• Dolar Alış 32.5599TL
  • Dolar Satış 32.4299TL
  • Euro Alış 34.9406TL
  • Euro Satış 34.8011TL

Biden Yönetimi TikTok ve WeChat’in Yargılanma Sürecini Durdurdu

Son yılların en popüler sosyal paylaşım uygulamalarından TikTok ve WeChat’le ilgili yasal işlemleri yeni başkan Joe Biden tarafından durduruldu.

ABD eski Başkanı Donald Trump, ulusal güvenlik tehdidi olduğunu iddia ederek yasaklamaya çalıştığı, Çin merkezli Tiktok ve WeChat alehindeki yasal süreç, yeni yönetim tarafından durduruldu.

Trump, Çin firmaları tarafından geliştirilen ve sahip olunan mobil uygulamaların ABD’deki yaygınlaşmasının “ABD’nin ulusal güvenliğini, dış politikasını ve ekonomisini” tehdit ettiğini iddia etmişti.

Uygulama ABD’deki varlığına devam etmek için firmalarla görüşüyor

Mesajlaşma uygulaması WeChat’in dünya çapında bir milyardan fazla kullanıcısı var, ancak ABD’den elde ettiği gelir toplam gelirin yalnızca yüzde 2’sini oluşturuyor. Video paylaşım uygulaması TikTok’un dünya çapında yaklaşık 800 milyon kullanıcısı var ve bunların 100 milyonu ABD’de.

Uygulamanın sahibi ByteDance, TikTok’un ABD’deki varlığına devam etmesi için Oracle ve Walmart gibi firmalarla görüşüyor.

Trump bu uygulamaların ABD kollarını ABD’li şirketlerin satın almasını istemişti

Yoğun olarak Twitter kullanan Trump, 3 Ağustos 2020’de yaptığı açıklamada, ABD’deki kolu herhangi bir Amerikan şirketine satılmadığı takdirde Çin merkezli sosyal medya platformu TikTok’u yasaklayacağını duyurmuştu.

Trump, 6 Ağustos’ta ise ABD’li kişi veya kuruluşların Çinli şirketlere ait sosyal medya uygulamaları TikTok ve WeChat ile herhangi bir iş yapmasını yasaklamaya yönelik 2 kararname imzalamıştı.

Fakat daha sonra Trump Walmart ve Oracle’ın TikTok’un ABD’deki operasyonunu satın almasına yeşil ışık yakmıştı. O dönemde yeni kurulan şirketin isminin Tiktok Global olması beklenirken.  Walmart ile Oracle’ın payının %20 olması öngörülüyordu.

TikTok’un sahibi ByteDance’te ABD’lilerin %40 payı sebebiyle TikTok Global’da çoğunluk %53’le ABD’lilere geçecek. TikTok Global’ın yüzde 12,5’ine sahip olan Oracle ABD’li kullanıcıların verilerini kendi bulutunda saklayabilecekti.

Ardından, TikTok’un ABD’deki işletmesinin Oracle ve Walmart’a satışı resmen durduruldu. ABD’nin saygın gazetelerinden Wall Street Journal’ın özel haberinde, bizzat ABD Başkanı Joe Biden’ın bu satışa dur emri verdiği kaydedildi.

Çin’in son yıllardaki en popüler sosyal paylaşım uygulamalarından biri olan TikTok ve WeChat’in akıbeti merak ediliyor.

Türkiye’de 30 milyon kullanıcısı var

Türkiye’de TikTok’a karşı yürütülen soruşturmanın kişisel verilerin ihlali noktasında olduğu bilinse de detaylı bir açıklama henüz yok.

Türkiye’de TikTok’un yaklaşık 30 milyon kullanıcısı bulunuyor. Uygulama şu ana dek dünyada 2 milyardan fazla indirildi.

En son gelişmeleri takip etmek için Instagram kanalımız: amerikadabugun

SOSYAL MEDYADA TAKİP EDİN