• Dolar Alış 32.5599TL
  • Dolar Satış 32.4299TL
  • Euro Alış 34.9406TL
  • Euro Satış 34.8011TL

11 Eylül’e Kadar Afganistan’da Amerikan Askeri Bırakılmayacak

ABD Başkanı Joe Biden, 11 Eylül saldırılarının 20’nci yıl dönümü olan 11 Eylül 2021 tarihine kadar Afganistan’daki Amerikan askeri birliklerinin tamamen geri çekileceğini duyurdu.

Is the withdrawal of US troops from Afghanistan imminent? | Arab News

Çekilmenin ardından da Afganistan’ı desteklemeyi sürdüreceklerini ancak bunun askeri güçle olmayacağını söyleyen Biden, “ABD’nin en uzun savaşını bitirmenin vakti geldi” dedi.

Biden, çekilme sürecinin 1 Mayıs’ta başlayacağını belirtti.

NATO ise internet sitesinde yaptığı yazılı açıklamada, “Afganistan’a birlikte gittik, beraber çıkma konusunda birlik içindeyiz” ifadelerini kullandı.

Pentagon says US has dropped to 2,500 troops in Afghanistan | Hindustan  Times

NATO, bu geri çekilme sırasında müttefik birliklerine yönelik olası bir Taliban saldırısına güçlü bir yanıt verileceğini vurguladı.

Biden açıklamasında, “Geri çekilmemiz için ideal koşulları yaratma umuduyla, Afganistan’daki askeri varlığımızı genişletme veya süresini uzatmak döngüsüne devam edemeyiz” dedi.

America Needs to Stay in Afghanistan - The Atlantic

Afganistan hükümetini desteklemeye devam edeceklerini söyleyen Biden, “Afganistan’a askeri olarak müdahil olmasak da diplomatik ve insani çabalarımız devam edecek” diye konuştu.

Biden konuşmasında 11 Eylül saldırılarından etkilenenlere ve hayatını kaybedenlere de saygılarını sundu.

Afganistan hükümeti ile Taliban arasında 'tarihi' barış görüşmeleri başladı  - BBC News Türkçe

Ülkesinin bu saldırılar sebebiyle Afganistan’a gittiğini dile getiren Biden, “Bu, 2021’de orada kalmamız gerektiğini açıklayamaz” dedi.

Siber saldırı tehdidine ve Çin ile artan gerilime gönderme yapan Biden önlerindeki zorluklara odaklanmaları gerektiğini söyledi ve ekledi:

“Şu an askeri birliklerin içerisinde 11 Eylül saldırısı olduğunda doğmamış kişiler var. Afganistan’daki savaş hiçbir zaman kuşaklar arası bir girişim anlamına gelmedi.”

Afganistan'daki sığınmacılar zor şartlar altında yaşıyor

Biden ile Afgan lider telefonda görüştü

Afgan yetkililer geri çekilmeye hazırlık olarak barış görüşmelerine devam edeceklerini söylüyor.

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Twitter’da yaptığı paylaşımda Çarşamba günü Biden ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini ve ülkesinin ABD’nin kararına saygı duyduğunu dile getirdi.

Afganistan Cumhurbaşkanı Gani, ABD Başkanı Biden ile telefonda görüştü -  Sputnik Türkiye

Sorunsuz bir geçişin sağlanması için ABD’li ortaklarıyla birlikte çalışacaklarını da aktaran Gani, Afganistan savunma güçlerinin “halkını ve ülkesini tam olarak savunabilecek durumda” olduğunu da sözlerine ekledi.

Reuters haber ajansının bildirdiğine göre, Çarşamba günü yaptığı açıklamada Afganistan Ulusal Uzlaşma Yüksek Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah, yabancı askerlerin çekilmesi haberi için “Birlikte var olmanın bir yolunu bulmamız gerektiği anlamına geliyor” dedi.

Afganistan Cumhurbaşkanı Gani, barış süreci için geçiş hükümeti kurulmasını  önerdi

Bölgedeki savaşta herhangi bir kazananın olmadığını belirten Abdullah, “Taliban’ın da bunu fark etmesini umuyoruz” diye konuştu.

Halk emdişeli

BBC Afgan Servisi’ne konuşan bazı Afgan vatandaşları, halkın bu durumdan endişe duyduğunu dile getirdi.

Doha'daki Afganistan barış görüşmeleri: Bir kadın muhabirin Taliban'la  mülakat deneyimi - BBC News Türkçe

İran sınırındaki batı Herat eyaletinde yaşayan Roeena Usmani, koşulların geri çekilmek için uygun olmadığını belirterek şunları söyledi:

“Uluslararası toplum henüz taahhütlerini yerine getirmedi, Taliban’ın güç paylaşımı yaptığına dair de bazı söylentiler var.”

“Son 20 yılın tüm başarıları, özellikle de kadınlara ait olanları kaybedebileceğimizden endişeliyiz. 20 yıl önceki karanlık günlere dönmememiz gerektiğine dair garantiler olmalı.”

Afganistan'da 'savaş suçları': Avustralya, özel birliklerinin sivilleri  öldürdüğünü tespit ettiğini açıkladı - BBC News Türkçe

Afganistan’ın kuzeyindeki Mazar-e Şerfi’te yaşayan Muhammed Askar ise şunları ifade etti:

“Amerikan askerleri Afganistan’dan ayrılmak istiyorlarsa bunu bir planla yapmalılar. Aksi takdirde, Afganistan’ın iç savaşa dönmesinden korkuyorum.”

US troop withdrawal from Afghanistan risks 'losing the peace' – Ellwood |  NewsChain

Kuzey Baghlan eyaletinde yaşayan Weyar isimli bir Afgan ise ABD’nin Taliban dahil olmak üzere tüm aktörlerle yapacağı anlaşma sonrasında çekilmesi gerektiğini söyledi ve ekledi:

“Aksi takdirde Afganistan, yalnızca Afganistan için değil, tüm dünya için felaket olacak bir savaşa girebilir.”

IŞİD Afganistan'da cezaevine saldırdı: 29 kişi öldü, 300'den fazla mahkum  kaçtı - BBC News Türkçe

En son gelişmeleri takip etmek için Instagram kanalımız: amerikadabugun

SOSYAL MEDYADA TAKİP EDİN