Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’e yönelik yüzde 34 oranındaki ek gümrük tarifesi kararına sert tepki gösterdi. Yapılan resmi açıklamada, Washington yönetiminin tarife politikaları “ekonomik zorbalık” ve “tek taraflılık” olarak nitelendirildi.
Bakanlık, ABD’nin bu uygulamalarının Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarını ihlal ettiğini ve küresel ticaret sistemine zarar verdiğini belirtti. Açıklamada, “ABD’nin Çin dahil olmak üzere ticaret ortaklarına uyguladığı gümrük tarifeleri, ülkelerin meşru haklarını ve çıkarlarını tehdit ediyor. Bu politikalar, piyasa normlarına aykırı ve çok taraflı ticaret sistemini baltalıyor” denildi.
ABD’nin, “karşılıklılık” ve “adalet” gibi kavramları kullanarak sıfır toplamlı bir ticaret anlayışı izlediği ifade edilen açıklamada, bu yaklaşımın altında “önce Amerika” ve “Amerikan istisnacılığı” anlayışının yattığı vurgulandı.
“Çin egemenliğini ve kalkınma hakkını koruyacak”
Pekin yönetimi, Washington’a tarifeleri baskı aracı olarak kullanma politikasına son verme çağrısında bulunurken, Çin’in kendi egemenliğini, güvenliğini ve kalkınma hakkını korumak için gerekli tüm önlemleri alacağını duyurdu.
Açıklamada, Çin’in reform ve dışa açılma politikasını sürdüreceği, hukuka dayalı ve uluslararası standartlara uygun bir iş ortamı sağlayacağı belirtildi. “Çin, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi ve tüketici pazarı olarak dışa açıklığını artırmaya devam edecek” ifadelerine yer verildi.
“Ticaret savaşlarının kazananı yok”
Çin Dışişleri Bakanlığı, ticaret savaşlarının ve tarife restleşmelerinin kimseye kazanç sağlamayacağını vurguladı. Açıklamada, “Koruyucu ekonomi politikaları çıkmaz sokaktır. ABD’nin bu tek taraflı adımları, uluslararası toplumun yaygın muhalefetiyle karşılaşacaktır” denildi.
Pekin ayrıca, merkezinde Birleşmiş Milletler ve Dünya Ticaret Örgütü’nün bulunduğu çok taraflı sisteme destek çağrısı yaparak, ülkelerin ortak sorumluluğunun daha açık, kapsayıcı ve dengeli bir ekonomik küreselleşme için çalışmak olduğunu belirtti.
Karşı tarife ve DTÖ davası
ABD’nin tarife artışlarının ardından Çin de misilleme kararı alarak aynı oranda ek gümrük tarifesi uygulayacağını duyurdu. Ayrıca Çin, ABD aleyhine Dünya Ticaret Örgütü’nde dava açtı, bazı nadir toprak elementlerinin ihracatına kısıtlama getirdi ve ABD’li şirketlere yönelik yaptırımlar açıkladı.
Ekonomik cephede tansiyon yükselirken, küresel ticaret sisteminin geleceği açısından iki süper gücün atacağı adımlar yakından takip ediliyor.