• Dolar Alış 32.5599TL
  • Dolar Satış 32.4299TL
  • Euro Alış 34.9406TL
  • Euro Satış 34.8011TL

IMF küresel ekonomik büyüme hızının bu yıl yavaşlamasını bekliyor

Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel ekonomik büyüme hızının Rusya-Ukrayna savaşı ve devam eden enflasyonla mücadelenin etkisiyle yüzde 3,4’ten bu yıl yüzde 2,9’a gerileyeceğini tahmin etti.

IMF, Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nu “Düşük Büyüme Ortamında Enflasyon Zirveye Ulaşıyor” başlığıyla güncelledi.

Raporda, enflasyonla mücadele için merkez bankalarının faiz artırımlarının ve Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşın ekonomik faaliyeti baskılamaya devam ettiği belirtildi.

Çin’de Kovid-19’un hızla yayılmasının 2022’de büyümeyi yavaşlattığına işaret edilen raporda, ancak yakın zamanda yaşanan normalleşmenin beklenenden daha hızlı bir toparlanmanın yolunu açtığı aktarıldı.

Raporda, risk dengesinin aşağı yönlü olmaya devam ettiği ancak olumsuz risklerin geçen yıl ekim ayında yayımlanan rapordan bu yana hafiflediği kaydedildi.

Yaşam maliyeti krizinin olduğu bir dönemde çoğu ekonomide önceliğin enflasyonu sürdürülebilir şekilde düşürmek olduğu vurgulanan raporda, daha sıkı para politikası koşulları ve daha düşük büyüme potansiyeli finansal ve borç istikrarını etkilerken makroihtiyati araçların devreye alınması ve borçların yeniden yapılandırma çerçevelerinin güçlendirilmesinin gerektiği aktarıldı.

Raporda, mali desteğin artan gıda ve enerji fiyatlarından en çok etkilenenleri hedeflemesi ve geniş tabanlı mali yardımların geri çekilmesi gerektiği belirtildi.

(AA)

SOSYAL MEDYADA TAKİP EDİN