• Dolar Alış 32.5820TL
  • Dolar Satış 32.4519TL
  • Euro Alış 34.9382TL
  • Euro Satış 34.7988TL

ABD Tarihine Damga Vurmuş Teknoloji Girişimcilerinde Bugün: Steve Jobs

 

Yaptığı özgün ve başarılı ürünlerle resmen teknoloji dünyasında bir devrim yapan işte o marka Apple. Peki Apple’ın kurucusu olan ve dünya teknolojisine yeni bir boyut kazandıran Steve Jobs kimdir?

 

Steve Jobs, 24 Şubat 1955’te San Francisco, California’da doğdu. Biyolojik ailesi, Wisconsin Üniversitesi’nde iki yüksek lisans öğrencisi idi. Babası siyaset bilimi dersi verirken, annesi bir konuşma terapistiydi. Her ikisi de Steve’i evlatlık vermek için karar verdiler; Clara ve Paul Jobs çifti, bu isimsiz bebeği evlatlık edinip ismini de Steve koydu. Jobs, şu anda Silikon Vadisi olarak bilinen Kaliforniya’daki Mountain View bölgesinde büyüdü.

 

Kaliforniya Cupertino Lisesi’ne devam eden Steve, okul saatleri dışında, Palo Alto’da bulunan Hewlett-Packard derslerine katıldı. Kısa süre sonra, aynı yerde yaz stajına kabul edildi ve Steve Wozniak ile birlikte çalıştı. Tanıştıklarında Wozniak 21, Jobs ise 16 yaşındaydı. Liseyi bitiren Jobs, Portland’daki Reed College’a kabul edildi. Ancak sadece bir dönem sonra okulu bıraktı. Bir süre bazı derslere dışardan katılmayı sürdüren Jobs, o derslerde öğrendiği kaligrafi sayesinde günümüzde Mac’te var olan o özel fontları geliştirdi.

 

APPLE DEVRİMİ

steve-wozniak

 

1974 yılında Kaliforniya’ya geri dönen Jobs, Wozniak ile birlikte ev yapımı bilgisayar kulübü toplantılarına katılmaya başladı. Jobs tasarım ve pazarlama ile ilgilenirken Wozniak ise teknik birikimlerini ev yapımı bilgisayar kulübü toplantılarındaki tecrübelerini birleştirerek Jobs’ın garajında Apple I adını verdikleri ev bilgisayarını toplamaya başladı. Bilgisayar siparişle satılıyordu. Jobs ve Wozniak, aralarına Ronald Wayne’i alarak 1976 yılında Apple adlı şirketi kurdu.

Apple I, ilk kez kişisel bilgisayar festivalinde sergilendi. Apple’ın hızlı yükselişi Apple II ile başladı. Mike Markkula’yı yatırımcı olarak ortakları arasına katan Apple’a 1978’de Michael Scott Ceo olarak atandı.

Apple II, West Coast Computer Fuarında büyük sükse yaptı. Bilgisayar, Apple’ın kitlesel pazarlamayla satılan ilk ürünüydü.

JOBS’IN APPLE İLE BİR SÜRE YOLLARI AYRILDI

 

1980 yılına gelindiğinde, pazar çok daha rekabetçi geçti ve Apple III önceki modellerin satışlarına ulaşmada başarısız oldu. LISA gibi diğer modellerde, IBM’e ek bir avantaj sağlayan bazı ciddi tasarım hataları vardı. Apple Macintosh 1984’te fare kontrollü bir grafik kullanıcı arayüzüne sahip ilk kişisel bilgisayar olarak piyasaya sürüldü. Ancak hedef müşteriler, inanılmaz pahalı olan bu bilgisayarın fiyatını karşılayamıyorlardı. Steve Jobs, Mac’i bir iş bilgisayarı olarak satmayı denedi, ancak bellek, sabit disk ve ağ oluşturma gibi yetersizlikleri bulunan bilgisayar iş için de kullanılamaz bir durumdaydı. Bu noktada, Apple, IBM’in ticari pazardaki baskınlığı ile rekabet edemedi.

CEO John Sculley, şirketin yönetim kurulu ile sürekli çatışmalar yaptıktan sonra Jobs’ı şirketten kovdu. 1985 yılında, Jobs hisseleri sattı ve istifa etti. Ancak bu işten ayrılmanın şöhretinin başlangıcı olacağından henüz haberi yoktu.

Aynı günlerde Jobs, Next Computer’ı kurdu. Oldukça pahalı olduğu için popüler olmayan Next, sadece belli başlı bir kesim tarafından talep ediliyordu.

 

PIXAR’I SATIN ALDI

 

pixar-steve

 

Ayrıca Jobs, George Lucas’tan satın aldığı başka bir şirketi geliştirme ve geliştirme şansını buldu. İşte o şirketin adı Pixar Animasyon’du. 50 milyon dolarlık yatırımı Incredibles, Finding Nemo ve Toy Story gibi filmlerin yapımına yol açtı. Pixar, sektördeki en saygın markalardan biri olmaya devam etti ve 2006 yılında Walt Disney ile birleşti.

 

JOBS’IN APPLE’A DÖNÜŞÜ

 

Apple, 1996’da Next’i 429 Milyon Dolara satın aldı. Jobs, eskiden kurucu ortak olduğu şirkete, gayriresmi Ceo danışmanı olarak geri dönmüş oldu. Jobs’ın dönüşüyle atılıma geçen Apple, iMac serisini başlatarak kişisel bilgisayar algısını bir kez daha değiştirdi. Apple, uzun aradan sonra yeniden kâra geçmeye başladı. Jobs, 2000 yılında şirketin resmi Ceosu oldu. iMac, Jobs’ın yeniliklerinin yalnızca başlangıcıydı. Apple, iPod, iPhone ve iPad gibi dünya çapındaki milyonlarca insanın hayatını etkileyen ve değiştiren ürünler tanıttı.

 

KANSERLE SAVAŞ

 

2003 yılında Steve Jobs’a pankreas kanseri teşhisi kondu. 2004 yılında ameliyat olan Jobs’ın, pankreasından tümör alındı. 2009 başında sağlık sebepleriyle 6 ay izin alan Jobs, karaciğer nakli ameliyatı geçirdi. Hastalığı ilerleyen Jobs, Ağustos 2011’de, Apple’ın Ceoluk koltuğunu Tim Cook’a devretti.

Steve Jobs, 5 Ekim 2011’de 56 yaşındayken vefat etti. Hayatı kısa olmasına rağmen, getirdiği dev teknolojinin yaşamı hala devam ediyor.

Jobs’ın yaşamı, başarısızlıkların nasıl yeni fırsatlar açtığının ve bu fırsatların nasıl başarı hikayelerine dönüşebileceğinin bir kanıtı.

 

AmerikadaBugun.com

Tuğçe Coşkun

SOSYAL MEDYADA TAKİP EDİN