• Dolar Alış 32.5599TL
  • Dolar Satış 32.4299TL
  • Euro Alış 34.9406TL
  • Euro Satış 34.8011TL

Ulusal Arşivler: Trump, Beyaz Saray’daki Gizli Belgeleri Kaldırdı

Ulusal Arşivler, eski Başkan Donald Trump’ın 2021’in başlarında Beyaz Saray’dan kaldırdığı belgelerin gizli ulusal güvenlik bilgilerini içerdiğini ve konuyla ilgili Adalet Bakanlığı ile temasa geçtiğini söyledi.

Ajans, Trump’ın Palm Beach’teki Mar-a-Lago malikanesinde sakladığı “kutular içinde sınıflandırılmış ulusal güvenlik bilgileri olarak işaretlenmiş öğeleri belirledi”. Fla., Ulusal Arşivler ve Kayıtlar İdaresi, Temsilci, Carolyn Maloney, D-N.Y.’ye bir mektupta söyledi.

Ulusal arşivci David S. Ferriero tarafından imzalanan mektupta ayrıca “NARA, kutulardaki gizli bilgileri tanımladığı için, NARA personelinin Adalet Bakanlığı ile iletişim halinde olduğunu” söyledi.

Arşivler, Adalet Bakanlığı yetkilileriyle olan temaslarını veya Trump’ın Florida’da sakladığı gizli belgelerin niteliğini detaylandırmadı.

Meclis Gözetim ve Reform Komitesine başkanlık eden Maloney ve diğer milletvekilleri, Ulusal Arşivler ve Adalet Bakanlığı’ndan Trump’ın Başkanlık Kayıtları Yasasını ihlal edip etmediğini araştırmasını istedi. Bu yasa, üst düzey yöneticilerin görevden ayrıldıklarında tüm resmi kayıtları teslim etmelerini gerektiriyor.

Arşivlerden yanıt aldıktan sonra Maloney, “Bu yeni ifşaatlar, eski Başkan Trump’ın federal kayıt yasalarını açıkça göz ardı etmesi ve tarihi kayıtlarımız üzerindeki potansiyel etki konusundaki endişelerimi derinleştiriyor” dedi.

Adalet Bakanlığı, Arşivlerin ifşaları hakkında herhangi bir yorumda bulunmadı.

Geçen ay Ulusal Arşivler, Trump’ın 20 Ocak 2021’de Beyaz Saray’dan ayrılırken Mar-a-Lago’ya taşıdığı 15 kutu belgeyi ele geçirdi.

Trump, kutuların geri alınmasının National Archives ile “işbirlikçi ve saygılı tartışmalar” sonrasında geldiğini ve bazı kayıtlarının tutulmasında herhangi bir yanlış yapmadığını reddetti.

Trump geçen hafta yaptığı açıklamada, “Rutin ve ‘önemli bir şey değil’ olarak görüldü” dedi. “Aslında, yıllar boyunca verilen çeşitli yasal kararlara dayanarak bu materyali verme zorunluluğum olmadığı söylendi.”

Mektup, Arşivlerin “kutuların içeriğinin envanterini çıkarma sürecinde olduğunu” söylerken, yetkililerin hala daha fazla Trump yönetim kaydını kurtarmaya çalıştıklarını söyledi.

Buna, bazı personel tarafından kullanılan ve “resmi elektronik mesajlaşma hesaplarına kopyalanmayan veya iletilmeyen” bazı “resmi olmayan elektronik mesajlaşma hesapları” dahildir.

Trump ve müttefikleri, 2016 seçim rakibi Hillary Clinton’ı Dışişleri Bakanı olarak görev yaptığı süre boyunca özel e-posta kullanması nedeniyle eleştirmişti.

Ulusal Arşivler ayrıca “Trump Yönetimi tarafından yakalanmayan ve korunmayan belirli sosyal medya kayıtlarını tespit ettiğini” duyurdu.

Arşivler, Kongre’ye yazdığı mektupta, Trump’tan kurtarılan belgelerin başkan tarafından yırtılıp tekrar bir araya bantlanmış kağıtları içerdiğini doğruladı.

Mektupta, “aktarılan diğer bazı yırtık kayıtların Beyaz Saray tarafından yeniden oluşturulmadığı” belirtildi.

SOSYAL MEDYADA TAKİP EDİN