Alanlarında yakaladıkları başarılar ile önce Amerika Birleşik Devletleri’nde, sonra Türkiye’de ve sonrasında bütün dünyada kendilerinden söz ettirmeyi başarmış Türkler’i anlattığımız yazı serisinin bugünkü ismi 27 ülke tarafından Nobel barış ödülüne aday gösterilmiş, dünyada “politik psikolojinin dehası” olarak tanınan Prof. Dr. Vamık Volkan.
1932 yılında Lefkoşa’da dünyaya gelen Vamık Volkan, lise eğitimini Kıbrıs Türk Lisesi’nde gördükten sonra Ankara’ya gelip 1956 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu.
Üniversite eğitimini gördükten sonra ABD’nin Chicago kentine giden Volkan bu süre zarfından babasından aldığı bir mektupta, en yakın arkadaşının Kıbrıs’ta bir eczanede milliyetçi Rumlar tarafından öldürüldüğünü okuyunca on yıl boyunca ne Türkiye’ye ne de Kıbrıs’a döndü.
Virginia Üniversitesi’nde 45 yıl boyunca psikiyatri hocalığı yapıp 18 yıl bu üniversitenin hastanesinde başhekimlik görevini üstlenen Volkan; 2002’de emekliye ayrılmadan önce, Tel Aviv’deki Yitzak Rabin Merkezi’nin ilk konuk bilim adamı, Boston’da Harvard Hukuk Fakültesi’nin konuk profesörü, Viyana Üniversitesi’nde konuk politik Psikoloji Profesörü olarak çalıştı. Ayrıca Ege Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve Bahceşehir Üniversitesi’nde de misafir hocalık yaptı.
Viyana’da Dünya Psikiyatri Birliği tarafından Sigmund Freud ödülüne de layık görülen Prof. Volkan, Türk-Amerikan Nöropsikiyatri Derneği, International Society of Political Psychology, American College of Psychoanalysts ve değişik kurumların başkanlığını yaptı.
Amerikan Psikiyatri Cemiyeti’nin sponsorluğunu yaptığı bir projeye katılan ve 6 yıl süren Arab-İsrail gayri resmi diyaloglarında yer alan Prof. Volkan, ayrıca dünyanın sorunlu birçok yerinde “hasım” delegeleri bir araya getiren gayrı resmi diplomasi toplantılarına başkanlık yaptı. Bunlar arasında ABD – Sovyetler Birliği, ABD – Rusya, Rusya – Baltık ülkeleri, Hırvatistan – Bosna, Gürcistan – Güney Osetya, Türkiye – Yunanistan da yer alıyor.
Psikanaliz alanındaki çalışmalarından dolayı 27 ülkeden gelen destek mektupları sayesinde 4 kez Nobel Barış ödülüne aday gösterilip 2016 yılında Nobel’den sonra en saygın ödül olan psikanaliz alanında Mary Sigorrni ödülüne layık görülmüştür.
50’nin üzerinde yayımlanmış ve birçok dile çevrilmiş kitabı; 500’e yakın da bilimsel yazısı bulunuyor.
Kitapları
- Nesne İlişkileri Kuramı Çevresinde Gelişim ve Organizasyon (1992)
- Psikanaliz Yazıları (1992)
- Politikal Psikoloji
- Etnik Terörismin Psikolojisi (1993)
- Depresyonun Psikodinamik Etiyolojisi (1994)
- Psikoanaliz Öyküleri
- Bilinçdışında Kardeşler ve Psikopatoloji
- Ölümsüz Atatürk: Yaşamı ve İçdünyası
- Türkler ve Yunanlar (1994)
- Kanbağı: Etnik Gururdan Etnik Teröre (2000)
Psikanaliz Kitapları
- Kozmik Kahkaha (2002)
- Atlarla Yaşayan Kadın (2003)
- Kadın Tiryakisi olan Adam (2004)
- Psikoterapide Nesne İlişkileri (2007)
- Özsevinin Dokusu (2007)
- Fanustaki İnsanlar (2009)
- Divanda Kılıç Dövüşü (2010)
- Gidenin ardından
Politik Psikoloji Kitapları
- Kimlik Adına Katillik (2007)
- Kıbrıs-Savaş ve Uyum (2008)
- Osmanlı’nın Yasından Atatürk’ün Türkiye’sine: Onarıcı Liderlik ve Politik Psikoloji (2010)
- Atatürk/Anatürk: Mustafa Kemal’in Yaşamı, İç Dünyası, Yeni Türk Kimliğinin Yaratılışı ve Bugünkü Türkiye’deki Kimlik Sorunları (2010)
AmerikadaBugun.com
Asil Burak Yürük