• Dolar Alış 32.5624TL
  • Dolar Satış 32.4324TL
  • Euro Alış 34.7704TL
  • Euro Satış 34.6316TL

Yeşil Kart Sahiplerinin ABD Dışına Seyahati

Amerika’ya göçmüş ve ya mülteci olarak gelmiş kişilerin büyük kısmı, yeşil kart (daimi oturum) sahibi olduktan sonra yurt dışına nasıl seyahat edecekleri konusunda bilgi sıkıntısı yaşamaktadırlar. Burada cevaplanması gereken en önemli soru, daimi oturum sahiplerinin Amerikan vatandaşı gibi mi, yoksa sahip oldukları diğer vatandaşlığa göre mi muamele görecekleridir?

Bu sorunun cevabı aslında oldukça basit. Henüz teknik olarak ABD vatandaşı olmadıkları için, yeşil kart sahipleri Amerikan vatandaşları gibi muamele görmezler. Dolayısıyla yurt dışında bir ülkeye seyahat ederken hali hazırda sahip oldukları vatandaşlığın gördüğü muameleye göre hareket etmeleri gerekir. Bu da ABD vatandaşlarına vize istemeyen; ancak sahip olunan vatandaşlığı bulunan ülkeden vize istenen bir yere seyahat edilmesinde, vize alınmasını mecburi kılar.

 

ABD Dışına Seyahat Edilirken Hangi Belgeler Bulundurulmalı?

ABD’den yurt dışına çıkan yeşil kart sahibi bir kişi, vatandaşlığı bulunan ülkeye ait pasaportu yanında bulundurmalıdır. Buna ek olarak, eğer seyahat ettiği ülkeye girerken alması gereken bir vize varsa; ya da ibraz etmesi gereken bir belge varsa, bunları da yanında bulundurmalıdır.

ABD’ye mülteci olarak gelmiş kişiler, bu statülerinin henüz korurken yurt dışına seyahat etmek isterlerse, yanlarında “Mülteci Seyahat Belgesi”ni bulundurmaları gerekir.

 

ABD’ye Geri Dönüşte Hangi Belgelerin Sunulması Gerekir?

Amerika Birleşik Devletleri’nde geçerli yeşil kartı bulunan kişiler, geçici süreliğine yurt dışına seyahat ettiklerinde, ülkeye tekrar girebilmek için sahip oldukları geçerli yeşil kartları ile pasaport ve varsa kimlik yerine geçebilecek ABD’de geçerli ehliyet vb. belgeleri ibraz etmelidirler. Gümrükte bu kişilerin belgeleri incelenecek ve uygun bulunmaları halinde ülkeye girişlerine izin verilecektir. Burada önemli olan nokta, yeşil kart sahibi olmanın ABD’ye giriş için, sahibi olan kişiye otomatikman bir hak tanımamasıdır.

Ülkeye girişinizi engelleyecek durumlar hakkında daha detaylı bilgiyi buradan öğrenebilirsiniz.

 

ABD Dışına Seyahat Etmek, “Daimi Oturum Hakkı”na Olumsuz Bir Etkide Bulunur Mu?

Daimi oturum sahibi kişiler ABD dışına seyahat etme konusunda özgürdürler; ve çoğunlukla kısa süreli/geçici seyahatler bu oturum hakları konusunda bir sorunla karşılaşmalarına sebep olmaz. Ancak seyahatleriniz sonucunda ABD’yi devamlı ikamet ettiğiniz ülke olma durumundan çıkaracak bir halde olduğunuz anlaşılırsa, daimi oturum hakkınız elinizden alınabilir. Buradaki genel kriter, ABD sınırları dışında 1 yıldan fazla süre geçirip geçirmediğinizdir. Ancak, 1 yıldan altında süren seyahatlerde de, ABD’yi daimi ikametiniz olacak olan ülke olarak görmediğinizin anlaşılması halinde, yine oturum hakkınız alınabilir. (Abandonment)

