Artık 18 Yaş Altına İdam Cezası Yok

Suudi Arabistan’da kırbaç cezası için getirilen sınırlandırmalardan sonra alınan son karara göre reşit olmayan genç vatandaşlar, idam cezası yerine hapis cezası alacak.

İnsan hakları konusunda attığı adımlarla ülkeyi reform dönemine sokan Kral Selman bin Abdülaziz’in emriyle alınan kararla, suç işlediği tarihte rüşdünü ispat etmemiş olanlara idam cezasını kaldırıldı. Bununla birlikte ayrıca rüşdünü ispat etmemiş suçlular için en fazla on yıl hapis cezası öngörüldü.

Devlet destekli İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Awwad Alawad yaptığı değerlendirmede bu kararın krallığın daha modern bir ceza kanunu oluşturmasına yardımcı olacağını ve kilit reformların devamı konusundaki taahhüdünün bir işareti olduğunu belirtti.

Uluslararası Af Örgütü ve İnsan hakları İzleme Örgütü gibi kurumlar uzun süredir ülkenin bu yönde bir karar alması için çağrıda bulunuyordu. Suudi Arabistan geçtiğimiz günlerde işlenen bazı suçlar için kırbaçlama cezasını da kaldırmıştı.

weww

Krallığın katı kurallarını yumuşatmayı amaçlayan reformların ardındaki ismin Veliaht Prens Muhammed bin Selman olduğu biliniyor. Veliaht prens iç muhalefeti dikkate alarak yabancı yatırımlar için ülkenin daha cazip hale gelmesi ve küresel düzeyde ülkenin itibarının güçlendirilmesi adına modernleşmeye hız veriyor.

Öte yandan veliaht prens liberal kesimler, kadın hakları savunucuları, yazarlar, ılımlı din adamları ve reformculara karşı sert tavrıyla biliniyor. Prens, 2018 yılında gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’daki Suudi Arabistan Konsolosluğu’nda öldürülmesiyle ilgili olarak uluslararası arenada ağır eleştiriye uğramıştı.

 

 

 

 

AmerikadaBugun.com

Asil Burak Yürük

Öne Çıkanlar

Bir Anadolu Doktoruna Veda: Dr. Ömer Yıldırım

Anadolu’da bazı insanlar vardır; sadece yaşamakla kalmaz, yaşadığı yere...

Vize İşlemleri Durduruldu

18 Mart itibariyle ABD Büyükelçiliği Ankara, ABD İstanbul Konsolosluğu, ABD...

“Ekonomi Uyumlu Bir Para Politikasına İhtiyaç Duyacak”

Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları ve ABD Merkez Bankası'nın ( Fed)...

ABD, Meksika Sınırına 1500 Asker Daha Gönderiyor

Trump yönetimi, Meksika sınırından gelen düzensiz göçmenleri engellemek için sınır...

Amerika’dan Elektronik Alet Getirmek: Fiyatlar, Karşılaştırmalar ve Tüm Kurallar

Bir çok kişi cep telefonu, bilgisayar ve tablet başta...

Avrupalı Liderler, ABD Teknolojisine Aşırı Bağımlılıktan Endişeli

Avrupa ülkeleri, Amerikan teknoloji ve hizmetlerine olan bağımlılıklarını yeniden...

FedEx’in Kurucusu Frederick Smith Hayatını Kaybetti

Küresel teslimat devi FedEx’in kurucusu ve uzun yıllar CEO’luk...

Tesla, Robotaksi Hizmetine Austin’de Temkinli Bir Adımla Başlıyor

Tesla’nın yıllardır üzerinde çalıştığı sürücüsüz araç vizyonu, bu hafta...

ABD’nin İran Nükleer Tesislerini Vurması Piyasaları Sarstı

ABD’nin İran’daki nükleer tesislere gerçekleştirdiği hava saldırısı, küresel piyasalarda...

SaaS Girişimi Tadaweb, 20 Milyon Dolar Yatırım Aldı

Lüksemburg merkezli yapay zeka destekli SaaS girişimi Tadaweb, 20...

Profound, 20 Milyon Dolar Yatırım Aldı

ABD merkezli yapay zeka görünürlük takibi platformu Profound, Kleiner...

Hedef Holding, Pergamon Status’un Yüzde 25 Hissesini Satın Aldı

Bünyesinde Hedef Yatırım Bankası, İnfo Yatırım, Hedef Portföy ve...

X, Bu Yıl İçinde Kredi veya Banka Kartı Çıkarmayı Planlıyor

Elon Musk'ın sahibi olduğu sosyal medya platformu X (eski...
spot_img

İlgili Yazılar

Popüler Kategoriler

spot_imgspot_img