• Dolar Alış 32.5599TL
  • Dolar Satış 32.4299TL
  • Euro Alış 34.9406TL
  • Euro Satış 34.8011TL

Amerika’da Şirket Nasıl Kurulur? – Adım Adım Anlatım

 

Dünyanın herhangi bir yerinde bir işe başlamak, öncelikle, onu gerçeğe dönüştürme fikrini uygulamak için bir plana ve gerekli kaynağa sahip olmayı gerektiriyor.

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki potansiyeli ve fırsatları göz önüne aldığımızda ise birçok girişimci bu topraklarda bir iş kurmayı ve ticari büyüme için ABD’yi keşfetmeyi hedefliyor.

Öte yandan birçok insanın, “özgürlükler ülkesi” denilen bu ülkede kimlerin özgürce iş kurabileceği konusunda kafaları oldukça karışmış görünüyor. ABD vatandaşı olmayan pek çok insan, bu ülkede bir LLC nasıl kurabilirim, şirket banka hesabı açabilir miyim veyahut şirketimin kurulumunu uzaktan yapabilir miyim gibi sorularla boğuşuyor. Tüm bu soruların cevabı ise oldukça basit. Eğer tüm bu şirket kurulum sürecini eksiksiz ve doğru bir şekilde takip ederseniz siz de ABD’de tamamen yasal bir şirkete sahip olabiliyorsunuz. ABD vatandaşı olsanız da olmasanız da bir LLC veya Corporation kurmak o kadar da zor değil.

Kafa karıştırıcı gibi görünen fakat aslında epey kolay olan bu süreçte neler yapmanız gerekiyor, hangi yasal yolları takip etmeniz gerekiyor gelin hep beraber inceleyelim.

  1. Adım: İşletme Türüne Karar Verin

ABD’de bir iş kurmak fikri aklınızda dolanıp duruyorsa ve nihayet düşüncelerinizi eyleme dönüştürme kararı aldıysanız, ilk iş olarak kurmak istediğiniz işletme türüne karar vermeniz gerekiyor. Her bir işletme türünü iyice gözden geçirmeli, nasıl çalıştığını anlamalı ve ardından hangi türün hedeflerinize uyacağınıza bağlı olarak devam etmelisiniz. Örneğin, ABD vatandaşı değilseniz LLC sizin için en çok önerilen şirket türlerinden biri. Özellikle ABD’nin Delaware Eyaletinde kurulan LLC’lerin birçoğu bugün sahiplerine milyon dolarlar kazandırıyor. Delaware’de şu ana kadar yüzlerce şirket kuran delawarefile.com ise Fortune 500 listesinin yüzde 65’i ve ABD’nin önde gelen büyük şirketlerinin yarısından fazlasının bu eyalette kurulduğuna dikkat çekiyor.

  1. Adım: Şirketin Yerini Belirleyin

 

locations-marked-with-red-pin-on-world-map-XS5YRDF (1)

İkinci aşama ise kuracağınız LLC veya Corporation’ın yerini belirlemek. Ne tür bir işletmeniz olacağına karar verdikten sonra, şirketinizin hangi eyalette faaliyet göstereceğine karar vermeniz gerekiyor. Bir Amerikan vatandaşı için, LLC’yi fiziksel olarak yaşadıkları eyalette kurmaları tavsiye ediliyor. Bununla birlikte, ABD vatandaşı olmayan kişiler ise Delaware gibi iş ve bütçe dostu olan eyaletleri araştırıyor ve şirketlerini bu eyaletlerde kurmayı tercih ediyorlar.

  1. Adım: Şirketin Fiziksel Adresini Kaydedin

Nihayet şirketin konumunu belirlediniz. Bir sonraki aşama ise şirketinizin adına yasal ve resmî belgeleri alabilecek bir Yasal Temsilciye sahip olmak. Şirketinizin kurulduğu eyalette bulunan Yasal Temsilciyi edinmek en avantajlısı. Ancak, Yasal Temsilci hizmetinin posta yönlendirme, şirketin yasal veya posta adresi için kullanılamayacağını unutmamanız gerekiyor. Delawarefile.com sunduğu yıllık Yasal Temsilci hizmeti ile Delaware Eyaletinde en ucuzu. Ayrıca, yılda sadece 99 ABD Doları ödeyerek bir Amerikan adresine de sahip olabiliyorsunuz.

  1. Adım: Şirketinizi Kaydettirin

 

company-registration

Gelelim dördüncü adıma… Bu adım, ABD’de iş kurmanın en önemli aşamalarından biri. İster bir LLC isterse bir Corporation kuracaksanız, yapmanız gereken ilk ve en önemli şeylerden biri de şirketinizi kaydettirmek. Şirketinizin kaydı, eyaletten eyalete değişebiliyor. Bu aşamada şirketinizin türü bürokratik süreci ve kayıt süresini etkileyebiliyor.

