AB-Polonya gerginliği

Tusk, Polonya’da parlamentonun milletvekilleri ve hak bakanına, Yüksek Mahkeme üyelerini yargı çevrelerine danışmadan nakil yetkisi veren kanun tasarısının kabulünün ardından yazılı izah yaptı.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda’ya ülkedeki durumu görüşmek için acil bir toplantı talebinde bulunduğunu belirten Tusk, “Polonya’nın Avrupa’da marjinalleşmesine sebep olacak siyah bir senaryoyu engellemek hepimizin ortak sorumluluğu.” ifadesini kullandı.

Tusk, Polonya’da iktidarda olan Hukuk ve Hak Partisinin (PiS) sunduğu kanun tasarısının “Avrupa değerlerine ve standartlarına” aykırı olduğunu savundu.

Polonya’da 2007-2014 yılları arasında başbakanlık yapan Tusk, kanun tasarısının Polonya’nın itibarını zedelediğini belirterek, “AB sadece nakit ve prosedürlerden ibaret bir birlik değildir. Her şeyden evvel birliği tanımlayan hususlar değerler ve halk hayatı için yüksek standartların inşasıdır.” değerlendirmesini yaptı.

Tusk, bu nedenle Polonya hükümetinin Avrupa’da ve Batı’da eleştiriye maruz kaldığını, bu tehlikeli gidişatın diyalog ile üstesinden gelinebileceğini düşündüğünü belirtti.

PiS’in sunduğu kanun tasarısıyla mahkemelerin iktidardaki partinin kontrolü altına alınacağını iddia eden Tusk, bunun Polonya demokrasisi hakkında halihazırda zaten menfi olan görüşleri daha da kötüleştireceğini kaydetti.

Tusk, Polonya halkı, Polonya cumhurbaşkanı ve AB tarafından kabul edilecek ortak bir çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.

AB’nin 7. maddesi

Polonya’daki kanun tasarısına ilişkin dün izah yapan AB Komisyonu, Tusk’tan fazla daha fazla “tehditkar” bir tutum takınmıştı.

AB Komisyonunun Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, “Polonya’daki son gelişmeler nedeniyle, AB Antlaşması’nın 7. maddesini tetiklemeye fazla yakınız.” açıklamasında bulunmuştu.

AB Antlaşması’na 1997’de iç edilen 7. maddenin işletilmesi durumunda aza ülkenin AB Konseyindeki oy hakkı elinden alınabiliyor. Ancak AB yetkilileri şimdiye kadar hiçbir aza ülkeye karşı 7. maddeyi işleme sokmadı.

Söz konusu maddenin uygulanabilmesi için maddenin işletildiği memleket dış bütün AB üyelerinin tamamının oybirliği gerekiyor. AB, Polonya bağlamında 7. maddeyi yürürlüğe sokma kararı alsa bile Polonya’nın yakın müttefiki olan Macaristan’ın buna mani olacağı düşünülüyor.

Öne Çıkanlar

Vize İşlemleri Durduruldu

18 Mart itibariyle ABD Büyükelçiliği Ankara, ABD İstanbul Konsolosluğu, ABD...

Bir Anadolu Doktoruna Veda: Dr. Ömer Yıldırım

Anadolu’da bazı insanlar vardır; sadece yaşamakla kalmaz, yaşadığı yere...

“Ekonomi Uyumlu Bir Para Politikasına İhtiyaç Duyacak”

Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları ve ABD Merkez Bankası'nın ( Fed)...

Sağlık Girişimi Proscia, 50 milyon dolar yatırım aldı

Dijital patoloji alanında faaliyet gösteren ABD merkezli sağlık girişimi Proscia, 50...

ABD, Meksika Sınırına 1500 Asker Daha Gönderiyor

Trump yönetimi, Meksika sınırından gelen düzensiz göçmenleri engellemek için sınır...

Stargate projesine Çin’den misilleme

Çin, yapay zeka rekabetinde ABD’ye karşı yeni bir adım...

Tide 120 milyon dolar yatırım aldı

İngiltere merkezli fintech girişimi Tide, TPG’nin liderliğinde gerçekleşen yatırım...

Grvt 19 milyon dolar Seri A yatırım aldı

Merkeziyetsiz borsa Grvt, Seri A turunda 19 milyon dolar...

Yapay zeka güvenliği alanında çalışan Irregular, 80 milyon dolar yatırım aldı

Yapay zeka güvenliği üzerine çalışan Irregular, Sequoia Capital ve...

Fon platformu Fonmap, 3 milyon dolar tohum yatırım aldı

Türkiye’nin en kapsamlı fon platformu Fonmap, Turkcell Yeni Teknolojiler...

Diştedavim, 15 Milyon Dolar Değerleme Üzerinden 440 Bin Dolar Yatırım Aldı

Diş kliniklerinin randevu, ödeme ve hasta yönetim süreçlerini dijitalleştiren...

Nvidia, Enfabrica CEO’su Rochan Sankar ve Ekibini 900 Milyon Dolara Transfer Etti

Yapay zeka çip devi Nvidia, Silikon Vadisi merkezli donanım...

Atlassian, DX’i 1 Milyar Dolara Satın Alıyor

Takım verimliliği yazılımlarının önde gelen şirketlerinden Atlassian, mühendislik ekiplerinin...
spot_img

İlgili Yazılar

Popüler Kategoriler

spot_imgspot_img