• Dolar Alış 32.6170TL
  • Dolar Satış 32.4868TL
  • Euro Alış 34.7398TL
  • Euro Satış 34.6012TL

Koronavirüs Karadeniz’de Fındık İhracatını Patlattı

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Edip Sevinç, koronavirüs salgını sürecinde fındık ihracatında 578 milyon dolarlık artış yaşandığını söyledi.

Eylül 2019- Nisan 2020 döneminde 278 ton fındık ihracatı yaptıklarını ve 1,86 milyar dolar döviz getirisi sağladıklarını açıklayan Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Edip Sevinç, hedeflerinin yıl sonunda 340 bin tonluk fındık ihracatı rakamına ulaşarak rekor kırmak olduğunu duyurdu. Sevinç bu sezon elde edilen fındık ihracat rakamlarının geçtiğimiz yıla göre, miktar bakımından 62 bin ton; değer bakımından da 578 milyon dolara daha yüksek olduğunun da altını çizdi.

“Bahçe bakımları ihmal edilmemeli”

Yazılı açıklamasında Sevinç, “Fındık gibi hiçbir ithal girdi kullanılmaksızın ülkemize döviz girdisi sağlayan ürünümüzün maksimum verimle üretilebilmesi için elzem olan gübreleme, ilaçlama ve bahçelerin bakımı açısından Nisan-Mayıs aylarının önemli olduğu bilinmektedir. Esasen, virüsle mücadelede bu hususlar da göz önünde bulundurularak tarım ile uğraşan vatandaşlarımızın sokağa çıkma yasağı kapsamına alınmamış olması takdire şayan olmakla birlikte, Karadeniz bölgesi dışındaki büyük şehirlerde yaşayan ve seyahat kısıtlamaları nedeniyle bahçelerine ulaşamayan çok sayıda fındık üreticisi bulunmasının üretimi olumsuz etkilemesine izin vermeyecek önlemler alınmasına da ihtiyaç duyulmaktadır” dedi.

araplar_ordu_dan_findik_bahcesi_satin_aliyor_h4233_0ff38

Sevinç sözlerine şöyle devam etti:

“Bu çerçevede, gurbette bulunan ve seyahat kısıtlamaları nedeniyle memleketlerine ulaşamayan üreticilerimize ait fındık bahçelerinde gerekli tarımsal uygulamaların gerçekleştirilebilmesini teminen; çiftçi kayıt sistemine (ÇKS) kayıtlı olduklarını belgelemek kaydıyla ikamet ettikleri il dışındaki bahçelerine ulaşım izni verilmesi, ayrıca ilgili meslek kuruluşları, yerel yönetimler ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bahçelerde yapılacak bu gibi zorunlu tarımsal uygulamalar için üreticilere destek verecek gerekli düzenlemelerin organize edilmesi hayati önem taşımaktadır.”

 

 

 

AmerikadaBugun.com

Asil Burak Yürük

SOSYAL MEDYADA TAKİP EDİN