• Dolar Alış 32.5624TL
  • Dolar Satış 32.4324TL
  • Euro Alış 34.7704TL
  • Euro Satış 34.6316TL

AB-Polonya gerginliği

Tusk, Polonya’da parlamentonun milletvekilleri ve hak bakanına, Yüksek Mahkeme üyelerini yargı çevrelerine danışmadan nakil yetkisi veren kanun tasarısının kabulünün ardından yazılı izah yaptı.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda’ya ülkedeki durumu görüşmek için acil bir toplantı talebinde bulunduğunu belirten Tusk, “Polonya’nın Avrupa’da marjinalleşmesine sebep olacak siyah bir senaryoyu engellemek hepimizin ortak sorumluluğu.” ifadesini kullandı.

Tusk, Polonya’da iktidarda olan Hukuk ve Hak Partisinin (PiS) sunduğu kanun tasarısının “Avrupa değerlerine ve standartlarına” aykırı olduğunu savundu.

Polonya’da 2007-2014 yılları arasında başbakanlık yapan Tusk, kanun tasarısının Polonya’nın itibarını zedelediğini belirterek, “AB sadece nakit ve prosedürlerden ibaret bir birlik değildir. Her şeyden evvel birliği tanımlayan hususlar değerler ve halk hayatı için yüksek standartların inşasıdır.” değerlendirmesini yaptı.

Tusk, bu nedenle Polonya hükümetinin Avrupa’da ve Batı’da eleştiriye maruz kaldığını, bu tehlikeli gidişatın diyalog ile üstesinden gelinebileceğini düşündüğünü belirtti.

PiS’in sunduğu kanun tasarısıyla mahkemelerin iktidardaki partinin kontrolü altına alınacağını iddia eden Tusk, bunun Polonya demokrasisi hakkında halihazırda zaten menfi olan görüşleri daha da kötüleştireceğini kaydetti.

Tusk, Polonya halkı, Polonya cumhurbaşkanı ve AB tarafından kabul edilecek ortak bir çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.

AB’nin 7. maddesi

Polonya’daki kanun tasarısına ilişkin dün izah yapan AB Komisyonu, Tusk’tan fazla daha fazla “tehditkar” bir tutum takınmıştı.

AB Komisyonunun Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, “Polonya’daki son gelişmeler nedeniyle, AB Antlaşması’nın 7. maddesini tetiklemeye fazla yakınız.” açıklamasında bulunmuştu.

AB Antlaşması’na 1997’de iç edilen 7. maddenin işletilmesi durumunda aza ülkenin AB Konseyindeki oy hakkı elinden alınabiliyor. Ancak AB yetkilileri şimdiye kadar hiçbir aza ülkeye karşı 7. maddeyi işleme sokmadı.

Söz konusu maddenin uygulanabilmesi için maddenin işletildiği memleket dış bütün AB üyelerinin tamamının oybirliği gerekiyor. AB, Polonya bağlamında 7. maddeyi yürürlüğe sokma kararı alsa bile Polonya’nın yakın müttefiki olan Macaristan’ın buna mani olacağı düşünülüyor.

SOSYAL MEDYADA TAKİP EDİN