• Dolar Alış 34.0015TL
  • Dolar Satış 33.8658TL
  • Euro Alış 37.8097TL
  • Euro Satış 37.6588TL

E-1 / E-2 Yatırımcı Vizeleri Hakkında Neler Bilmeniz Gerekir?

Birçok vize türleri arasında E-1 ve E-2 Yatırımcı Vizeleri, Amerika Birleşik Devletleri’nde iş kurma niyeti olan pek çok insan için en popüler olanları. Peki bu vize türleri nedir, nasıl alınır, kimler tarafından alabilir?

Amerikadabugun.com ekibi olarak, sizleri, amerikadasirket.com Vize Departmanı Yetkilisi Mustafa Emre Selek ile yaptığımız bu röportajla bilgilendirmek istiyoruz.Mustafa Emre Selek 

1. E-1 Vizesi Nedir?

E-1 “Ticari Anlaşmalı Tüccar” vizesi, halihazırda mevcut bir işi olan ve kendi ülkesi ile ABD arasında önemli miktarda mal veya hizmet ticareti yapmak üzere ABD pazarına girmeye gelen “nitelikli” kişiler için.

2. E-2 Vizesi Nedir?

E-2 “Amerika Yatırımcı” vizesi, yatırım yaptıkları bir işletmeyi kurmak ve yönetmek isteyen veya yatırım sürecinde bulunan kişiler tarafından kullanılabiliyor. E-1 ile aynı şekilde, yatırım tutarı da önemli. E-2 vizesi aynı zamanda “girişimci” vizesi olarak da biliniyor.

3. E-1 ve E-2 Vizeleri Arasındaki Farklar Nelerdir?

E-1 vizesinin kapsamı sadece mevcut işletmeler için olsa da, E-2 vizesinin böyle bir zorunluluğu yok. Henüz şirketini kurmamış olan bir kişi, zaten önemli ölçüde yatırım yapmış olması koşuluyla E-2’den de yararlanabiliyor. Ayrıca, uygun ülke listesi vize türüne göre değişebiliyor

4. Bu Vizelere Kimler Başvurabilir?

Bu vizelerin tümü tüccarlar ve yatırımcılar için mevcut ve tüccarlar ve yatırımcıların aşağıda belirtilen kişilerle aynı milliyette olmaları şartıyla,
a) yöneticiler veya amirler
b) ABD şirket kurulumu için gerekli nitelikleri olan uzmanlar.

5. Kimler Yönetici, Amir veya Uzman olarak Sayılır?

Yöneticiler ve amirler, ABD’de ana yatırımcı / tüccarın ticaretini veya yatırımını geliştirecek ve yönlendirecek nitelikli personeller. Başvuru sırasında ve özellikle mülakatta bu personel, yönetici veya denetim becerilerini gösterebilmeli.

Uzman veya temel vasıflı işçiler, nitelikleri ABD işletmesi için gerekli olan kalifiye personel. Ancak, bu personel grubu için vizenin alınması daha zor olabiliyor. Temel olarak, uzmanlığınız nedeniyle bir ABD vatandaşının sizin pozisyonunuzu dolduramadığını göstermeniz gerekebiliyor. Ayrıca, bir ABD vatandaşının gelecek pozisyon için eğitilecek ve istihdam edileceğini göstermeniz gerekebiliyor.

6. E-1 Vizesi için Genel Şartlar Nelerdir?

  • ABD ile ticaret anlaşması olmalı

E-1 tüccar vizesine hak kazanabilmek için; söz konusu mal, sermaye, hizmet ya da teknoloji ticareti, ABD ile ticaret anlaşması olan ülke arasında olmalı.

  • E-1 tüccar vizesi başvurucusu, anlaşmalı ülkenin vatandaşı olmalı

E-1 vizesine başvuracak olan kişi, ABD ile halihazırda ticaret anlaşması olan bir ülkenin vatandaşı olmalı. E-1 tüccar vizesi anlaşmasının hangi ülkelerle yapıldığı tek tek sayılmış.  Türkiye, bu ülkelerden biri.

