Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının merkezüssü ABD’nin New York kentinde yaşayan ve koronavirüse yakalanıp iyileşen Türk doktor Sine Aras Akten, kritik açıklamalarda bulundu. Akten, ABD’deki Mayıs ayında gerçekleşen siyahi George Floyd’un öldürülmesinin ardından başlayan protestoların salgın vakalarına olan etkisinin Temmuz ortasında görüleceğini söyledi.
Protestolar yüzünden ikinci dalga daha hızlı gelecek
New York Brooklyn Hastanesi’nde görevli Türk doktor ABD’de yetişmiş sağlık çalışanı sıkıntısı çekildiğini ve bu süreçte en yakın arkadaşının intihar ettiğini belirtti. ABD’de ikinci dalgadan endişelendiklerini ifade eden Akten “Koronavirüsün gelişimi ve ikinci dalga ihtimalini endişe ile izliyoruz. Yakın zamanda George Floyd ile gelişen protestolar yeni bir toplumsal harekete neden oldu. Henüz birinci dalga bitmemişken meydana gelen bu protestolar, ikinci dalganın daha hızlı gelmesine neden olacak. Bizdeki hasta ve ölüm sayıları düşerken Florida gibi Alabama gibi güney eyaletlerde günlük vaka sayıları 4 bini aştı. Bu eyaletler henüz birinci dalgayı yaşıyor” ifadelerini kullandı.
“Her eyaletin farklı bir sağlık sistemi var ve farklı süreçler yaşanıyor”
Brooklyn Hastanesi’nde koronavirüs tedavisinde görev alan Dr Akten, hastanede yaşadıklarını şu sözlerle anlattı: “Salgının kuzeyden güneye doğru gittiğini söylemek mümkün ancak aynı zamanda yaşanan protestolar maalesef daha çok insanın efekte olmasına sebep oluyor. Test merkezlerinin ve test sayılarının artması ikinci dalgayı daha yumuşak atlatacağımızı düşündürse de protestoların etkisini Temmuz ortası itibariyle göreceğiz Her eyaletin farklı bir sağlık sistemi var ve farklı süreçler yaşanıyor.”
Yıl sonunda aşı bulunabilir
Dr. Sine Aras Akten koronavirüs aşısının geliştirilmesine ilişkin aşı çalışamaları hakkında ise şu sözlerle yer verdi: “Sağlık reformlarıyla düşük sosyo-ekonomik düzeye sahip kesimin sağlık sistemine daha kolay erişebilmesi için fonlar oluşturuldu. İlk dalgayla birlikte risk oluşturan grubun tespiti yapıldığı için bu konuda önlemler artırılacaktır. Bakım evlerinde özel bir sistemin geliştirilmesi önemli. Birinci dalgada 130 bine yakın kişi hayatını kaybetti. Hedef, aşının geliştirilmesi ve güvenli bir şekilde üretime geçilmesi. Yıl sonuna doğru aşının bulunması muhtemel”
AmerikadaBugun.com
Asil Burak Yürük