• Dolar Alış 32.5624TL
  • Dolar Satış 32.4324TL
  • Euro Alış 34.7704TL
  • Euro Satış 34.6316TL

Kanada’nın Pandemi Döneminde Sınır Dışı İşlemlerine Devam Etmesi Tepki Çekti

Kanada’nın koronavirüs pandemisine rağmen geçen yıl binlerce kişiyi sınır dışı ettiği ortaya çıktı. Uzmanlar, salgın dönemindeki sınır dışı işlemlerinin insanların hayatını riske attığını belirtiyor.

Reuters haber ajansının ulaştığı belgelere göre, 2019 yılında 12 bin 122 kişi Kanada’dan ülkelerine gönderildi. Kanada Sınır Hizmetleri Ajansının (CBSA) kayıtlarına göre bu sayının bir önceki yıla göre 875 daha fazla ve 2015’ten bu yana en yüksek rakam olduğu yazıldı.

CBSA, geçen yıl daha fazla kişinin kendi imkanlarınca ülkeyi terk ettiği için 2019’a ait sayıların yüksek olduğunu savundu.

Koronavirüsten dolayı uluslararası çapta ulaşım kısıtlamalarının getirildiği dönemde binlerce kişinin sınır dışı edilmesi insan hakları savunucularından, sağlık ve hukuk uzmanlarından tepki topladı.

İngiltere ve İrlanda gibi bazı ülkeler, salgın döneminde sınır dışıları dondurdu. ABD’nin yeni Başkanı Joe Biden da göreve gelir gelmez sınır dışı işlemlerini 100 günlüğüne askıya alan karara imza attı. Kanada’nın ise pandeminin yayılmaya başladığı Mart ayında erteleme kararı aldığı sınır dışı işlemlerine Kasım ayında tekrar başlaması tartışma yarattı.

Sınırdışı etmelerde görevli personelin de hayatı riske atılıyor

Kayıtlar, ülke vatandaşı olmayan binden fazla kişinin, sınır dışı işlemlerinin dondurulduğu dönemde ülkeden gönderildiğini gösteriyor.

“Suça karışma” gibi ciddi nedenlerden dolayı sınır dışı prosedürlerinin hızlandırıldığını açıklayan CBSA, ülkelerin sınırlarını açması ve hava yolu şirketlerinin seferlerine devam etmesinin ardından başlayan, göçmenlerin ülkelerine yollanması işlemlerinde tüm tedbirlerin alındığını savundu. Sağlık uzmanları ise sebebi ne olursa olsun bir kişinin yer değiştirmesinin koronavirüsün yayılmasını körüklediğinin, virüsün daha bulaşıcı olan varyantından dolayı bu riskin arttığının altını çiziyor.

Uzmanlar, sınır dışı edilen bir kişinin aktarmalı seferler yaptığı ve yolculuk sırasında CBSA’den görevlilerin eşlik ettiği göz önünde bulundurulduğunda hem ülkeden gönderilen şahıs hem de bu işlem için görevlendirilen personelin hayatının riske atıldığı görüşünde.

En son gelişmeleri takip etmek için Instagram kanalımız: amerikadabugun

SOSYAL MEDYADA TAKİP EDİN