Küresel piyasalarda Pelosi gerginliği

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan’ı ziyaret edeceği haberleri piyasa fiyatlamalarını etkiliyor. Pelosi’nin daha önce açıklanan resmi programında Tayvan yer almazken, bölge basınına yansıyan son haberler Pelosi’nin Tayvan’ı da ziyaret edeceğine işaret etti.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Asya Pasifik seyahati sırasında Tayvan’ı ziyaret edeceği beklentisi ABD-Çin gerginliğini artırırken Biden yönetimi Çin ile tansiyonu düşürmek istiyor.

Liberty Times’ın haberine göre Pelosi’nin yerel saatte 22:20’de Tayvan’a ulaşması bekleniyor. Pelosi Tayvan lideri Tsai Ing-Wen ile görüşecek.

ABD’li yetkililer ise ziyaretin Tayvan politikalarında bir değişiklik anlamına gelmediğini Çin’e bildirdi. Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby “Pekin yönetiminin uzun zamandır süregelen ABD politikasıyla uyumlu bir ziyareti krize çevirmesi ya da bunu saldırgan bir askeri faaliyete bahane olarak kullanması için sebep yok” açıklamasını yaptı.

Çin ise Pelosi’nin ziyaretinin “ağır sonuçlar yaratacağını” belirtiyor.

Beklenen ziyaret piyasalarda fiyatlanmaya başladı. Tayvan Borsası bugün yüzde 2,1 gerilerken Japon yeni güvenli liman arayışıyla dolara karşı iki ayın zirvesine çıktı. Tayvan doları ise Mayıs 2020’den bu yana en zayıf seviyesinden işlem görüyor.

Bir başka jeopolitik gelişme ise Afganistan’da yaşandı. ABD Başkanı Joe Biden, El Kaide’nin Usame Bin Ladin’den sonraki lideri Eymen el-Zevahiri’nin Kabil’de CIA’in insansız hava aracı operasyonuyla öldürüldüğünü duyurdu.

Piyasalarda gerginlik

Pelosi’nin ziyareti Tayvan’ın yanı sıra diğer endekslere de yansıyor. MSCI Asya Pasifik Endesi son üç haftanın en sert düşüşünü yaşarken Hong Kong Hang Seng yüzde 2,7, Çin CSI 300 yüzde 2,4, Japon Nikkei ise yüzde 1,6 gibi sert kayıplar kaydediyor.

Satış dalgası ABD vadelilerine daha sınırlı yansıyor, S&P 500 vadelileri yüzde 0,4 ekside. Artan jeopolitik riskler spot altına destek vermeye devam ediyor. Altının onsu bugün yüzde 0,1 yükselişle 1.774 dolarda ve beşinci işlem gününde de artıda. Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,1 gerilerken ruble haricinde gelişen ülke para birimlerinde dolara karşı hafif hareketler söz konusu.

Öne Çıkanlar

Bir Anadolu Doktoruna Veda: Dr. Ömer Yıldırım

Anadolu’da bazı insanlar vardır; sadece yaşamakla kalmaz, yaşadığı yere...

Vize İşlemleri Durduruldu

18 Mart itibariyle ABD Büyükelçiliği Ankara, ABD İstanbul Konsolosluğu, ABD...

“Ekonomi Uyumlu Bir Para Politikasına İhtiyaç Duyacak”

Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları ve ABD Merkez Bankası'nın ( Fed)...

ABD, Meksika Sınırına 1500 Asker Daha Gönderiyor

Trump yönetimi, Meksika sınırından gelen düzensiz göçmenleri engellemek için sınır...

Amerika’dan Elektronik Alet Getirmek: Fiyatlar, Karşılaştırmalar ve Tüm Kurallar

Bir çok kişi cep telefonu, bilgisayar ve tablet başta...

ABD’de Mortgage Faizleri Şubat Ayından Bu Yana Zirvede

ABD'de 30 yıl vadeli mortgage faiz oranı yüzde 6,92’ye...

Bitcoin, ABD’den Beklenen Regülasyon Hamlesiyle Rekor Seviyeye Ulaştı

Bitcoin, ABD’de kripto paralara yönelik olumlu düzenleme beklentileriyle 109...

Eksim Ventures’tan Sağlık ve Siber Güvenliğe Çifte Yatırım

Eksim Ventures, dijital patoloji çözümleri sunan Virasoft ve siber...

Yerli Girişim Voiser, 10 Milyon Dolar Değerlemeyle Yatırım Aldı

Yapay zeka tabanlı ses ve görüntü işleme çözümleri geliştiren...

Microsoft Store’da Uygulama Yayınlamak Artık Ücretsiz: Geliştiricilere Büyük Kolaylık

Microsoft, Build 2025 etkinliğinde yaptığı duyuruyla, bireysel geliştiriciler için...

Regeneron, İflas Eden 23andMe’yi 256 Milyon Dolara Satın Alıyor

ABD merkezli biyoteknoloji devi Regeneron, iflas başvurusunda bulunan genomik...

Trump’tan Tarihi Vergi İndirimi Çağrısı: Cumhuriyetçilere Birlik Mesajı

ABD Başkanı Donald Trump, “ülke tarihinin en büyük vergi...
spot_img

İlgili Yazılar

Popüler Kategoriler

spot_imgspot_img