• Dolar Alış 32.5815TL
  • Dolar Satış 32.4515TL
  • Euro Alış 34.8231TL
  • Euro Satış 34.6841TL

Türk Kadın Girişimciler Türk İş Dünyasını Değiştiriyor

Türk sosyal girişimci Bedriye Hülya, spor salonlarının hayranı değil. Fakat erkeklerin çok sayıda spor klübüne sahip olurken kadınların gidecek çok az yeri olmasını adil bulmadığını hissetti. Bu kulüplerin yalnızca egzersiz yapılacak yerler değil aynı zamanda sosyalleşmek, ağ kurmak ve iş yapmak için yerler olduğunu biliyordu. 

Böylece o dinamiği değiştirdi.

Bugün birkaç yüz bin Türk kadını B-Fit Spor ve Sağlıklı Yaşam Merkezleri’nin müşterisi, “sadece kadınlar” mottosunda olan B-Fit zinciri 2005 yılında başladı. B-Fit merkezleri şimdi 50 şehirde.

Hülya, “Sadece egzersizle ilgili değil” diyor. “Kadınları güçlendirmek ve eğitmek için alanlar yaratıyoruz.” Her kulübün kendini geliştirme dersleri için bir kafe ve seminer salonu var. Tüm franchise sahipleri, eğitmenler ve personel kadınlardan oluşuyor.

Hülya, “Bunun güçlü bir şey olacağını biliyorduk” diyor.

Türkiye’de girişimcilik konusunda farkındalık artıyor. Tomurcuklanan girişimcilerin mentor ve yatırımcı bulmalarına yardımcı olmak için Endeavor ve iş fikirli gruplar gibi sivil toplum kuruluşları tarafından organize edilen ağlar ve kuluçka şirketleri var.

Endeavor, Armut.com’un kurucusu Hülya ve Başak Taşpınar Değim gibi “yüksek riskli” girişimcilere, başlangıç aşamasının ötesinde olan ve zenginlik ve birçok iş yaratma potansiyeli gösteren işletmelere özel önem veriyor.

Armut, Değim’in İstanbul’a New York’ta kurumsal bir işten döndükten sonra başladığı yerel hizmetler için çevrimiçi bir pazardır. “Yer değiştirdikten sonra taşıyıcıları, ressamları ve temizleyicileri bulmak bir acıydı” diyor. Tüketicileri güvenilir, yerel servis sağlayıcılara bağlayan Armut’un kullanımı hızla yayıldı ve işletme, risk sermayesinde 4,2 milyon dolar çekti.

Değim ve Hülya, sayısız onur ödülü kazandı ve Stanford Üniversitesi’ndeki 2016 Küresel Girişimcilik Zirvesi’ne katıldı.

Değim, bu tecrübeyi yansıtan şu sözleri söyledi: Aşırılıkçılık, insanların “ailelerine sağlayamayacakları ya da iyi bir hayat yaşayamayacakları ekonomik zorlukların olduğu yerlerde büyür. Girişimcilik bunu değiştirir ve dünyayı daha iyi bir yer yapar. ”

Endeavour Türkiye özel bir proje yöneticisi olan Alev Ertem, “Bu yepyeni bir ekosistemdir, ancak çok yol kat ettik. On yıl önce, “girişimcilik” kelimesi yaygın değildi. ”

Bedriye Hülya, Türkiye’de çok fazla ses getiren girişimini küresel boyutlara da, özellikle, dünyanın önde gelen pazarlarından biri olan ABD’ye taşımayı düşünüyor.

AmerikadaBugun.com

Tuğçe Coşkun

SOSYAL MEDYADA TAKİP EDİN