  • E-1 tüccar vizesi için ticaret yapan şirket anlaşmalı ülkenin şirketi olmalı

ABD şirketinin en az %50’si E-1 vizesine başvuran tüccar ya da yatırımcının vatandaşı olduğu ülkenin vatandaşlarının mülkiyetinde olmalı

  • Ticaret amacı olmalı

E-1 Tüccar vizesi için başvuru yapan kişinin ABD’ye çeşitli malların, sermayenin ya da herhangi bir hizmetin ticaretini yapmak amacıyla gelmesi gerekmekte. 

  • Kayda değer bir ticaret olmalı

E-1 Tüccar vizesi başvurucusu ticaret yapmak amacının dışında yatırım yaptığı kurum ya da kuruluşun faaliyetlerini geliştirmek, yönetmek veya önemli miktarda sermaye yatırımı yapmak amacını güden kişi de olabiliyor.

  • Şirket ortağı, üst düzey yönetici ya da özel becerilere sahip bir kişi olmalı

E-1 tüccar vizesi başvurucusu; yatırımcı şirketin sahibi, ortağı, yöneticisi ya da şirket içinde önemli role sahip bir kişi konumunda ya da özel becerilere sahip bir kişi olmalı. 

  • İki ülke arasında devam eden bir ticari ilişki olmalı

E-1 Vizesi alabilmek için belirtilen ticaretin, iki ülke arasında devam edegelen bir ticari faaliyet olması gerekmekte. Yeni bir ticari ilişki kurmak için E-1 vizesine başvuru yapılamaz. 

  • Uluslararası kapsamda bir ticari faaliyet olmalı

E-1 vizesi için, ticaretin uluslarası bir ticari faaliyet ve anlaşma kapsamında belirtilen ticari faaliyetlerden birisi olması gerekmektedir. Dolayısıyla sadece bir kerelik yapılan ticari yatırım sahipleri E-1 vizesi alamaz.

7. E-2 Vizesi için Genel Şartlar Nelerdir?

  • Gerçek veya tüzel kişi olsun, bir antlaşma ülkesi vatandaşı olmak zorunda
  • ABD şirketinin en az %50’si E-2 vizesine başvuran tüccar ya da yatırımcının vatandaşı olduğu ülkenin vatandaşlarının mülkiyetinde olmalı
  • İşletmede belli sayıda tam ve/veya yarı zamanlı Amerikalı ya da yasal çalışma izni olan yabancı ülke vatandaşı personel çalıştırılmalı
  • Yatırım miktarı azınsanmayacak bir miktarda olmalı, kanuni yükümlülük olmasa da tecrübelere göre yatırım miktarı 80-100 bin dolardan aşağı olmamalı
  • Yatırım aktif olmalıdır. Bankadaki nakit para, hisse senedi, arsa ya da kar amacı gütmeyen bir organizasyona yapılacak yatırım ile E2 vizesi alınamaz.
  • ABD’de en az ailenizle beraber yaşamınızı idame ettirmeye yetecek kadar geliriniz olmalı. Bu para hibe olabilir; ancak borç olamaz.
  • Vize süresinin bitimi durumlarında ABD’den çıkmanız gerekiyor.

8. Başvuru Prosedürü Genel Hatlarıyla Nasıl?

Genel başvuru prosedürü, çoğu zaman bir ABD turist vizesi başvurusuna benzer. Form doldurma, gerekli belgeleri toplama ve görüşme planlama gibi adımlar genellikle aynı. Ancak, fark ayrıntılarda gizli. Temel fark elbette gerekli belgeler ve belgelerin hacmi. Ayrıca, vize görüşmeleri turist vizesi görüşmelerinden çok farklı.

9. Halihazırda ABD’de Yaşıyorsam Vize Başvurumu Nereye Gönderebilirim?

Normalde, Amerika Birleşik Devletleri dışından vize başvurusunda bulunursanız, başvurunun yapıldığı yer şu anda bulunduğunuz ülke içindeki ABD Konsolosluğu.
Şu anda ABD’de yasalara uygun göçmen olmayan statüsünde bulunuyorsanız, ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri’ne (USCIS) başvurabilirsiniz.

