Teknoloji devi Apple, ABD’deki tedarik zinciri ve üretim faaliyetlerini genişletmek üzere 100 milyar dolarlık yeni bir yatırım planladığını duyurdu. ABD Başkanı Donald Trump, şirketin toplam yatırım taahhüdünün 600 milyar dolara ulaştığını açıkladı.
Apple, 2025 başında 500 milyar dolarlık yatırım planı ve 20 bin kişilik yeni istihdam hedefiyle dikkat çekmişti. Yeni açıklamayla birlikte bu hedef daha da büyümüş oldu. Trump’ın Beyaz Saray’daki açıklamasına göre, bu yatırım Apple’ın ABD içindeki ileri üretim kapasitesini ve tedarik zinciri faaliyetlerini genişletmeye yönelik olacak.
Ancak bu gelişme, Trump’ın uzun süredir dile getirdiği “iPhone’lar Amerika’da üretilmeli” çağrısını tam olarak karşılamıyor. Apple CEO’su Tim Cook, Oval Ofis’teki basın toplantısında Trump’a 24 ayar altın kaplama, Amerikan yapımı bir hatıra hediye etti.
Trump, “Apple gibi şirketler yuvaya dönüyor. Hepsi geri geliyor. Bu, iPhone’ların sadece Amerika’da satılmasının değil, burada üretilmesinin de önünü açacak önemli bir adım,” ifadelerini kullandı.
Cook ise, birçok bileşenin — örneğin yarı iletkenler, cam ve Face ID modüllerinin — hâlihazırda ABD’de üretildiğini hatırlatarak, nihai montaj sürecinin “bir süre daha” yurt dışında devam edeceğini belirtti.
Analistler, Apple’ın bu dev yatırım kararının yalnızca ticari değil, aynı zamanda politik bir hamle olduğuna dikkat çekti. Zira Trump, geçtiğimiz Mayıs ayında yurt dışında üretilen Apple ürünlerine %25 gümrük vergisi getirme tehdidinde bulunmuştu. Bu tehdidin ardından, Apple 2024’ün ikinci çeyreğinde vergi kaynaklı olarak yaklaşık 800 milyon dolarlık zarara uğramıştı.
Yatırımın detayları önümüzdeki aylarda netleşecek olsa da, Apple’ın ABD üretimine yönelik adımları hem ekonomik hem siyasi çevrelerde yakından izleniyor.