ABD Başkanı Donald Trump, hafta sonu İsviçre’de yapılacak ABD-Çin ticaret görüşmeleri öncesi yaptığı açıklamada, “(Çin ile) Amerika için iyi bir anlaşma yapmalıyız” dedi. Oval Ofis’teki imza töreninde konuşan Trump, ABD Hazine Bakanı Scott Bessent’in Çin heyetiyle gerçekleştireceği görüşmelere dair umutlu olduklarını ancak beklenti baskısı oluşturmadıklarını belirtti.
Trump, Çin’e geçen yıl verdikleri 1 trilyon dolarlık ticaret açığına dikkat çekerek, artık bu tür ticaretin yapılmadığını vurguladı. Çin Devlet Başkanı Şi Jinping ile yakın ilişkilerine değinen Trump, Çin’e duyduğu saygıyı dile getirdi ancak geçmiş uygulamalara artık göz yumulmayacağını da sözlerine ekledi.
İsviçre’deki bu görüşme, Trump yönetiminin Çin mallarına yüzde 145 oranında gümrük vergisi getirmesinin ardından iki ülke arasındaki ilk doğrudan temas olma özelliği taşıyor. Görüşmelere Hazine Bakanı Bessent’in yanı sıra ABD Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer da katılacak.