ABD’de bir sonraki yönetime geçiş sürecinin resmi olarak başlatılmasından sorumlu kurum olan Genel Hizmetler İdaresi (GSA) yetkilisi Emily Murphy, seçilmiş başkan Joe Biden’ı yönetimin geçiş sürecini resmen başlatmaya hazır olduğu konusunda bilgilendirdi.
Haber ilk olarak Emily Murphy tarafından seçilmiş başkan Joe Biden’a gönderilen mektubun ortaya çıkması ile duyuruldu.
Trump’ın seçim kampanyasının 3 Kasım sonuçlarına ilişkin hukuki itirazlarından sonuç alamamasının ve eyaletlerin de seçim sonuçlarını onaylama sürecine girmesinin ardından Emily Murphy’den beklenen açıklama Pazartesi günü geldi.


Artık federal fonlara erişimi olacak
Biden’ın ekibi geçiş sürecinde kullanılacak bu fonlara erişimi olmadığı için bu dönemde maddi kaynak elde etmek için destekçilerinden bağış istemişti. Bu kararla birlikte, Joe Biden’ın ekibi geçiş süreci sırasında ihtiyaç duyduğu federal fonlara erişiminin de önü açılmış oldu.


Emiliy Murphy kararını geciktirmede herhangi bir yetkiliden baskı görmediğini belirtti
Emily Murphy, kaleme aldığı mektupta “Hayatımın büyük bir kısmını kamu hizmetine adadım, her zaman doğru olanı yapmaya gayret ettim. Bu karara eldeki veriler ve kanunlara dayanarak bağımsız bir şekilde vardığımı bilin. Beyaz Saray ya da GSA’dakiler dahil olmak üzere Yürütme’den herhangi bir yetkiliden kararımın içeriği ya da zamanlamasına ilişkin, doğrudan ya da dolaylı olarak baskı görmedim. Açık olmak gerekirse bu konudaki kararımı geciktirmem konusunda bir yönlendirme olmadı” ifadelerini kullandı.
Emily Murphy, kendisine, ailesine ve Genel Hizmetler İdaresi’ndeki personele yönelik internet üzerinden ve telefonla tehditler geldiğini; kendisinin bu tehditler karşısında her zaman kanunlara bağlı kaldığını vurguladı.
Amerikan kamuoyunda sürece ilişkin tartışmalara atıfta bulunan Emily Murphy, “Genel Hizmetler İdaresi hukuki anlaşmazlıkların ve yeniden sayımların sonucunu dayatmaz. Anayasa, federal yasalar ve eyalet yasaları bu konuları seçimin onaylanması sürecine ve yetkili mahkemelerce alınan kararlara bırakır” diye yazdı.
Yasada değişiklik çağrısı
Genel Hizmetler İdaresi’nin anayasaya dayanan seçim sürecinin üzerinde görülmemesi gerektiğini belirten Emily Murphy, ABD Kongresi’ne 1963 yılından bu yana yürürlükte olan Başkanlık Geçiş Süreci Yasası’nda değişiklik yapılmasını değerlendirmesi çağrısında bulundu.
Murphy, Genel Hizmetler İdaresi’nin seçimi kimin kazandığını belirlemek ya da kazananı onaylamak gibi bir görevinin olmadığının da altını çizdi.
En son gelişmeleri takip etmek için Instagram kanalımız: amerikadabugun