Yurt dışına çıkıldığında, özellikle de ülke boyu (cross-country) tipi bir seyahat planlandığında, çoğu zaman araba kiralamak hem daha rahat hem de daha ucuzdur. Özellikle Amerika gibi benzin fiyatlarının dünyadaki en düşük değerlerden birine sahip olduğu ve mesafelerin de tren ya da otobüsle aşılmak istenmeyecek kadar uzun olduğu ülkelerde araba kiralamak en azından en iyi seçenektir.
T.C. vatandaşları, kendi ülkelerinde almış oldukları sürücü ehliyeti ile ABD’de araç kiralayabilirler; daha doğrusu Türkiye Cumhuriyeti’nin ilgili makamında verilmiş olan sürücü belgesi ABD sınırları içerisinde geçerli bir belgedir. Ancak tek başına ehliyetinizin yanınızda olması araç kiralamanız için yeterli olmayabilir; çünkü her eyaletin farklı uygulamaları vardır.
Bu uygulama iki şekilde olabilir:
- Tek başına T.C. Sürücü Ehliyeti ile araç kiralayabilmek
- Uluslararası sürücü belgesi (International Driving Permit) ve ehliyet ile araç kiralamak
Eyaletlerin izledikleri bu politikanın yanı sıra, araba kiralama şirketleri de eyalet tarafından istenmese dahi Uluslararası Sürücü Belgesi sahibi olmanızı araç kiralaması esnasında isteyebilir. Dolayısıyla bu belgeyi almakta yarar var.
Uluslararası Sürücü Belgesi’nin ABD’ye geldikten sonra alınamayacağını unutmayınız. Bu belge yalnızca sürücü ehliyetine sahip olduğunuz ülke tarafından verilebilen bir belgedir.
Ülkemizde Uluslararası Sürücü Belgesi “Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu” tarafından verilmektedir. Aşağıda uluslararası sürücü ehliyetinin ne olduğu ve nasıl alınacağına dair detaylı bilgi verilmiştir.*
2016 yılı Ocak ayında çıkan düzenleme ile, ehliyetlerini “yeni ehliyet” ile değiştiren ve ya henüz ehliyet alacak kişilerin; bu kartların uluslararası standarda uygunluğu sebebiyle Uluslararası Sürücü Belgesi almasına aslında gerek yoktur; fakat bir çok kişi bu uygulamadan dolayı yurt dışındaki şirketlerin ve ya kanun koruyucuların bilgisi olmaması sonucu sorunlar yaşamışlardır. Bu yüzden yola çıkmadan önce işinizi sağlama almak için bir miktar masraf karşılığı Uluslararası Sürücü Belge’nizi almanızda fayda var.
AMERİKA’DAKİ BAZI EYALETLERİN EHLİYET KONUSUNDAKİ UYGULAMALARI
New York Eyaleti
Türk sürücü belgesi, ikametiniz New York Eyaleti’nde olmadığı müddetçe, kısa dönemli ziyaretlerde (en fazla 6 ay) kullanılabilmektedir. Bu süre içerisinde uluslararası sürücü belgesine ihtiyaç yoktur.
http://dmv.ny.gov/driver-license/drive-new-york-state
New Jersey Eyaleti
Uluslararası Sürücü Belgesi veya (ülkemiz Birleşmiş Milletler Yol Trafiği Konvansiyonu’na* üye olduğundan) Başkonsolosluğumuzca yapılacak sürücü belgesi tercümesini ehliyetiniz ve pasaportunuzla birlikte taşımanız tavsiye edilmektedir.
*https://treaties.un.org/pages/ViewDetailsV.aspx?src=treaty&mtdsg_no=xi-b-1&chapter=11&Temp=mtdsg5&lang=en
http://www.state.nj.us/mvc/Licenses/LicensesNon-Citizens.htm
Pennsylvania Eyaleti
ABD’ye giriş yapıldığı süreden itibaren 1 yıl boyunca Türk sürücü belgesi kullanılabilmektedir. Uluslararası sürücü belgesi özellikle tavsiye edilmekle birlikte, zorunlu değildir.
http://www.dmv.state.pa.us/faq/faq-misc.shtml
Delaware Eyaleti
Türk sürücü belgesi (en fazla 6 ay) geçerli olmaktadır.
http://www.dmv.de.gov/services/driver_services/drivers_license/dr_lic_gen_req.shtml
District of Columbia (Washington D.C.)
