Varlık Sezgin ve Ömürden Sezgin. Biri Marmara’lı bir eczacı, diğeri ODTÜ’lü bir endüstri mühendisi. Kendi deyimiyle “Marka Mühendisi”. Varlık Sezgin’i tanımam 2014’de aldığım Bilgi Genç Sosyal Girişimcilik ödülleri finaline uzanıyor. Kendisi bir önceki finalistlerden. Sevgili Samet Oynamış ile kurduğumuz ve yönettiğimiz volumeteer.org projesinin ödül aldığı yarışmanın finalinde yapacağım konuşma için YouTube’da önceki finalistlerin konuşmalarına bakarken karşılaşmıştım. Hala ara ara videolarını izlerim. Zira Sezgin biraderler rafine zevkleri olan, eğlenceli iki kardeş. Sonradan Gurmeler, Sırtçantalılar gibi platformların kurucuları. Son olarak İstanbul’un lezzet duraklarını tanıttıkları “Yerim Seni İstanbul” adlı kitabı çıkardılar. Hatta Buket Uzuner kitapla ilgili şu yorumu yaptı “Yerim Seni İstanbul” dünyanın üç ana mutfağından biri olan Türkiye tat sanatını bağrında toplamış “şehirler ecesi” İstanbul’un en taze ve lezzetli rehberi.”
Ömürden Sezgin bu marka işine kafayı takmış. Kendisini “Marka Mühendisi” olarak görüyor. Hatta bu işi – ki bana kalırsa çok sıkı bir inat ve azim ile – abarttığını kendisi şu sözlerle dile getiriyor “ODTÜ Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun oldum ama o kadar abartmışım ki ODTÜ Marka Mühendisliğinden mezun oldu diyenler oluyor. Öyle bir bölüm yok ama ileride açılırsa ” Bu topraklardan dünya markaları çıkartma” ideali büyük ölçüde gerçekleşir.” Bizim memlekette bazı işler kafaya takmadan olmuyor. Ciddiyetle, inatla hatta eğlenerek üstüne gitmeden farkındalık yaratılmıyor. Varolun Sezgin biraderler. İlgiyle takip ediyoruz.
Türk medyası ne zaman adam olur?
Türk medyası eğer düştüğü yerden kalkmak istiyorsa evvela yeni gelen nesle fırsat vermeli. Bu mesleğe gönül verecek, geleceğin Birandları, Demirkentleri yetiştirilmek isteniyorsa önce insani şartlarda yaşanmaları sağlanmalı. Öyle asgari ücrete gazeteci çalıştırılmaz. Ayıptır. Basın yasasına göre bile çalıştırılmayan genç, dil bilen, dünyayı tanıyan gençler mesleğe kazandırılmazsa tam da medyanın dijitalleşme çağında geleceğe ayak uyduramayan, çalışan gazeteci yaş ortalamasının 55 olduğu kurumlar düştüğü yerden kalkamaz.
Yazarın izni olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz ve kullanılamaz.