2004 yılında Hollanda’nın Delf Teknoloji Üniversitesi’nde Bilişim Bölümü’nü bitirdikten sonra işlerinde ilerleme kaydetmek isteyenlerin Amerika’da yaşaması gerektiğini kanısına varan Yaşar, New York’a taşınıp bir çok şirkette yazılım geliştirme üzerine çalışmalarda bulundu. Önceleri henüz kafasında bir girişim fikri yokken, Almanya’daki kardeşiyle uzaktan çalışarak ortak yürüttükleri projelerini geliştirmek isteyen Yaşar internet üzerinden işlerini sürdürebilecekleri bir yazılım geliştirdiler. Daha sonra sektörde yarattıkları ürüne ihtiyaç duyulabileceğini fark eden kardeşler Kodingen ismini verdikleri servisi diğer kullanıcılarla paylaşmaya karar verince kısa sürede binlerce kişinin bu servisi kullanması üzerine Kodingen’in potansiyelini fark edip yazılım ve teknoloji sektöründe yükselmek isteyen diğer herkes gibi Silikon Vadisi’ne taşındılar.
San Francisco’da şirketlerinin adını kısaltıp Koding haline getirdikten sonra henüz kafalarında bir yatırım alma fikri bile yokken, Google’ın Koding’in global reklamını yapması üzerine RTP Ventures’tan 2 milyon dolarlık bir yatırım teklifi aldılar. Tek amaçları ayrı şehirlerde ortak çalışmak olan iki kardeşin girişimi Koding, bu güne kadar Matrix Partners, RTP Ventures, 500 Startups ve Khosla Ventures gibi önemli yatırım şirketlerinden 19,5 milyon dolarlık yatırım aldı ve aralarında Apple, NASA, MIT, Stanford’un da bulunduğu 2 milyondan fazla üye, yazılımlarını Koding üzerinden geliştiriyor.
Koding ne işe yarıyor?
Koding, yazılım geliştiren küçük veya büyük tüm şirketler ve üniversiteler için bulut tabanlı ve ‘PaaS – Platform as a Service’ olarak konumlanan bir ürün. Bu ürünle yazılım geliştiricilerin daha hızlı, verimli ve mutlu bir şekilde kod yazabilmeleri sağlanıyor. Günümüzde yazılım geliştirme ekiplerine yeni katılan bir yazılımcının, projeye aşina olup katkı vermeye başlayana kadar ortalama 4 hafta geçiyor. Bunun yanında sürekli devam eden bir iletişim problemiyle zaman ve mekan bağımsız çalışamama sorunları da söz konusu. Koding, tüm bu problemlerin üstesinden geliyor.
Devrim Yaşar’ın girişimcilere tavsiyesi
Yeni girişimcilerin, yarattıkları ürünün gerçek bir problemi çözeceğinden emin olmaları gerektiğini vurgulayan Yaşar, aynı zamanda kullanıcıların düşüncelerine de kulak verilmesi gerektiğini, ürünlerini bu çerçevede geliştirmenin yollarını aramalarını tavsiye ediyor. Yatırım alma seviyesine gelindiğinde doğru yatırımcıyla iş yapmanın kritik olduğunu, yatırımcıların finansman desteğinden çok daha fazlasını getirebileceğini, sağladıkları tecrübe, bilgi ve network’ün işlerini bir üst seviyeye taşıyabileceğini belirtiyor.
AmerikadaBugun.com
Asil Burak Yürük