• Dolar Alış 32.5599TL
  • Dolar Satış 32.4299TL
  • Euro Alış 34.9406TL
  • Euro Satış 34.8011TL

Brezilya’da Çamur Selleri 105 Can Aldı

Brezilya’nın Rio de Janeiro eyaletinde şiddetli yağışların yol açtığı yağmurlar ve çamur selleri adeta bir felakete yol açtı ve en az 105 can aldı.

Yetkililer Perşembe günü, Brezilya’nın Rio de Janeiro eyaletinin dağlık bir bölgesindeki amansız bir sağanak sel ve en az 105 kişinin ölümüne neden olan devasa çamur kaymalarını tetiklediğini ve kayıp sakinleri bulmak için enkazda arama yapmaya devam ettiklerini ve ücretin artması için hazırlık yaptıklarını söyledi.

Yıkımın en şiddetli olduğu yer, Salı günü tarihi bir selin vurduğu yaklaşık 300.000 nüfuslu Petrópolis’te, yağmurun şiddeti ve su miktarı yerel yetkilileri şaşırttı.

Rio de Janeiro Valisi Cláudio Castro bir basın toplantısında, “Neredeyse savaşa benzer bir durum” dedi. “Tüm ekiplerimiz seferber oldu: itfaiyeciler, departmanlar ve diğer tüm devlet kurumları.”

Castro, “1932’den bu yana görülen en büyük yağmur” olduğunu söyledi ve felaketi o kadar nadirdi ki önleyici tedbirler almak zordu.

Yetkililer, acil müdahale ekiplerinin 24 kişiyi kurtardığını ve en az 400 kişinin evsiz kaldığını söyledi. Associated Press’in bildirdiğine göre, Rio de Janeiro savcılığı Çarşamba gecesi kayıp kalan 35 kişinin bir listesini derlediğini söyledi. Yetkililer, molozları kazmak için ağır makineler çağırdı.

Brezilya basınında çıkan haberlere göre, kurtarma ekipleri Perşembe günü yeni bir toprak kaymasının bölgeyi tehdit etmesi üzerine Petrópolis’te başka bir topluluğu tahliye etti. Teyit edilmiş can kaybı olmadı.

Sivil savunma yetkilileri Perşembe günü daha fazla şiddetli yağmur konusunda uyardı ve risk altındaki bölgelerdeki insanları daha güvenli bölgelere taşınmaya çağırdı.

Her yıl yağışlı mevsimlerde sel ve toprak kaymalarıyla mücadele eden Brezilya için, aynı bölgede 900’den fazla kişinin ölümüne neden olan 2011 felaketini hatırlatan Petrópolis’ten sahneler acı verici derecede tanıdıktı. Daha yakın zamanlarda, iki eyalette – Minas Gerais ve São Paulo – Ocak ayında 40’tan fazla ölüme yol açtı ve Bahia eyaletindeki selin en az 21 ölü ve binlerce kişiyi yerinden etmesinden sadece haftalar sonra geldi.

Ülkenin yoğun nüfuslu güneydoğusu özellikle savunmasız olduğunu kanıtladı ve uzmanlar iklim değişikliğinin bu ölümcül aşırı havayı daha da kötüleştirdiğini söylüyor.

SOSYAL MEDYADA TAKİP EDİN