• Dolar Alış 32.5599TL
  • Dolar Satış 32.4299TL
  • Euro Alış 34.9406TL
  • Euro Satış 34.8011TL

Virüs ABD Piyasalarını Nasıl Etkiledi?

Kovid-19 (Yeni Tip Coronavirüs) insan sağlığını etkilediği kadar Dünya borsalarını da etkiliyor. Virüsün Çin’in dışında da hızla yayılması ve Avrupa’ya sıçrayıp İtalya’da büyük rakamlara ulaşması ekonomik tedirginliğin de büyümesine sebebiyet verdi.

Coronavirüsten dolayı Çin’de hayatını kaybedenlerin sayısı 3.000’e yaklaşırken Güney Kore’de virüse yakalananların sayısı 2,000 sayısını çoktan gördü bile. Salgın nedeniyle Çin dışında da günlük hayatta bazı aksamalar gözükmeye başladı. Örneğin Japonya’da okullar tatil edildi.

graph-36929_1280

Endişe ve ekonomi maalesef birlikte uzun süre yürüyemeyen iki kavram. Netice’de hastalık kaynaklı endişe ortamı pek çok borsada sert düşüşlere sebep verdi. Tüm bu yaşananların ABD piyasalarına da etkisi oldu elbette. Her ne kadar ABD daha önce açıklanan 2019 sonu büyüme rakamını tuttursa da uzun vadeli tahvil faizleri düşük seviyelere gerileyerek tarihi düşüşlerinden birini yaşamış oldu.

Son gelişmeler neticesinde Dow Jones ve S&P endeksi yüzde 4,42 bunun yanı sıra NASDAQ yüzde 4,61 değer kaybetmiş oldu. Bu rakamlarla hisse senetlerindeki 2008 krizindeki performans değerlerine çok yaklaşmış oldu.

Ekonomistler elbette bu tablo karşısında tamamen karamsar değil. Üretim, ihracat ve ithalat rakamlarında çok büyük değişimler gözlenmiyor. Büyük çaplı satım işlemleri ve panik dalgası olsa da kısa sürede ekonomik verilerin norm değerlere ulaşacağı fikri hakim fikir.

SOSYAL MEDYADA TAKİP EDİN