 

  1. Adım: Şirketiniz için bir “EIN” Edinin

EIN, Vergi Kimliği olarak da bilinen İşveren Kimlik Numarası anlamına geliyor. Bu kimlik numarası, sosyal güvenlik numarasına benzer ve ABD’deki bir işletmeyi tanımlamak için ABD Vergi Dairesi (IRS) tarafından veriliyor. EIN almak pek çok yönden avantajlı; faaliyet göstermeye başlamanız, daha sonrasında şirketiniz için bir banka hesabı açmanız, çalışanlarınızı işe almanız, vergi beyanında bulunmanız, işletme lisansları ve izinleriniz için EIN başvurusunda bulunmanız gerekiyor.

Önemli Not: Şirket kuruluş onayı almadan EIN başvurusu yapamıyorsunuz. Şirketiniz eyalet tarafından onaylandıktan sonra bir EIN başvurusunda bulunmanız en iyisi. EIN almadan önce şirket isminizin onaylanıp onaylanmadığını bilmek isteyebilirsiniz. Ayrıca, IRS’in online başvuru formunda, şirketinizin kuruluş tarihini girmeniz gerekiyor.

Nasıl Alabilirim?

Kayıtlı bir Amazon satıcısı olabilir ve Amerika Birleşik Devletleri’nden ödeme alabilirsiniz veya PayPal veya Stripe gibi ödeme platformlarına kaydolmak için EIN’e ihtiyacınız olabilir. Tüm bu durumlarda, çeşitli ticari faaliyetler için EIN gerekli olacaktır. Delawarefile.com, tüm bu süreci sorunsuz ve en hızlı bir şekilde hallediyor.

  1. Adım: Amerika Adresiniz Olsun

Finansal işlemler için bir banka hesabı açmanız gerekir ve bunun için sizden bir adres istiyorlar ve bu adresin ABD’de bulunması gerekiyor. Delawarefile.com, yıllık 99 ABD Doları gibi cüzi bir miktara size Amerika’da bir adres hizmeti sunuyor. Delaware Eyaletinde vergisiz alışveriş yapmak, en iyi posta ve kargo iletim hizmetinden yararlanmak istiyorsanız, Delaware’de uzun yıllardır bu hizmeti veren Delaware merkezli bu şirket ile iletişime geçebilirsiniz.

  1. Adım: Şirket Banka Hesabı Açın

 

bank-credit-card-moneys-and-coins-and-bank-P9325B4 (1)

Bu adım, özellikle şirket kuracak olup da ABD vatandaşı olmayanlar için oldukça zorlu bir süreç. Ancak, bir EIN edindikten çok kısa bir sürede şirket banka hesabınızı açabilirsiniz. Delawarefile, ABD’de banka hesabı hizmeti sunuyor. Bu hizmete başvurabilmek için aşağıda belirtilen gerekli belgeleri sağlamanız gerekiyor. İşlem süresi 7 ila 10 iş günü arasında. Hizmet ücreti ise 1595 ABD Doları. Hesap açıldıktan sonra gerekli belgeler kargo yoluyla adresinize gönderiliyor ve böylece ABD’ye gitmenize gerek kalmıyor.

– Şirket Kuruluş Belgesi

– 147C Mektubu ile EIN

– Pasaport

  1. Adım: Şirketiniz için bir “ITIN” Edinin

ITIN numarası denilen şeyin Türkçede tam karşılığı Bireysel Vergi Kimlik Numarası. ABD Vergi Dairesi (IRS) tarafından bu numara aracılığıyla vergi takibi sağlanıyor. Eğer vergi beyannamesi vereceksiniz sizin de bir ITIN numarasına ihtiyacınız olacak.

 

Yeni başlangıçlar yapmak, başlangıçta her zaman sizi zorlayabiliyor. Ancak, ne yaptığınızdan emin adımlarla bu yolda ilerliyorsanız ve en önemlisi profesyonel bir danışmanlık hizmeti alıyorsanız, istekleriniz er ya da geç gerçekleşiyor. Elbette, bu noktada şirketinizi kurduğunuz yerin yasalarına, vergi kurallarına ve düzenlemelerine uyduğunuzdan emin olun. Uzun yıllardır tam destek profesyonel danışmanlık hizmeti veren Delawarefile.com, hikayenizin Amerika’da taçlanması için en iyi hizmeti sağlıyor. Unutmayın ki ABD pazarına çok fazla talep mevcut ve danışmanlık sağlayan sayısız şirket var. Bu noktada geriye kalan tek şey ise aralarından en uygun ve en güvenilir olanını seçmek oluyor.

 

 

AmerikadaBugun.com

Tuğçe Coşkun

SOSYAL MEDYADA TAKİP EDİN