gelen düzensiz göçmenleri engellemek için sınır...

Yeşil Kart Çekilişi ile Daimi Oturum Hakkı Kazanmak

Giriş Her yıl dünya çapında, toplamda 50.000 kişiye Yeşil Kart...

Çin’den Yapay Zeka İçin Ulusal Seferberlik Çağrısı

Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Siyasi Bürosu, Devlet...

Trump, ABD Gemilerinin Panama ve Süveyş Kanallarında Ücretsiz Geçişini Talep Etti

ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan ticari ve askeri gemilerinin...

Google’ın DeepMind Ekibinde Sendikalaşma Hareketi Başladı

Financial Times’ın haberine göre, Google’ın Londra merkezli yapay zeka...

Lattica, şifreli yapay zeka için 3.25 milyon dolar yatırımla sahneye çıktı

Yapay zekâ kullanımı hızla artarken, veri güvenliği endişeleri büyüyor....

DoorDash, Deliveroo’yu 3.6 milyar dolara satın almak için teklif verdi

ABD merkezli yemek siparişi devi DoorDash, Avrupa’daki büyümesini hızlandırmak...

Bir Anadolu Doktoruna Veda: Dr. Ömer Yıldırım

Anadolu’da bazı insanlar vardır; sadece yaşamakla kalmaz, yaşadığı yere...

Flex, Maza’yı satın alarak Fintech alanındaki gücünü artırdı

Fintech sektöründe birleşme ve satın alma hareketliliği sürerken, Flex’ten...
spot_img

İlgili Yazılar

Popüler Kategoriler

spot_imgspot_img