ABD’den nükleer anlaşma açıklaması: İran gereksiz taleplerinden vazgeçsin

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, ABD’nin nükleer anlaşmaya geri dönüş için her şeyi zaten yaptığına inandığını ifade ederek, nükleer anlaşmayı canlandırmanın tek yolunun İran’ın gereksiz taleplerinden vazgeçmesi olduğunu belirtti.

İran, ABD ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki nükleer anlaşmaya geri dönüş müzakereleri aylar sonra 4 Ağustos’ta yeniden Avusturya’nın başkenti Viyana’da başlamış, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell “son metni” ortaya koyduğunu aktarmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price düzenlediği basın toplantısında, ABD’nin nükleer anlaşmaya geri dönüş için müzakere edilebilecek her şeyin zaten yapıldığına inandığını ifade ederek, nükleer anlaşmayı canlandırmanın tek yolunun İran’ın gereksiz taleplerinden vazgeçmesi olduğunu belirtti.

Price, “İran’ın JCPOA’ya (Kapsamlı Ortak Eylem Planı) uyumun karşılıklı olarak geri dönmesini sağlamanın tek yolu, JCPOA’nın kapsamını aşan daha fazla kabul edilemez talepten vazgeçmesidir. Biz uzun zamandır bu talepleri gereksiz olarak nitelendiriyoruz” dedi.

ABD’nin AB’nin nükleer anlaşmayı yeniden canlandırmaya ilişkin “son” metnine yanıtını özel olarak vereceğini söyleyen Price, herhangi bir zaman çizelgesi vermedi.

İRAN’İN AB YANITI

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ise yaptığı açıklamada, AB’nin nükleer anlaşma için ortaya koyduğu son metne İran’ın yanıtını içeren yazılı metni saat 24.00’e kadar göndereceklerini ifade etmişti. Abdullahiyan ayrıca, İran heyetinin müzakereler için yeniden Viyana’ya hareket ettiğini belirtmişti.

NÜKLEER ANLAŞMAYA DÖNÜŞ MÜZAKERELERİ

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi (İngiltere, ABD, Çin, Fransa, Rusya) ve Almanya ile İran arasında 2015 yılında “Kapsamlı Ortak Eylem Planı” adı verilen ve İran nükleer faaliyetlerinin denetlenmesini içeren anlaşma imzalanmıştı.

Eski ABD Başkanı Donald Trump 2018 yılında tek taraflı olarak anlaşmadan çekilmiş, İran yönetimi de nükleer faaliyetlerini anlaşma öncesine döndürmüştü. Bunun üzerine ABD yönetimi, İran‘ı ağır ekonomik yaptırımlarla hedef almıştı. Nükleer anlaşmaya dönüş için Avusturya’nın başkenti Viyana’da Nisan 2021’de İran, Fransa, Rusya, Çin, İngiltere ve Almanya arasında müzakerelere başlanmıştı.

ABD Başkanı Joe Biden’ın Kasım 2021’de göreve başlamasıyla ABD’nin de anlaşmaya dönmesi için görüşmeler yürütülüyordu ancak müzakereler geçtiğimiz mart ayında farklı nedenlerle durdurulmuştu.

Öne Çıkanlar

Vize İşlemleri Durduruldu

18 Mart itibariyle ABD Büyükelçiliği Ankara, ABD İstanbul Konsolosluğu, ABD...

“Ekonomi Uyumlu Bir Para Politikasına İhtiyaç Duyacak”

Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları ve ABD Merkez Bankası'nın ( Fed)...

ABD’de Cumhuriyetçi Florida Valisi Ron DeSantis 2024 başkanlık seçimlerine aday

ABD'de Cumhuriyetçi Florida Valisi Ron DeSantis, 2024 başkanlık seçimlerine...

Yeşil Kart Çekilişi ile Daimi Oturum Hakkı Kazanmak

Giriş Her yıl dünya çapında, toplamda 50.000 kişiye Yeşil Kart...

Evlilik Yoluyla Yeşil Kart (Green Card) Nasıl Alınır?

Evlilik Başvurusu Yaparak Yeşil Kart Almak Evlilik yaparak ABD vatandaşlığı...

Vance: Yapay Zeka Düzenlemeleri Sektörü Öldürebilir

ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, Yapay zekanın gelişimi için önemli...

Sam Altman’dan Elon Musk’a Rest: “Twitter’ı 9.74 Milyar Dolara Alırız”

Yapay zeka dünyasında sular durulmuyor! ChatGPT’nin yaratıcısı OpenAI’ın CEO’su Sam...

Güney Kore’den ABD’nin Tarife Kararına Misilleme Sinyali

Güney Kore, ABD Başkanı Donald Trump’ın çelik ve alüminyum ithalatına...

Fed Başkanı Powell: Faiz indirimleri için acele etmeyeceğiz

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, faiz indirimi konusunda...

Almanya Başbakanı Scholz: “AB Hep Birlikte Karşılık Verecek”

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ABD’nin gümrük vergileri konusunda Avrupa Birliği’nin (AB) birlik içinde...

Trump’tan Prens Harry Açıklaması: “Onu Rahat Bırakacağım”

ABD Başkanı Donald Trump, daha önce sınır dışı edilebileceğini ima...

Trump’tan “Kağıt Pipet” Çıkışı: “Plastiğe Geri Dönüyoruz”

ABD Başkanı Donald Trump, çevre dostu olarak bilinen kağıt pipetlere karşı sert...

Los Angeles Yangınları Sonrası Tarihi Temizlik Operasyonu Başlatıldı

Los Angeles'ta yaşanan büyük orman yangınlarının ardından, ABD Çevre...
spot_img

İlgili Yazılar

Popüler Kategoriler

spot_imgspot_img