Amerika Birleşik Devletleri’nde bilim insanları ilk defa tek görevi şarkıları algılamak olan beyin nöronları tespit etti. Önceden konuşma ve müzik için özelleşmiş nöronlar bulunmuştu, fakat özellikle şarkılara odaklanmış nöronların varlığı yeni keşfedildi.
Rochester Üniversitesi’nden Dr. Sam Norman-Haignere liderliğinde yürütülen çalışmada elde edilen bulgular bilimsel Current Biology dergisinde yayımlandı.
Araştırmacılar şarkılar, müzik, konuşma, hayvan sesleri gibi 165 farklı sesi dinleyen 15 kişinin primer duyumsal (oditori) korteksindeki elektriksel aktiviteyi kaydetti. Hastanede epilepsi tedavisi gören bu kişilerin kafalarında elektrodlar halihazırda bulunuyordu.
Özel bir bilgisayar algoritmasının yardımıyla bilim insanları sadece şarkılara tepki veren beyin hücrelerini tespit edebildi. Araştırmada ayrıca şarkı nöronlarının müzik ve konuşmaya da küçük de olsa tepki verdiği görüldü.
Daha öncesinde araştırmacılar manyetik rezonans görüntüleme yöntemiyle yine farklı sesler dinleyen 30 kişinin beynini inceleyerek konuşma nöronları ve müzik nöronlarının arasındaki bir bölgede bulunan şarkı nöronlarının haritasını çıkardı.
İnsanlarda nöronların özellikle şarkıyla ilgili neden evrimleştikleri henüz netlik kazanmadı. Bunun olası açıklamalarından biri müziğin gelişim içerisinde şarkının önemli bir rol oynaması olabilir. Araştırmacılar söz konusu şarkı nöronlarının sadece müzikle yoğun bir şekilde ilgilenen ya da şan eğitimi almış kişilerde değil normal insanların çoğunda olabileceğini tahmin ediyor.
En son gelişmeleri takip etmek için Instagram kanalımız: amerikadabugun