• Dolar Alış 32.5624TL
  • Dolar Satış 32.4324TL
  • Euro Alış 34.7704TL
  • Euro Satış 34.6316TL

Vize Uzmanları Ne Kadar Uzman? – MUSTAFA EMRE SELEK

Yaklaşık 10 yıldır ABD turist vizesi için danışmanlık yapıyorum. Son 3 yıldır da E1/E2 vizeleri için danışmanlık yapıyorum. Gördüğüm kadarıyla sektör vize danışmanlığı kavramını yanlış anlıyor ve sözüm ona uzmanlar yanlış değerlendirip hizmet veriyor. “Filing” yani “dosyalama” dediğimiz işlemler dışında hakikaten “danışmanlık” yapan oldukça az. Hele turist vizesinde bunu hiç görmedim. DS formu dolduruluyor, gerekli evrak listesi müşteriye veriliyor, görüşme saati bildiriliyor ve müşteri görüşmede kaderine bırakılıyor. Social Enterprises LLC olarak vize konusunda ciddi anlamda “danışmanlık” veren bir kaç şirketten biriyiz. Turist vizesinde “simulasyon” uygulamasını 2012 yılından beri bizzat uyguluyorum. Yatırımcı vizesinde ise dosyalamanın haricinde gelebilecek soruların yani sıra tavsiyelerimiz de oluyor. Bir vergi dönemi geçirmeden, yani vergi ödemeden görüşmeye girmeyin gibi.

Yeri gelmişken söyleyeyim. E vizeleri konusunda illa ki bir avukattan, yani bir hukuk bürosundan danışmanlık alınmasına gerek yok. Bu vizeler için Social Enterprises LLC gibi işinin ehli şirketler pekala danışmanlık veriyor.

Aşağıda E tipi vizelerinin istatistikleri için yaptığım didaktik değerlendirmeyi göreceksiniz. İyi okumalar!

E1/E2 Vizesinde Türkiye’den Yapılan Başvuruların İstatistiklerinin Değerlendirilmesi

E Yatırımcı Vizesi, Amerika ile arasında geçerli bir ticari anlaşması bulunan ülkelerin vatandaşları için geçerli olan bir vize türüdür. En önemli şart olarak bu vizeyi edinmek için Amerika’da hatrı sayılır miktarda yatırım yapılması gerekmektedir. Bu sayede başvurucu, hem kendisi hem de eşi ve küçük çocukları için uzun süreli Amerika vizesi edinebilir.

Ancak, belirtmek gerekir ki E vizesi süreci olağan bir turist vizesi sürecinden çok farklıdır. Başvuru süreci boyunca şirketinizin içi dolu ve yatırımınızın hatırı sayılı olduğunu kanıtlamak için pek çok belge sunmanız gerekmektedir. Vize görüşmeniz dahil her şeyin yolunda gitmesi halinde başvurucu vizesine sahip olmaktadır.

Peki, gerçekte ve pratikte E vizesi başvuruları nasıl sonuçlanmaktadır?

E vizesi, ABD’de şirket sahibi olan yabancılar için uzun süreli oturum alabilmek için en mümkün yollardan biri. ABD Dışişleri Bakanlığı verilerine göre son 5 yıldaki ortalama vize kabul oranı %75 olarak gözükmektedir. Bu kabulların büyük bir kısmını Japonya, Güney Kore, Kanada, Meksika ve Batı Avrupa ülkeleri vatandaşları oluşturmaktadır.

Türkiye ve Türk vatandaşları açısından da durum oldukça iç açıcı gözükmektedir. Batı Avrupa ülkelerinden sonra en çok kabulün Türkiye’den yapıldığını görüyoruz. 2016 yılında 768 Türk vatandaşının E vizesi başvurusu kabul edilmiş, bu sayı 2017 yılında 691, 2018 yılında 597 olmak üzere stabil bir hal almıştır. Bunun dışında Türk vatandaşı E vizesi sahiplerinin daha çok Delaware, Florida veya California gibi eyaletlerde dondurmacı, fastfood gibi gıda sektörü veya fitness iş alanlarında yatırımlar yaptığını da gözlemlemekteyiz.

Her ne kadar kabul olanı yüzde 75 gibi yüksek bir oran da olsa, red oranını da bir o kadar yüksek görmek mümkün. Kendi deneyimlerimiz doğrultusunda da belirtmek gerekir ki E vizesi başvurularında profesyonel yardım almayan başvurucuların başvurularının red alma riskinin daha yüksek olduğunu söylemek mümkündür.

Peki E vizesi başvurusu neden reddedilir?

Her bir başvuru, iş planları ve diğer yardımcı belgelerle birlikte detaylı olarak konsolosluk görevlilerince kontrol edilir. Ayrıca belirtmek gerekir ki, Trump yönetimi altında sadece E tipi vize değil, tüm vize başvurularında kontrollerin eskisine oranla daha detaylı yapıldığını gözlemliyoruz. Ancak daha çok politik olan bu neden dışında vize başvurusunun red ile sonuçlanmasına sebep olancak pek çok diğer neden de bulunmaktadır.

En önemli şart, yatırımınızın “hatrı sayılır” olup olmadığının belirlenmesidir. ABD’deki işiniz için yapacağınız yatırımın hatrı sayılı olması gerekmektedir. Maalesef, ortada neyin “hatrı sayılır” olduğunu belirten bir kural bulunmamaktadır. Bu ucu açık terim tamamen başvuruya konu olmuş söz konusu işin niteliklerine göre belirlenip değerlendirilmektedir. Deneyimlerimize göre yatırımın en az $80,000-$100,000 bandında olması başvurunun kabul almasını yüksek oranda arttırmaktadır.

Yazarın izni olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz ve kullanılamaz.

mustafaemreselek@gmail.com

SOSYAL MEDYADA TAKİP EDİN