Dünyanın önde gelen çip üreticilerinden Tayvan merkezli TSMC, ABD ihracat yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle 1 milyar doları aşabilecek bir para cezasıyla karşı karşıya. Gerekçe, TSMC’nin Çin merkezli Sophgo için ürettiği çiplerin, yaptırım listesinde yer alan Huawei’in Ascend 910B yapay zeka işlemcisinde kullanılmış olması.
ABD Ticaret Bakanlığı’nın başlattığı soruşturma, Huawei’nin dolaylı yollardan TSMC üretimi çiplere ulaştığını öne sürüyor. ABD ihracat kontrollerine göre Amerikan teknolojileriyle üretilen parçalar, belirli ülke ve firmalara satılamıyor. TSMC’nin ABD yapımı üretim ekipmanları kullanıyor olması, bu kurallara tabi olduğunu gösteriyor.
Soruşturma kapsamında TSMC’nin Sophgo’ya yaklaşık 3 milyon çip ürettiği ve bunların Huawei’ye aktarılmış olabileceği değerlendiriliyor. RAND Teknoloji Politikaları Merkezi’nden araştırmacı Lennart Heim’e göre bu transferin gerçekleşmiş olması muhtemel. ABD’nin genellikle ihlal edilen işlem bedelinin iki katı oranında ceza uyguladığı göz önüne alındığında, cezanın milyar doları aşması bekleniyor.
Öte yandan bu gelişme, ABD-Tayvan ilişkilerinde de kritik bir döneme denk geliyor. Geçtiğimiz hafta ABD Başkanı Donald Trump, Tayvan’dan gelen ürünlere %32 vergi koymuş, TSMC’yi ise ABD’de fabrika kurmaması halinde %100 vergiyle tehdit etmişti. Trump ayrıca, Joe Biden’ın TSMC’ye verdiği 6.6 milyar dolarlık hibeyi de sert bir dille eleştirdi.