Mark Zuckerberg, 14 Mayıs 1984’te New York, White Plains’te doğdu ve yakınlardaki Dobby Ferry’de büyüdü. İyi eğitimli bir ailenin içinde dünyaya gelen Zuckerberg, küçük yaşlarda bilgisayar programcılığına ilgi duymaya başladı.
Henüz 12 yaşındayken, Zuckerberg, babasının diş hekimliği uygulamaları için ofisler arası iletişim sistemi olarak kullanılacak Zucknet adlı bir mesajlaşma programı yarattı. Zuckerberg’in bu erken başarı sinyalleri elbette ki anne-babayı da harekete geçirdi ve oğullarına bilgisayar programcılığı için özel ders aldırmaya başladılar. Daha sonra ise Zuckerberg’i New Hampshire’daki bir hazırlık okuluna kaydettiler.
Hazırlık okulundan mezun olduktan sonra ise Mark Zuckerberg, Harvard Üniversitesi’ne girmeyi başardı.
BAŞARI HİKAYESİ
Birçok zeki ve başarılı insan Harvard Üniversitesi’ne devam ederken, Mark Zuckerberg kampüste bilgisayar programcısı olarak hızla tanınmaya başladı. Henüz üniversitenin ikinci sınıfındayken, çoktan iki program yapmıştı bile: CourseMatch ve FaceMash. Her iki program da delicesine bir popülariteye ulaştı. Fakat ikinci program üniversite idaresi tarafından uygun bulunmadığı için kapatılmış oldu.
Zuckerberg, kampüste aldığı övgüler ve destek ile Harvard öğrencilerinin birbirleriyle bağlantı kurmasına izin veren bir sosyal paylaşım sitesi oluşturmak için arkadaşlarıyla ortaklıklar kurdu. Site resmen Haziran 2004’te “Facebook” adı altında yayına girdi ve Zuckerberg, yurt odasında başladığı bu projeyi nihayet gün yüzüne çıkarmış oldu.
İkinci sınıftan sonra Zuckerberg, tam zamanlı olarak Facebook denilen projeyi sürdürmek için üniversiteden ayrıldı. Web sitesi 2004 yılı sonunda 1 milyon kullanıcıya ulaşmıştı.
Kullanı sayısının bir anda patlamasıyla Facebook birçok risk sermayesi (VC) firmasının dikkatini çekti ve Zuckerberg, 2005 yılında Silikon Vadisi’ne taşındı. Facebook ilk girişim sermayesi yatırımını risk sermayesi firması Accel Partners’tan aldı.
Bununla birlikte, 2005 yılının sonunda, Facebook diğer okullara devam eden öğrencilere açılarak web sitesinin 5.5 milyon kullanıcıya ulaşmasını sağlamıştı. 2005’ten bu yana Facebook, Yahoo ve Microsoft’un beğenilerinden sayısız satın alma teklifi aldı, öte yandan birtakım yasal savaşlarla da uğraştı ve kullanıcılarını büyük ölçüde artırdı.
25 Temmuz 2018’de Facebook ikinci çeyrek kazançlarını açıkladı. Şirket, günlük aktif kullanıcıların, bir önceki yılın aynı dönemine göre% 11 artarak Haziran 2018 için 1.47 milyar ortalama olduğunu bildirdi. Aylık aktif kullanıcılar, bir önceki yıla göre% 11 artarak 30 Haziran 2018 itibariyle 2,23 milyar oldu. 30 Temmuz 2018 itibariyle, şirketin 483 milyar dolarlık bir piyasa değeri vardı.
EN ZENGİN TEKNOLOJİ LİDERLERİ ARASINDA 8. SIRADA
Facebook geçen yıl mahremiyet skandalları ile çalkantı yaşarken, Zuckerberg’in hisseleri bir ara üçte bir oranında değer kaybetmişti. 2019 milyarderler listesindeki toplam servet miktarı da 9,1 trilyon dolardan 8,7 trilyona geriledi. Mark Zuckerberg, Forbes’un 2019 Mart ayında hazırladığı listeye göre dünyanın en zengin 10 milyarderi arasında 8. sırada.
AmerikadaBugun.com
Tuğçe Coşkun