Ayrıca, amerikadasirket.com adresimizden de vize danışmanlığı hizmetimize ulaşabilirsiniz.

10. Yeşil Kart (Green Card) Sahibi Olacak Mıyım?

E vizeler “göçmen olmayan” vize kategorisine giriyor, bu da koşullar yerine getirilse bile Yeşil Kart veya vatandaşlık edinmenin mümkün olmadığı anlamına geliyor.

11. Vizemi Yeşil Kart’a Başvurabileceğim Başka Bir Vize Türüyle Değiştirebilir Miyim?

E-1 ve E-2 Vizesine başvurarak Yeşil Kart alamamanıza rağmen, Yeşil Kart alabileceğiniz bir vize değişim prosesi mevcut. E vize türü sahiplerinin Yeşil Kart almaları için doğrudan bir yol olmadığını lütfen unutmayın. Ancak, bu konu için EB-2 Ulusal Çıkar veya EB-5 Yatırımcı programlarına veya diğer “göçmen” vizelerine başvurabilirsiniz.

12. ABD’de Ne Kadar Kalabilirim?
Her iki vizenin de maksimum kalış süresi yok. Vize sahipleri, söz konusu ticaret ve iş devam ettiği sürece ABD’de ikamet edebiliyor. Ancak, verilen ilk vizeler 2 ila 5 yıl için geçerli.

13. Ülke Sınırlaması Var mı? Ülkem Uygun mu?
Evet, bir sınırlama var. E-1 ve E-2 Vizeleri Anlaşmalı Ülkelerin listesi için lütfen buraya tıklayınız.

15. Eşim ve Çocuklarım Başvurduğum Vize Tipine de Başvurabilir mi?
Uyrukları ne olursa olsun, eş ve 21 yaşın altındaki evlenmemiş çocuklar da bu vizeler için uygun. İstihdam edilmek üzere eş, sınırsız çalışma izni başvurusunda bulunabiliyor ve izin verilir verilmez işe başlayabiliyor. Çocuklar okuyabiliyor, ancak çalışmalarına izin verilmiyor.

18. Toplamak Zorunda Olduğum Belgeler Nelerdir?

  • DS formları (DS160 ve DS 156)
  • Kişisel belgeler (Pasaport, evlilik cüzdanı, diploma vb.)
  • Vizenizin süresi dolduğunda kendi ülkenize dönmeyi istediğinizin kanıtı.
  • Varsa, şirketinizin vergi beyannamelerine ilişkin belgeler
  • İşletmenizin bir iş planı
  • Şirketinizle ilgili belgeler (Ana Sözleşme, sözleşmeler vb.)
  • Ticaret ve yatırım hacmini kanıtlayan faturalar ve makbuzlar

19. Vize Görüşmesinde Ne Olacak?

Gerekli belgeleri gönderdikten sonra, konsolosluğun iş yüküne bağlı olarak, konsolosluk yetkilileriyle bir görüşmeniz olacak . Konsolosluk yetkilileri başvurunuzu işleme koyarken çok titiz, bu nedenle önceden hazırlanırsanız daha iyi olacak. Yetkililer çoğunlukla işinizin genel doğası ve şirketteki rolünüz hakkında sorular soracak, temelde, iddia ettiğiniz kişi olup olmadığınızı veya şirketin vize almak için nitelikli olup olmadığını belirlemeye çalışacaklar. Yetkili rastgele bir fatura aldığında, satın alma işleminin ve faturanın arka plan hikayesini sorduğunda şaşırmayın!

Amerikadasirket.com olarak Amerika’da bulunan ofisimizde yeni gelişmeleri yakından takip ederek size veya şirketinize Amerika’da yatırımcı vizesi alma hizmeti sunuyoruz. Detaylı bilgi ve danışmanlık almak için bize TR Tel:0 850 304 7002, US Tel: +1 302 442 08 12 numaralarından ulaşabilir ya da info@amerikadasirket.com adresimize mail atabilirsiniz.

AmerikadaBugun.com

Asil Burak Yürük

 

SOSYAL MEDYADA TAKİP EDİN