• Dolar Alış 32.5599TL
  • Dolar Satış 32.4299TL
  • Euro Alış 34.9406TL
  • Euro Satış 34.8011TL

GİRİŞİMCİ BİR KADININ ÖYKÜSÜ: MÜJDE ESİN

Yaşam tecrübelerinden yola çıkarak bir başarıya imza atan Müjde Esin, engelleri aşıp girişimci yolculuğuna başladı. Hiç de kolay olmayan yollardan geçmek zorunda kalan Esin, birçok kadına ilham oldu.

Başarılı girişimci Müjde Esin, Ağrı’nın ufak bir ilçesi olan Patnos’ta dünyaya geldi. 6 kardeş olan Esin’in bir de ikizi var. Erkek olan ikizinin eğitim hayatına başlama fırsatı olup da kendisinin olmadığı bir coğrafyada dünyaya gelmek, Müjde Esin’i bu yolda en çok cesaretlendiren etkenlerden biri.

Liseden sonra üniversiteye gidemeyen Esin, tam 5 yıl aradan sonra okuma hakkını kazandı. Ailesinin evinde yaşadığı yıllar boyunca, ona ilham veren bir kitap okudu ve yazarına ulaşmaya karar verdi. Türkiye’deki ünlü profesör, üniversite sınavına girmesine yardımcı oldu. Esin sınavı geçti ve ailesinin onaylamamasına rağmen çalışmaya başladı. Çalışma arkadaşından aldığı destekle dil ve yüksek lisans eğitimi için İngiltere’ye gitmeye karar verdi. İngiltere’deki dil kursunu başarıyla tamamlayan başarılı girişimci, Westminster Üniversitesi’nde başarı bursuyla yüksek lisans yaptı.

Bir o kadar rötarlarla dolu, engebeli, yoğun ve zorlu ve bir o kadar da başarılı yıllarla dolu olan bir eğitim sürecini tamamlamıştı Müjde Esin. Fakat aklında ise tek bir soru: Başarılı olmak için verdiğim bu yoğun mücadelede, nihayet başarı tünelinin ucu görünmeye başladı, peki ya başka kız çocukları? Onlar da hayallerinin uğruna yola çıkıp isteklerini gerçekleştirebiliyorlar mıydı? Biliyorum ki benim kadar şanslı olmayabilirlerdi.

Müjde Esin’in Hikayesi

Bazen Esin’in Türkiye’nin doğusunda gittiği yerlerde, hiç kimse bir bilgisayara bile sahip olamaz. Kendisi eğitim almak için mücadele etmek zorunda kaldı. Türkiye’nin doğusundaki Ağrı ilinden altı çocuklu bir ailenin en küçük kızı Esin’in liseden sonra üniversiteye gitmesi engellendi. Ailesi, Esin’in geleneksel bir ev hanımı olmasını bekliyordu.

Eğitim, herkesin en temel hakkı, bir insanın hayatına dokunabilirsek ne mutlu bize diye düşünen Müjde Esin’in girişim öyküsü işte böyle doğdu.  İstanbul’daki iletişim ve medya çalışmalarında lisans derecesini aldıktan sonra Esin, 2014’te Londra’daki Westminster Üniversitesi’nde yüksek lisans derecesi için burs kazandı. Londra’da, göçmen topluluklarındaki kadın ve genç kızların sorunlarını inceleyerek 2015’te KızCode isimli girişimini başlattı. Aynı yıl, proje İngiltere hükümetinden “En Başarılı Sosyal Girişim” ödülünü aldı.

KızCode Nedir?

KızCode platformu, kodlama, proje yönetimi, sunum ve diğer beceriler üzerine atölye çalışmaları düzenliyor. Halen, diğer ülkelere yayılma amacıyla, Türkiye’de ve İngiltere’de dezavantajlı kızlara mentorluk programları sunmaktadır. Dezavantajlı bölgelerde kız çocuklarına kodlama öğreterek teknoloji ve bilimle iç içe olmalarını hedefleyen bir sosyal girişim kuruluşu. Kuruluşun maddi geliri ise şirketlere sağlanan sosyal sorumluluk etkinlikleriyle elde ediliyor.

100 Pound ile Başladı

Müjde Esin’in 2016 yılında kurduğu şirketin temel amacı Londra’da yaşayan göçmen genç kız ve kadınların İngiltere’ye entegrasyonunu sağlamak ve onlara iş imkânı yaratmaktı. İngiltere İçişleri Bakanlığı ve Üniversiteler Birliği tarafından 2015 yılının en iyi sosyal sorumluluk girişim ödülüne layık görülen Esin’in, bu işe başladığında sadece 100 poundu vardı.  Sıfır sermaye ile işe atılan genç girişimcinin pek çok zorlukla karşılaşsa da bu yolda tanıştığı insanların da yardımıyla bu günlere geldi…

Uzun zamandır kadınlar ve kız çocuklarıyla ilgili çalışmalar yürüten başarılı girişimci, kadınların çoğunun hayatta bir şeyler yapmak istediğini, ancak cesaretini kaybettiklerini ve böylece pes ettiklerini söyledi. Oysa hem kadının hem de erkeğin farkındalıklarının artması ve bu yolda beraber çalışmaları gerektiğini ifade etti.

Müjde Esin’in yeni hedefi ise bilimin ve teknolojinin kalbi olan Amerika Birleşik Devletleri.

 

 

AmerikadaBugun.com

Tuğçe Coşkun

SOSYAL MEDYADA TAKİP EDİN