• Dolar Alış 32.5599TL
  • Dolar Satış 32.4299TL
  • Euro Alış 34.9406TL
  • Euro Satış 34.8011TL

Ukrayna Rusya İle Görüşmeyi Kabul Etti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin nükleer silahlarını yüksek alarma geçirme emri verirken, Pazar günü Ukrayna’nın en büyük ikinci şehri Harkov’a ulaşan Rus güçlerini savuşturmak için devam eden çabalarında Ukrayna’ya daha fazla destek yağdı.

Avrupa Birliği, Rusya’ya karşı benzeri görülmemiş yeni eylemler ilan ederek, hava sahasını Rus havayollarına kapatma, Ukrayna’ya yardım etmek için bir silah satın alımını finanse etme ve bazı Kremlin yanlısı medya kuruluşlarını yasaklama planlarının ana hatlarını çizdi.

Cumhurbaşkanı Ignazio Cassis yaptığı açıklamada, Pazartesi günü Rusya’ya karşı olası yaptırımları ve varlık dondurmalarını gözden geçirmeye hazırlanan çoğu zaman tarafsız bir ülke olan İsviçre’nin yakında Ukrayna’yı destekleyen Batılı güçlere katılabileceğini söyledi. Cassis, İsviçre’nin davayı takip etmesinin “çok muhtemel” olduğunu söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky’nin heyetiyle birlikte Belarus sınırı yakınında Rus yetkililerle görüşmek üzere bir araya geleceğini söyledi. Ukrayna İçişleri Bakan Yardımcısı Yevgeny Yenin CNN aracılığıyla yaptığı açıklamada, tartışmanın yerel saatle Pazartesi sabahı gerçekleşmesi bekleniyordu.

Yine Pazartesi günü, hem 193 üyeli BM Genel Kurulu hem de daha küçük, 15 üyeli Güvenlik Konseyi, Rusya’nın işgali konusunda acil toplantılar düzenlemeyi planlıyor.

Üst düzey bir Savunma Bakanlığı yetkilisi, Rusya’nın ABD ve NATO müttefiklerinden herhangi bir tehdit altında olmadığını söyledi. İstihbarat konularını görüşmek üzere isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan yetkili, Pentagon’un ABD ve müttefiklerini koruyabileceğinden emin olduğunu söyledi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, savaşın beşinci gününe doğru ilerliyor. Associated Press’e göre, Rus birlikleri Pazar günü Harkiv’e girdi ve burada Ukrayna medyasında ve sosyal ağlarda yayınlanan videolarda şehir genelinde hareket eden Rus araçları ve sokakta yanan bir araç görüldü. Vatandaşlardan içeride kalmaları istendi.

Harkov’daki birlikler, Rusya’nın Ukrayna’ya hava limanlarını ve yakıt tesislerini hedef alan bir saldırı dalgası başlatmasının ardından geldi. Yerel saatle sabah 01:00’den hemen önce başkentin güneyinde iki büyük patlama meydana geldi. AP aracılığıyla Vasylkiv belediye başkanına göre, Zelenskyy’nin ofisi, patlamalardan birinin Zhuliany Havaalanı yakınında olduğunu ve diğer patlamanın başkentin yaklaşık 50 kilometre güneyinde bir petrol deposunu vurduğunu söyledi. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı’nın ofisine göre, Rus güçleri Harkov’da bir gaz boru hattını da havaya uçurdu.

SOSYAL MEDYADA TAKİP EDİN