• Dolar Alış 32.5599TL
  • Dolar Satış 32.4299TL
  • Euro Alış 34.9406TL
  • Euro Satış 34.8011TL

“Trump 6 Ocak’ta Yangını Körükledi”

6 Ocak Kongre saldırısını soruşturan komisyonun son oturumunda eski Başkan Donald Trump’ın saldırıyı önlemek için harekete geçmediği anlar dakika dakika irdelendi. Komisyon Trump’ı “saldırıyı durdurmamayı tercih etmekle” suçladı.

Temsilciler Meclisindeki oturumda Trump döneminde Beyaz Saray’da Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı olarak görev alan Matthew Pottinger ve eski Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Sarah Matthews ifade verdi.

Komite üyelerinden Elaine Luria, yaptıkları birçok görüşmeye dayanarak Trump’ın Kongre baskınının yaşandığı dakikalarda Beyaz Saray’daki hareketlerini derlediklerini belirterek, “Trump o gün Beyaz Saray önündeki konuşmasını bitirdikten 15 dakika sonra, Kongrenin etrafının sarıldığını ve saldırı altında olduğunu biliyordu.” ifadesini kullandı.

Luria, Trump’ın baskın anlarında yaklaşık 2,5 saat boyunca Beyaz Saray yemek odasına kendisini kapadığını ve Fox News’i izlediğini belirtirken, o dakikalarda kendisinin fotoğrafını çekmek isteyen resmi fotoğrafçıyı da reddettiğini kaydetti.

“İlgili bakanları ya da askeri yetkilileri aramadı”

Oturumdan önce gün içinde içerikle ilgili bilgi paylaşan Liz Cheney, “Orduyu aramadı. Savunma Bakanı herhangi bir talimat almadı. Adalet Bakanı’nı aramadı. İç Güvenlik Bakanlığı’yla görüşmedi” demişti.

Oturumda ifade kayıtlarının bazı bölümleri paylaşılan eski Beyaz Saray yetkilileri, Trump’ın, taraftarları 6 Ocak günü Kongre binasını basarken bu bakanlık ve birimlerle irtibata geçmediğini söyledi.

Komisyonun Demokrat Partili üyelerinden Elaine Luria, “Üst düzey güvenlik ve askeri liderler, Başkan Yardımcısı Mike Pence’in personeli ve hükümet yetkilileriyle yaptığımız çeşitli görüşmelerde, hiç kimsenin o gün Donald Trump’tan haber almadığını doğruladık. Kimseyi talimat vermek ya da destek vermek için aramadı” diye konuştu.

Genelkurmay Başkanı: “Ne bir telefon ne başka bir şey”

Oturumda ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley’nin komisyona verdiği ifadede, Kongre saldırı altındayken Trump’ın kendisini hiç aramamasına şaşırdığını anlattığı ve bunu başkomutan olarak Trump’ın görevini yerine getirmediği şeklinde değerlendirdiği anlar paylaşıldı.

Komisyona kapalı kapılar ardında ifade veren ABD Genelkurmay Başkanı Milley, “Başkomutansınız. Amerika Birleşik Devletleri’nin Kongresi’nde bir saldırı yaşanıyor ve hiçbir şey yok. Ne bir telefon ne de başka bir şey. Sıfır” ifadelerini kullandı.

Trump’ın Baskın günü Yayımladığı videoda “Seçim bitti” demeyi reddettiği ortaya çıktı

Öte yandan komite, Trump’ın baskın günü kaydedilen ancak daha önce hiçbir yerde yayımlanmayan bir videosunu da servis etti.

Söz konusu videoda Trump’ın kendisine hazırlanan metinde “seçim bitti” ifadesini okumayı reddettiği, bunun yerine “Kongre seçim sonuçlarını onayladı” demek istediği görüldü.

Ayrıca videoda Trump’ın kızı Ivanka Trump’ın da babasına yardımcı olduğu ortaya kondu.

Adalet Bakanı: “Kimse hukukun üstünde değil”

6 Ocak Komisyonu’nun Kongre saldırısıyla ilgili olarak eski yetkililer ya da Trump hakkında bir suçlama getirme yetkisi yok. Ancak Adalet Bakanlığı da Kongre saldırısıyla ilgili kendi soruşturmasını yürütüyor.

Bugüne kadar kongre saldırısıyla bağlantılı olarak 840’tan fazla kişi federal suçlarla suçlandı. 330 kişi suçunu itiraf etti, 200’den fazla sanık ceza almayı bekliyor. Yaklaşık 100 kişi de hapis cezasına çarptırıldı.

ABD tarihinde bugüne kadar görevde bulunan ya da eski bir başkan Adalet Bakanlığı tarafından federal olarak soruşturulmadı.

Adalet Bakanı Merrick Garland Çarşamba günü yaptığı açıklamada, 6 Ocak soruşturmasının bakanlığın yürüttüğü en kapsamlı ve en önemli soruşturma olduğunu söyleyerek, “Kimse hukukun üstünde değildir, bunu daha açık şekilde söyleyemem” dedi.

Adalet Bakanı Garland, “Bu işi doğru yapmak zorundayız. Meşru bir seçimin sonuçlarını geçersiz kılmaya çalışmaktan cezai olarak sorumlu olanların hesap vermesini sağlamalı ve bunu dürüst ve profesyonel şekilde yapmalıyız” ifadelerini kullandı.

 

SOSYAL MEDYADA TAKİP EDİN