Ülkeyi terk etmenizin ardından, ABD’ye geri dönüşünüzde gümrükte incelemeye alınacaksınızdır. Bu sırada vergi ödemelerinizden ABD’deki ev adresinize kadar detaylı bir incelemeden geçebilirsiniz. Buradaki amaç, ABD’yi daimi ikamet yeriniz yapmaya çalışıp çalışmadığınızın anlaşılabilmesidir. Aksi bir kanıya varıldığında, ülkeyi girişinizin engellenmesi ve daimi oturum hakkınızın elinizden alınması söz konusu olabilir. İnceleme sırasında kontrol edilebilecek diğer hususlar, ABD’de kullanılan bir banka hesabınızın, kullanılan bir posta adresinizin, ABD’de geçerli bir ehliyetinizin, yürüttüğünüz bir iş ya da çalıştığınız bir yerin olup olmaması olabilir.

Diğer bir deyişle, ABD’de daimi oturum sahibiyken yurt dışına yapacağınız kısa seyahatlerin, açıklanabilir ve kısa süreli olduğunu ispatlamanız gerekir. Ancak teknik olarak yurt dışına çıkışınızda bir engel bulunmamaktadır.

 

ABD Dışında 1 Yıldan Fazla Süre Geçirilmesi

ABD sınırları dışında bir yıldan uzun bir süre geirmenizi gerektirecek bir hal varsa, bu durumda ülkeye yeniden girişte sorun yaşamamak için “Form I-131”i doldurarak başvurmanız akıllıca olacaktır. Bu form, ülkeye yeniden giriş izni niteliğindedir ve ülke dışındayken yurt dışında kalış süreniz dolduğunda bir ABD temsilciliğine yeniden giriş başvurmanızı gerektirmeyecek şekilde kolaylık sağlar. Yine de, henüz yeşil kart sahibiyken her durumda olduğu gibi, ülkeye giriş aşamasında bu belgenin size girişinizi garanti etmeyeceğini, yalnızca prosedürel olarak bir kolaylık sağlayacağını unutmayınız. Üstte bahsedilen gümrük kapısındaki inceleme süreci her durumda işleyecektir.

ABD dışında geçirdiğiniz süre 2 yılı aşarsa, almış olacağınız herhangi bir “yeniden giriş izni” de geçerliliğini korumaz. Böyle bir durumda, ABD’ye dönmeden önce, bir ABD temsilciliğine giderek “geri dönen oturum sahibi vizesi” (SB-1) için başvurmanız gerekir. Bu vizeye başvurunuz esnasında, vizeyi almak için uygun olup olmadığınızın belirlenmesi için tıbbi değerlendirmeden geçmeniz gerekir. Bu işlemlerin yapılmaması için tek istisna, bir ABD Silahlı Kuvvetleri üyesinin ya da ABD Hükümeti tarafından yurt dışında görevlendirilmiş bir kişinin yasal eşi ve ya çocuğu olunmasıdır.

Bunlara ek olarak, ilerde vatandaşlık alınması düşünülüyorsa, 6 aydan fazla yurt dışında kalmanın, bu sürecin tamamlanabilmesi için gerekli olan “sürekli oturum”u aksatabileceği unutulmamalıdır. Yine de, yurt dışında kalış sürenizin 1 yıldan fazla olması gerekiyorsa ve vatandaşlığa geçiş için gereken “sürekli oturum”unuzun tehlikeye girmesini istemiyorsanız, “Vatandaşlığa Kabul için Oturumun Korunması Başvurusu” (Application to Preserve Residence for Naturalization Purposes) yapılmalıdır. Bu başvuru için de Form N-470 doldurulmalıdır.

 

Bu yazı, amerikadabugun.com ekibi tarafından hazırlanmıştır. Direk alıntılarda kaynak belirtmeniz gerekir.

SOSYAL MEDYADA TAKİP EDİN