The Associated Press (AP) haber ajansı, ifade özgürlüğünün ihlal edildiği gerekçesiyle ABD Başkanı Donald Trump yönetimindeki üç yetkiliye dava açtı.
Washington’daki ABD Bölge Mahkemesine sunulan dava dilekçesinde, Beyaz Saray’ın basını kontrol etmeye yönelik anayasaya aykırı bir çaba içinde olduğu iddia edildi. AP, başkanlık etkinliklerine erişiminin engellendiğini ve bunun ifade özgürlüğü haklarını ihlal ettiğini savundu.
AP: “Anayasaya Aykırı Bir Müdahale”
Dava dilekçesinde şu ifadeler yer aldı; “ABD’deki basın ve halk, kendi kelimelerini seçme ve hükümet tarafından misillemeye uğramama hakkına sahiptir.” Ayrıca “AP’nin editoryal bağımsızlığına ve haber toplama hakkına yönelik bu saldırı, Anayasa’nın birinci değişikliğinin özüne bir tehdittir. Mahkeme bunu derhal düzeltmelidir,” ifadeleri kullanıldı.
Dava kapsamında isimleri geçen yetkililerse Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Susan Wiles, Özel Kalem Müdür Yardımcısı Taylor Budowich ve Basın Sözcüsü Karoline Leavitt oldu.
Davanın, Beyaz Saray’ın AP’ye haber erişimini kısıtlamasından sadece 10 gün sonra açılması dikkat çekti.
Beyaz Saray: “Haklı Olduğumuzu Düşünüyoruz”
Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karoline Leavitt, “Onları mahkemede göreceğiz. Haklı olduğumuzu hissediyoruz. Beyaz Saray’da gerçeğin ve doğruluğun mevcut olduğundan emin olacağız.” dedi.
Tartışmanın Arka Planı: “Amerika Körfezi” İfadesi
Özel Kalem Müdür Yardımcısı Taylor Budowich, geçen hafta AP’yi “Amerika Körfezi” ifadesini kullanmamaklaeleştirmişti. Budowich, AP’nin yasal olarak kabul edilen coğrafi bir terimi görmezden gelerek yanlış bilgi yaydığınısavunmuştu.
Beyaz Saray, basın özgürlüğü kapsamında AP’nin bağımsız haber yapma hakkı olduğunu, ancak bu hakkın başkanlık uçağı Air Force One veya Oval Ofis gibi özel alanlara serbest giriş hakkı tanımadığını belirtti.
Davanın nasıl sonuçlanacağı merak konusu. Trump yönetimi ile basın arasındaki gerginlik, yeni bir hukuki mücadeleye dönüşebilir.