• Dolar Alış 32.5698TL
  • Dolar Satış 32.4398TL
  • Euro Alış 34.6407TL
  • Euro Satış 34.5025TL

7 Ülkeye Karşı Seyahat Yasağı Temsilciler Meclisi’nden Geçti

Donald Trump yönetiminin, aralarında Müslüman bazı ülkelerin de bulunduğu 7 ülkeyi hedef alan seyahat yasağına karşı hazırladığı yasa tasarısı ABD Temsilciler Meclisi tarafından onaylandı.

Trump yönetiminin göreve başladıktan kısa süre sonra aralarında İran, Libya, Somali, Suriye ve Yemen’in de bulunduğu 7 ülkeye getirdiği seyahat yasağına karşı Demokratlar tarafından sunulan ve “Yasağa Hayır Yasası” (No Ban Act) olarak anılan yasa tasarısı, Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’nda oylandı.

Temsilciler Meclisi’nde 183 “hayır” oyuna karşı, 233 “evet” oyuyla kabul edilen tasarıda, Beyaz Saray, Dışişleri ve İç Güvenlik Bakanlıkları’nın herhangi bir ülkeye seyahat kısıtlaması getirmeden önce Kongre ile istişare etmesi, aksi halde alınan kararın “geçersiz” olması öngörülüyor.

Senatonun da onaylaması halinde tasarı, nihai onayı alarak yasalaşması için ABD Başkanı Donald Trump’ın önüne gidecek.

Trump geri adım atmak zorunda kalmıştı

ABD Başkanı Trump, göreve geldikten bir hafta sonra 27 Ocak 2017’de İran, Suriye, Libya, Yemen, Somali, Çad ve Kuzey Kore’ye seyahat yasağı getirmiş, kararın geniş kitlelerce havalimanlarında protesto edilmesi üzerine geri adım atmak zorunda kalmıştı.

Daha sonra “yükümlülüklerini yerine getirdiği” gerekçesiyle Çad listeden çıkarılmış, seyahat yasağı hafifletilerek güncellenmiş ve tekrar yürürlüğe konmuş ancak Hawai ve Maryland eyaletindeki federal hakimlerin ulusal çapta yürürlüğün durdurulması kararı engeline takılmıştı.

ABD Yüksek Mahkemesi, Haziran 2019’da Trump’ın Müslüman bazı ülkelerin de bulunduğu 7 ülkeyi hedef alan seyahat yasağını 5’e karşı 4 oyla onaylayarak, Amerikan Anayasası’na uygun bulduğunu açıklamıştı.

AmerikadaBugun.com
Asil Burak Yürük

SOSYAL MEDYADA TAKİP EDİN