Türk sürücü belgesi geçerlidir; ancak uluslararası sürücü belgesi de bulundurulması gerekir.
Özetle, ABD’de araç kiralamak için; ya da en basit anlamda bir araç kullanmak için, uluslararası sürücü belgesi sahibi olma zorunluluğunuz yoktur; ancak çoğu eyalette kanun koruyucular tarafından bu belgeye sahip olmanız beklenir; aksi halde sorun yaşayabilirsiniz. Her eyaletin bu konudaki uygulamarı hakkında daha detaylı bilgi için tıklayınız.
ULUSLARARASI SÜRÜCÜ BELGESİ HAKKINDA*
Uluslararası Sürücü Belgesi (IDP), 19 Eylül 1949’da Cenevre’de imzalanan “Uluslararası Karayolu Trafiği Sözleşmesi” doğrultusunda düzenlenen, vatandaşların ikamet ettikleri ülke dışında sorunsuz taşıt kullanabilmelerini sağlayan belgedir.
Belgenin ülkemizdeki düzenleme yetkisi; 18.10.1983 tarih ve 18195 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan, 2918 sayılı Trafik Kanunu 38/son maddesi ve bu kanuna istinaden çıkarılmış, 18.07.1997 tarih ve 23053 Mük. Resmi Gazete’de yayınlanan Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 80nci maddesine göre Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu’na verilmiştir.
1 yıllık süre ile geçerli olan belgenin şekli, içeriği ve süresi 200’ e yakın ülkenin taraf olduğu Uluslararası Anlaşmalarla standartlaştırılmıştır. Bu işlemde, en az 1 yıl geçerliliği olan Ulusal Sürücü Belgesinin aslı kesinlikle görülmelidir.
Belge için gerekli evrak;
T.C. Vatandaşları için
-Sürücü Belgesi aslı,
-TC kimlik numarası, (Ehliyetinde T.C. Kimlik numarası yazmayan müracaat sahiplerinin kimlik aslı veya fotokopisini ibraz etmeleri gerekmektedir)
-2 Fotoğraf
Yabancı Uyruklu Vatandaşlar İçin
-Sürücü Belgesi aslı,
-2 Fotoğraf,
-Sürücü Belgesinin Diplomatik Temsilcilik (Konsolosluk veya Büyükelçilik) Onaylı Tercüme
Uluslararasi Sürücü Belgesi, ilgili Uluslararasi Anlaşma geregi, düzenlendiği ülkede geçersizdir. Bu belge Uluslararası anlaşmaya taraf pek çok dünya ülkesinde geçerlidir. Bunun tek şartı, o ülkede turist olarak bulunmak ve daimi ikametinin olmamasıdır.
Belgenin geçerliliği düzenlendiği tarihten itibaren 1 yıldır. Bu sebeple ibraz edilen sürücü belgesinin de en az 1 yıl geçerliliği olması istenir.
Devletin mali mevzuatina göre, Uluslararası Sürücü Belgesinin harç tutarları her sene başında yeniden düzenlenmektedir. Ayni mevzuata göre; belgenin yenilenmesi için eskisini iade edenlere harç indirimi uygulanabilmektedir.
İlk | Ehliyet | Harç | KDV | TOPLAM |
150,74 TL | 268,50 TL | 27,13 TL | 446,37 TL | |
Yenileme | Ehliyet | Harç | KDV | TOPLAM |
150,74 TL | 67,13 TL | 27,13 TL | 245,00 TL |
*Kaynak: turing.org.tr
Bu yazı amerikadaugun.com ekibi tarafından hazırlanmıştır. Direk alıntılarda kaynak belirtmeniz gerekir.